Koyunlarda doğal psoroptik uyuz hastalığında tedavi denemeleri, klinik, hematolojik ve biyokimyasal araştırmalar
  1. Tez No: 157595
  2. Yazar: ŞEMİSTAN KIZILTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜRBÜZ GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Koyun, Psoroptik uyuz, ivermektin, flumetrin, tedavi, klinik biyokimya, klinik hematoloji
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
32 ÖZET Bu çalışmada psoroptik uyuzla doğal enfeste tuj koyunlarda ivermektin (Bovifort LA) ve fumetrin (Bayticol pour-on) etkisi karşılaştırılmalı olarak araştırıldı. Enfeste 14 hayvan sağaltım öncesi ve sonrasında gözlem günlerinde kazıntı alınarak parazitolojik yönden incelenmiştir. Sağlıklı 21 koyunun 14 tanesine ilaç uygulaması yapılmış, 7 tanesine ilaç uygulanmamıştır. İlaçlamalar; uyuzlu ve sağlıklı 7 koyuna (Grup 1ve 3) 2mg/ kg dozda flumetrin, ; uyuzlu ve sağlıklı 7 koyuna ise (Grup2 ve 4) 0.3mg/ kg dozda ivermektin uygulandı. Sağaltıma başlangıç 0 alınarak 7, 14, 21 ve 28. günlerde klinik, parazitolojik, hematoloji ve serum biyokimyası muayeneleri yapılmıştır. Psoroptes ovis enfestasyonuna karşı kulanılan ilaçların yan etkisi görülmemiştir. Hematolojide uyuzlu koyunlarda başlangıçtan sonra zamanla Euzinofil düşüş, lenfositte ve serum globulinde artış saptandı. Sağlıklı hayvanlarda ilaçlar uyuglaması hematoloji ve serum biyokimyasında bir değişiklik yapmadığı saptanmadı. Bu çalışma ivemektin ve flumetrin'in Psoroptik uyuz tedavisinde başarıyla kullanılabileceği saptanmış. Ancak Flumetrin (Bayticol pour-on)' in daha kısa sürede iyileşme sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
33 SUMMARY In this study, the effectiviness of ivermectin and fiumethrin was compared in the treatment of naturally infected sheep with psoroptic mange. In the study, 35 sheep were used. Fourteen of 35 sheep were diagnosed as psoroptic mange. Remaining 21 clinically healthy sheep were divided in to 3 groups (Groups 3-4-5) equally and they were used as control. 14 infected sheep were also divided into the equal groups (Group 1-2), and used for the treatment. Each sheep in Grupl and Grup 3 was applied with flumetrin at a dose of 2mg/kg BW while, animals in Group 2 and 4 were injekted with ivemectin at a dose of 0,3 mg/kg BW. Sheep in Group 5 was not received any drug and used as control. Clinical, parasitic, biochemical and haematolojical exmination were performed for each group of animals before (day 0) and 7, 14, 21 and 28 day after the treatment with drugs. In Group 1 and 2 the number of eosinophils were high before the treatment which was significantly decreased after the treatment. On the other hand, the number of lymphocytes and the serum concantrations of giobuline were significantly increased after the treatment compared to those of observed before the treatment. There was no alteration in haematological and biochemical parameters in sheep of controls groups (Group 3, 4, 5). The results of the study indicated that both ivermectin and fiumethrin can be used safetely and succesfully, in the treatment of psoroptic mange in sheep. Furthermore, animals, treated with flumetrin complately healed in a shorter period compared to those of animals treated with ivermectin. K@y words: Sheep, psoroptic mange, ivermectin, fiumethrin, treatment, clinical biochemistry, clinical haemotology.