doğal akut babesiosis'li koyunlarda bazı pıhtılaşma parametrelerinin belirlenmesi
The determination of some coagulation parameters at sheep with naturally acute babesiosis
- Tez No: 203280
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZNUR ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut Babesiosis, APTT, Koyun, Fibrinojen, Acute Babesiosis. APTT, fibrinogen, sheep
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada, doğal enfekte akut Babesiosis'li koyunlarda trombosit sayısı, protrombin zamanı (PT), aktive edilmiş kısmi tromboplastin zamanı (APTT) ve fibrinojen gibi bazı kan pıhtılaşma parametrelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu çalışmada, Kayseri merkez ve ilçelerinde bulunan akkaraman koyun sürülerinde farklı cinsiyette (3'ü erkek, 47'si dişi), yaşları 1-6 arasında değişen toplam 50 hayvan kullanıldı. Klinik muayeneler sonucunda ateş, anemi ve hemoglobinüri gözlenen ve yapılan frotilerde Babesia parazitleri olduğu tespit edilen 25 adet (2'si erkek, 23'ü dişi ve yaşları 1-6 arasında değişen) koyun çalışma grubu (Grup 1) olarak belirlenirken, klinik muayeneler sonucunda sağlıklı olduğu tespit edilen 25 adet (1'i erkek, 24'ü dişi ve yaşları 1-6 arasında değişen) koyun sağlıklı kontrol (Grup 2) olarak kabul edildi.Yapılan laboratuar muayenelerinde, babesiosisli koyunlarda eritrosit, lökosit, ve trombosit sayıları ile hemotokrit değerlerinde düşme, fibrinojen değerinde artış, PT ve APTT değerlerinde uzama belirlenmiştir.Sonuç olarak; doğal enfekte akut babesiosisli koyunlarda fibrin değerinde artış ve uzamış PT, APTT değerlerinde uzama dissemine intravasküler koagülopati gelişebildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was the determination of thrombocyte and some coagulation parameters; protrombin time (PT), activated partial thromboplastin time (APTT) and fibrinogen.Totally 50 Akkaraman sheep (3 males and 47 females ), aged between 1-6 years old from different flocks were used in this study. It was determined a study group (Grup 1) of 25 sheep (2 males and 23 females), aged between 1-6 years, diagnosed with fever, anemia, haemoglobinuria at clinical examination and with babesiosis in a blood smear. Twenty five sheep which were determined healthy with clinical examination (1 male and 24 females), aged between 1-6 years, was served healthy control at clinical examination.According to the laboratory examinations, decreased erythrocyte, leucocyte, thrombocyte and hematocrit parameters, increased fibrinogen parameters, prolonged PT and APTT were determined.Consequently, increased fibrinogen, prolonged PT and APTT parameters is showed disseminated intravascular coagulation may be occurred at sheep with naturally infected Acute Babesiosis