Farklı protetik restoratif materyaller üzerinde oluşan başlangıç bakteriyel plak yapısının kalitatif ve kantitatif olarak incelenmesi
Qualitative and Quantitative assesment of initial bacterial plaque formation on different prosthetic restorative materials
- Tez No: 157614
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN ANIL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: restoratif materyal, kazanılmış pellicle, bakteriyel plak Destekleyen kurumlanHÜAF, restorative material, acquired pellicle, bacterial plaque
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Kökat A.M., Farklı Protetik Restoratif Materyaller Üzerinde Oluşan Başlangıç Bakteriyel Plak Yapısının Kalitatif ve Kantitatif Olarak İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Protez (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Bu çalışmada beş farklı protetik restoratif materyal üzerinde oluşan başlangıç bakteri plağının içeriği ve bu materyaller üzerine tutunan kazanılmış“pellicle”yapısı biyokimyasal ve mikrobiyolojik yöntemlerle incelendi. Bu amaçla her bir materyalden onar adet olmak üzere 5mm çapında ve 1mm kalınlığında disk şeklinde örnekler hazırlandı. Restoratif materyaller olarak bir krom-nikel döküm alaşımı, bir altın alaşımı, bir titanyum alaşımı ve iki farklı porselen sisteminden faydalanıldı. Her bir örnek grubu 2 saat ve 48 saat sürelerle bir tam proteze bağlanmış olarak ağız ortamında tutuldu. Ağızda iki saat bekletilen örnekler üzerinde oluşan kazanılmış“pellicle”SDS-PAGE yöntemiyle analiz edildi. Ağızda kırksekiz saat bekletilen örneklerden elde edilen bakteriyel plak yapısındaki mikroorganizma kolonileri ayrıştırılarak BBL Crystal yöntemiyle tanımlandı. Feldspatik porselen hariç diğer tüm örnekler üzerinde oluşan“pellicle”içeriğinde a-amilaz bulundu. Her bir restoratif materyal grubu üzerinde oluşan bakteriyel plak içeriğinin nitelik ve nicelik açısından farklılık gösterdiği bulundu. İstatistiksel farklılıklar Kruskal-Wallis varyans analizi ile saptandı. Başlangıç bakteriyel plak yapısında streptokok baskınlığı bulundu. Farklı restoratif materyaller üzerinde oluşan başlangıç bakteriyel plak yapısında farklılık belirlendi. Feldspatik porselen yüzeyinde mikroorganizma çeşidi en fazladır. En az çeşit Cr-Ni üzerinde belirlenmiştir. Titanyum yüzeyinde tutunan toplam mikroorganizma sayısı en fazladır. Cr-Ni ve Au-Ag-Pd üzerinde tutunan toplam mikroorganizma sayısı titanyumdan az görünmesine rağmen, titanyuma yakın bulunmuştur. Her iki porselen materyali üzerinde tutunan toplam mikroorganizma sayısı metallere göre oldukça düşük görülmektedir. En az tutunum feldspatik porselen üzerinde gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Kokat A.M., Qualitative and quantitative assesment of initial bacterial plaque formation on different prosthetic restorative materials, Hacettepe University, Health Sciences Institute PhD Thesis in Prosthodontics, Ankara, 2004. In this study, composition of initial bacterial plaque formation on five different restorative materials and the acquired pellicle adsorbed onto same materials were evaluated by means of biochemical and microbiological methods. In this regard, ten disc-shaped samples of 5 mm diameter and 1 mm thickness, from five restorative materials were fabricated. As restorative materials, a NiCr casting alloy, an Au alloy, Titanium and two different porcelain systems were chosen. Each sample group was applied in the oral cavity as attached to a lower denture for 2 and 48 hours, respectively. Acquired pellicle adsorbed onto the two-hour samples were analyzed by using SDS-PAGE. Amylase content was shown for each group except feldspathic porcelain. Significant qualitative and quantitative differences were found among the materials used for the bacterial plaque content. Statistical differences were determined by Kruskal-Wallis Analysis of Variance. Initial bacterial plaque composition wasdominated by Streptococcal species for each material. Microorganism types varied most for feldspathic porcelain surface. The least variety of microorganisms were found on Cr-Ni. Total microorganism number was found highest on titanium. Number of total microorganisms found on Cr-Ni and Au-Ag-Pd were less than titanium but seemed to be very close. Total microorganism number for both of the porcelain systems were found to be less than metal alloys. The lowest adhesion was observed on feldspathic porcelain.