Değişik sodyum perborat ve sodyum perkarbonat materyallerinin yapay olarak boyanmış devital dişlerin beyazlatılmasındaki etkilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of in vitro effectiveness of various types of sodium perborate and sodium percarbonate on the bleaching of devital teeth which are stained artificially
- Tez No: 157638
- Danışmanlar: PROF.DR. FATMA ATAKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Beyazlatma etkinliği, devital beyazlatma, sodyum perborat, sodyum perkarbonat, Bleaching effectiveness, nonvital bleaching, sodium perborate, sodium percarbonate
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Doğal diş estetiğinin hastaya yeniden kazandırılması, dişhekimliğinin en önemli amaçlarından biridir. Günümüzde uygulanan konservatif tekniklerle; estetik sorunlara neden olan diş renklenmelerini gidermenin yanı sıra, diş ve dişeti sağlığı da korunmaya çalışılmaktadır. Restoratif dişhekimliğinin bu amaca yönelik çalışmaları sonucunda, değişik beyazlatma teknik ve materyalleri geliştirilmiştir. Bu araştırma; değişik sodyum perborat ve sodyum perkarbonat materyallerinin, yapay olarak boyanmış devital dişlerin beyazlatılmasındaki etldnliWerinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Çalışmamız, periodontal ve ortodontik amaçlarla çekimi yapılan 60 adet çürüksüz ve restorasyonsuz anterior diş üzerinde gerçekleştirildi. Kökleri minesement sınırının 3mm. altından kesilerek uzaklaştırılan dişlerin, standart lingual giriş kaviteleri hazırlandı. Tüm dişlerin kanalları gates glidden frezleri kullanılarak genişletildi ve doğal renkleri dental kolorimetre cihazı ile tespit edildi. İnsan hemoglobini dolu test tüplerine yerleştirilen dişler, üç gün boyunca santrifüje edildi. Renklendirilmiş dişlerin başlangıç L* değerleri belirlendikten sonra, her grupta farklı bir beyazlatma materyali kullanılmak üzere, 1 5 ' erli dört eşit gruba rastgele ayrıldı. Birinci gruba Sodyum perborat + %35'lik H2O2, ikinci gruba Sodyum perborat + %3'lük H2O2, üçüncü gruba Sodyum perkarbonat + %35'lik H2O2 ve dördüncü gruba Sodyum perkarbonat + %3'lük H2O2 materyalleri, üretici firmaların önerileri doğrultusunda yerleştirildi. Tüm dişlerin 3, 7 ve 11. günlerdeki L* parlaklık değerleri CIELAB renk analiz sistemine göre kaydedildi. Ölçümler sonucu elde edilen veriler, istatistiksel olarak Tek Yönlü Varyans Analizi ve Tukey HSD testi kullanılarak değerlendirildi. Kullanılan dört farklı tip materyal arasında; birinci grup en yüksek beyazlatma etkinliğine sahip karışım olurken, onu sırasıyla ikinci, üçüncü ve dördüncü grupta yer alan karışımlar izlemiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Regaining of natural teeth esthetics is one of the most important aims of dentistry. It is tried to remove teeth discoloration which causes esthetic problems and to protect teeth and gum with the conservative technics applied today. As a result of the studies of restorative dentistry on the way of this aim, various bleaching technics and materials are improvised. This research is conducted in order to evaluate the effectiveness of various sodium perborate and sodium percarbonate on the bleaching of devital teeth which are stained artificially. Our study is accomplished on the 60 anterior teeth without cavities and restoration which extracted for periodontal and orthodonic reasons. The standart lingual entrance cavities of teeth, which are removed a level 3 mm below the cementoenamel junction, were prepared. The canals of all teeth were enlarged with gates glidden burs and their natural colors were established with the dental colorimetry apparatus. The teeth which were filled with human hemoglobine and put in test tubes, were centrifuged for 3 days. After determining the beginning L* values of discolorated teeth, they were seperated into four equal groups, 15 teeth for each group by using different bleaching material for each group. For the first group Sodium perborate + %35 H2O2, for the second group Sodium perborate + %3 H2O2 materials, for third group Sodium percarbonate + %35 H2O2 and for fourth group Sodium percarbonate + %3 H2O2 materials were put in order according to the proposals of producer firms. The L* brilliance values of all teeth at 3., 7., and 11. days were registered by using CIELAB color analysis system. The datas, which had been recorded by measures, were appraised statistical by using One Way Anova Analysis and Tukey HSD test. Among these four different types of materials; first group mixture became the most bleaching effectiveness, then second, third and fourth groups' mixtures followed it respectively.