Derin örtülü kapanış olgularında ortodontik tedavinin temporomandibuler eklem ve stomatognatik sistem üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the effects of orthodontic treatment on temporomandibular joint and stomathonathic system in deepbite patients
  1. Tez No: 157615
  2. Yazar: CENK AHMET AKCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜLİN TANER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Angle sınıf II bölüm 2, manyetik rezonans, elektrovibratografi, elektromiyografi, elektrognatografi, Angle Class II division 2, magnetic resonance, electrovibratography, electromyography, electrognathography
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
ÖZET Akçan, C.A., Derin örtülü kapanış olgularında ortodontik tedavinin temporomandibuler eklem ve stomatognatik sistem üzerine etkilerinin değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ortodonti Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Çalışmamızın amacı, derin örtülü kapanışla birlikte azalmış overjet i bulunan Angle sınıf I veya Angle sınıf II bölüm 2 malokluzyonlu bireylerde üst keserlerin protrüze ve/veya intrüze edilmesinin temporomandibuler eklem konumu ve stomatognatik sistem fonksiyonları üzerine etkilerinin değerlendirilmesidir. Tedavide üst keserlerin utility arklarla protrüze ve/veya intrüze edilmesi sonucu overjet ve overbite ilişkisininin düzeltilmesi neticesinde meydana gelen değişiklikler lateral sefalogramlar, transkraniyal eklem radyografları, manyetik rezonans görüntüleri, elektrovibratografi, elektromiyografi ve elektrognatografi yöntemleriyle değerlendirildi. Araştırmamızda yaş ortalaması 12,03 yıl olan, örtülü kapanışla birlikte azalmış overjet i bulunan Angle sınıf I veya Angle sınıf II bölüm 2 malokluzyonlu, 15' i kız, T si erkek toplam 22 hasta değerlendirildi. Üst keserlerin protrüze ve/veya intrüze edilmesi için geçen süre yaklaşık 15 aydı. Çalışmamızın sonucunda, derin örtülü kapanışla birlikte azalmış overjet i olan Angle sınıf I veya Angle sınıf II bölüm 2 malokluzyonlularda kondillerin glenoid fossa içerisinde merkeze yakın konumlandığı, ancak çalışma grubunun yarıya yakınında kondil-disk ilişkisinde bozukluklar olduğu üst keserlerin protrüze ve/veya intrüze edilmesinin mandibulanın ve kondilin konumuna bir etkisinin olmadığı, mandibulanın öne-yukarı rotasyon yaparak büyüdüğü, kondil-disk ilişkisini değiştirmediği ve stomatognatik sistem fonksiyonlarında anlamlı değişime neden olmadığı bulundu.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Akçan, C.A., The evaluation of the effects of orthodontic treatment on temporomandibular joint and stomathognathic system in deepbite patients. Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Orthodontics, Ankara, 2004. The aim of our study was to evaluate the effects of upper incisor protrusion and/or intrusion on temporomandibular joint position and stomathognathic system functions in Angle Class I with deepbite and reduced overjet or Angle Class II division 2 malocclusion patients. During treatment overjet and overbite were corrected by upper incisor protrusion and/or intrusion with utility arches and the changes occurring as a result of this correction was evaluated using lateral cephalograms, transcranial joint radiographs, magnetic resonance images, electrovibratography, electromyography and electrognathography. 22 patients (15 females, 7 males) with a mean age of 12,03 years and who had Angle Class I with deepbite and reduced overjet or Angle Class II division 2 malocclusion were evaluated. The time required for upper incisor protrusion and/or intrusion was 15 months. The results of our study showed that condyles were in a centric position in the glenoid fossa and that there was a problem in the condyle-disc coordination in almost half of the study group. The protrusion and/or intrusion of upper incisors didn't affect the mandibular and condylar position, the mandible grew by anterosuperior rotation, the condyle-disc relation didn't change and the treatment didn't significantly affect stomathognathic system functions.