Bağırsak paraziti saptanan kişilerde deri bozukluklarının araştırılması
Investigation of dermatological diseases in persons detercted intestinal parasites
  1. Tez No: 157570
  2. Yazar: ŞAHİN METİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağırsak parazitleri, deri bozuklukları, insan, Intestinal parasites, dermatological diseases, human 47
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Metin Ş. Bağırsak Paraziti Saptanan Kişilerde Deri Bozukluklarının Araştırılması, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2004. Bu çalışma, bağırsak paraziti saptanan kişilerde deri bozukluklarının araştırılması amacıyla yapıldı. Çalışma, Nisan 2001 ile Eylül 2003 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi Parazitoloji Laboratuvarı'nda yapıldı. Çalışmada Dermatoloji polikliniğinde muayene edilen ve Dermatoloji kliniğinde yatmakta olan çeşitli deri hastalığı bulunan yaşlan 1-83 yıl arasında değişen 991 hastanın dışkı örnekleri bağırsak parazitleri yönünden incelendi. Dışkı örneklerinin incelenmesinde önce serum fizyolojik ve Lugol solüsyonları kullanıldı. Sonra doymuş çinko sülfat solüsyonu ile yüzdürme yöntemi uygulanarak hazırlanan preparatlar, protozoon kistleri ve parazit yumurtaları yönünden incelendi. Daha sonra protozoonları detaylı incelemek için trichrome boyama yöntemi ile preparatlar hazırlandı. Selofanbant preparatları mikroskobun 10'luk ve 40'lık objektifleri ile incelendi. Dışkı örnekleri incelenen 156 (%29.88)'sı erkek, 149 (%31.76)'u kadın olmak üzere hastaların 305 (%30.77)'inde en az bir veya daha fazla parazit saptandı. Araştırmada 14 değişik parazit türü saptanmış olup, A. lumbricoid.es 37 (%10.60), B. hominis 129 (%36.96), C. mesnili 8 (%2.29), E. coli 4 (%1.14), E. hartmanni 6 (%1.71), E. hominis 2 (%0.57), E. nana 2 (%0.57), I. butschlii 5 (%1.43), E. histolytica 19 (%5.44), E. vermicularis 6 (%1.71), G. intestinalis 107 (%30.65), H. nana 15 (%4.29), T. saginata 3 (%0.85) ve T. trichiura 8 (%2.29) kişide bulundu. Hastalardan toplam 76 farklı tanı altında parazitolojik inceleme istenmiş, bu tanılardan 50 tanesinde parazit bulunmuştur. Akut ürtiker tanısı alan 151 hastanın 49 (%32.45)'unda, yaygın kaşıntılı generalize pruritus tanısı alan 106 hastanın 33 (31.13)'ünde, pitiriyazis alba tanısı alan 47 hastanın 22 (%46.80)'sinde, kronik ürtiker tanısı alan 66 hastanın 17 (%25.75)'sinde, atopik dermatit tanısı alan 36 hastanın 16 (%44.44)'sında, alopesi tanısı alan 47 hastanın 16 (%34.04)'sında, dermatofitoz tanısı alan 27 hastanın 14 (%51.85)'ünde, sedef hastalığı tanısı alan 41 hastanın 13 (31.70)'ünde, kontakt dermatit tanısı alan 69 hastanın 12 (% 17. 3 9) 'sinde, Behçet hastalığı tanısı alan 41 hastanın 11 (%26.82)'inde ve pyoderma tanısı alan 42 hastanın 10 (%23.80)'unda parazit saptanmıştır. Bazı bağırsak parazitleri ile bazı deri hastalıklarının birlikte bulunmasında istatistiksel olarak anlamlı veya anlamlı olmayan ilişkiler saptanmış olup, bu sonuçların tam olarak ortaya konması için homojen tanılı hasta serilerinde yapılacak daha detaylı araştırmalara gerek duyulacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Metin Ş. Investigation of dermatological diseases in person detected intestinal parasites, Yuzuncu Yil University, Institute of Health Sciences, M.Sc. Thesis, 2004. The aim of this study was to investigate intestinal parasites in patients suffering from dermatological diseases. The study is performed at the Parasitology Laboratory of Yuzuncu Yil University Medical School Research and Training Hospital Van, Turkey. Stool samples of 991 patients that applied to inpatient and outpatient Clinics of Dermatology Department were examined. For this purpose, serum physiologic and lugol solutions were used firstly, and then eggs and cysts in the preparations were investigated using flotation method in saturated zinc sulphate solution. Finally, trichrome stains were carried out for detailed investigation of protozoons. Cellophane tape preparations were investigated using lOx and 40x objectives of the microscope. Patients were consisting of 522 (52.68%) male and 469 (47.32%) female that aged between 1 and 83 years old. One or more parasites were found in stool samples of 305 patients (30.96%), 156 (29.88%) being male and 149 (31.76%) female. In total, 14 different parasites were found in this investigation: A. lumbricoides in 37 (0.60%) patients, B. hominis in 129 (36.96%), C. mesnili in 8 (2.29%), E. coli in 4 (1.14%), E. hartmanni in 6 (1.71%), E. hominis in 2 (0.57%), E. nana in 2 (0.57%), /. butschlii in 5 (1.43%), E. histolytica in 19 (5.44%), E. vermicularis in 6 (1.71%), G. Intestinalis in 107 (30.65%), H. nana in 15 (4.29%), T. saginata in 3 (0.85%) and T. trichiura in 8 (2.29%). Fifty out of 76 parasitologic examinations showed the presence of parasites. Parasities were found in 49 (32.45%) of 151 patients with diagnosis of acute urticaria; in 33 (31.13%) of 106 patients with generalised pruritus; in 22 (46.80%) of 47 patients with pityriasis alba; in 17 (25.75%) of 66 patients with chronic urticaria; in 16 (44.44%) of 36 patients with atopic dermatitis; in 16 (34.04%) of 47 with alopecia; in 14 (51.85%) of 27 patients with dermatophitosis; in 13 (31.70%) of 41 patients with psoriasis vulgaris; in 12 (17.39%) of 69 patients with contact dermatitis; in 11 (26.82%) of 41 patients with Behcet's disease and in 10 (23.80%) of 42 patients with pyoderma. The findings of this research showed some statistically significant relations between intestinal parasites and dermatologic diseases. Long-term studies including large number of patients are needed before resorting any conclusive results in this field.