Ağız cerrahisinde karbon dioksit (CO2) laser ve bistüri insizyonlarının yara iyileşmesi üzerine olan etkilerinin histopatolojik ve immünohistokimyasal yöntemlerle deneysel olarak incelenmesi
Investigation of the effects of carbon dioxide laser and scalpel incisions by histopathological and immunohistochemical methods in oral surgery: An experimental study
  1. Tez No: 157618
  2. Yazar: İSMAİL ATİLLA ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİN ESEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bisturi, C02 laser, Kollateral termal hasar, EGF, oc-SMA XI, Scalpel, C02 laser, Collateral thermal damage, EGF, a- SMA XII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Ağız Cerrahisinde Karbon Dioksit (C02) Laser ve Bisturi İnsizyonlarının Yara iyileşmesi Üzerine Olan Etkilerinin Histopatolojik ve İmmünohistokimyasal Yöntemlerle Deneysel Olarak İncelenmesi Araştırmamızda“Continuous-Wave”(CW) C02 laser ve“Superpulse”(SP) C02 laser ile oral mukozada oluşturulan insizyonların yara iyileşmesi bakımından bisturi insizyonu ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Karşılıklı, tek kör bir düzenekte SP C02 laser, CW C02 laser ve bisturi ile oluşturulan yaralarda, histopatolojik ve immünohistokimyasal bulguların değerlendirmesi, laser yaralarında oluşan termal hasarın, inflamasyonun ve bunların yara iyileşmesi üzerine olan etkilerinin incelenmesi planlanmıştır. Araştırmada 10-15 kg ağırlığında, 3-4 aylık 16 adet (8'i erkek 8'i dişi) evcil domuz kullanıldı. Palatinal bölgede oluşturulan 3 yara arasındaki mesafe 3'er mm olarak ayarlandı. Bisturi ile 2 mm derinliğinde tek giriş yapıldı. CW ve SP C02 laser ile güç 5 Watt, atış süresi 1 sn ve çalışma uzaklığı 1 mm olacak şekilde (odaklanmış) birer atış yapıldı. Yara iyileşmesinin 0., 3., 7., 14., 21. ve 28. günlerinde üç insizyonu içerecek şekilde biyopsiler alınarak histopatolojik ve immünohistokimyasal yöntemlerle değerlendirildi. Histopatolojik kesitlerde termal hasar derinliği ve inflamasyon alanının sayısal olarak ölçümü yapıldı. İmmünohistokimyasal değerlendirme için epidermal büyüme faktörü (EGF) ve“a-smooth muscle actin”(oc-SMA) bulguları incelendi. Elde edilen histopatolojik ve immünohistokimyasal bulgularda; bisturi insizyonlarında iyileşmenin ağırlıklı olarak kontraksiyon ile 3. günde tamamlandığı, laser yaralarında ise kollateral termal hasar nedeniyle kontraksiyonunun minimal düzeyde oluştuğu, epitelizasyonun geciktiği ve yara onarımının uzadığı görüldü. Sayısal ölçümlerde, 3. günde SP C02 laserin CW C02 laserden daha az termal hasar ve inflamasyon oluşturduğu görüldü. Sonuç olarak, C02 laserin SP uygulama biçimi ile kollateral termal hasar azaltılarak yara iyileşmesi üzerinde olumlu etki sağlanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Effects of Carbon Dioxide Laser and Scalpel Incisions by Histopathological and Immunohistochemical Methods in Oral Surgery: An Experimental Study The aim of this study was to evaluate the wound healing of the incisions made by continuous-wave (CW) C02 laser, superpulsed (SP) C02 laser and scalpel. A single-blind, crossover study was designed to compare the effects of thermal damage and subsequent inflammatory reactions of the two C02 laser types on wound healing by the aid of histopathological and immunohistochemical methods. Sixteen (8 male and 8 female) domestic pigs, weighing 10 to 15 kg, 3-4 months of age, were included in the study. A number 11 scalpel blade was used to make a 2-mm-deep puncture at palatal mucosa. For each laser application a single shot was made at either CW or SP mode (5 Watts, 1 second, 1mm working distance, focused beam) with a 0.3 mm tip. The incisions were made 3 millimeters apart. Tissue samples were obtained immediately after the incision (Day 0) and at 3, 7, 14, 21 and 28 days post-wounding for histopathological and immunohistochemical evaluations. Quantitative measurements of collateral thermal damage and inflammation were made on histopathological sections. Epidermal growth factor (EGF) and a-SMA (smooth muscle actin) reactions were assessed immunohistochemically. Results revealed that the wounds created by scalpel healed by prominent wound contraction on Day 3, while the laser wounds showed delayed epithelization and lack of wound contraction due to the thermal damage. The quantitative measurements showed that the thermal damage and inflammation was significantly less in SP C02 laser wounds on Day 3. In conclusion, application of the superpulse mode of C02 laser seems to minimize the collateral thermal damage, which promotes the wound healing process.