Alt-üst 1. küçük azı, sadece üst 1. küçük azı çekilerek ve çekimsiz, servikal headgear kullandırılarak tedavi edilen angle sınıf II vakaların keser konumu ve profil değişimleri açısından karşılaştırılması
The comparison of incisor position and profile changes of class II caces, that were treated by extracting both upper and lower first premolars, upper first premolars and servical headgear treatment without extractions
- Tez No: 157640
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEDA GÜRSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sınıf II Bölüm 1 malokluzyon, Çekimli tedavi, Profil Değişimleri, Class II Division 1 malocclusion, treatment with extraction, profile change. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı; sadece üst birinci küçük azı dişlerini ve alt-üst birinci küçük azı dişlerini çekerek ve de çekim yapılmadan servikal headgear kullanılarak, sabit ortodontik mekaniklerle tedavi edilmiş bireylerde, meydana gelen profil ve keser konumları değişikliklerini tedavi başında ve sonunda alınmış lateral sefalometrik filmler üzerinde biyometrik olarak incelemek ve karşılaştırmaktır. Hem alt, hem de, üst birinci küçük azı dişleri çekilerek tedavi edilen bireylerin tedavi başlangıcındaki kronolojik yaş ortalamaları 13.47 ± 1.63 yıl, ortalama tedavi süreleri 1.8 ± 0.53 yıldır. Bu bireylerin 7'si kız, 6'sı erkektir. Yalnız üst çeneden birinci küçük azı dişleri çekilerek tedavi edilen bireylerin tedavi başlangıcındaki kronolojik yaş ortalamaları 14.12 ± 1.92 yıl, ortalama tedavi süreleri 1.5 ± 0.42 yıldır. Bu bireylerin de 8' i kız, 5' i erkektir.Diş çekimi yapılmaksızın, servikal headgear kullanılarak tedavi edilen bireylerin tedavi başlangıcındaki kronolojik yaş ortalamaları 13.98 ± 1.72 yıl, ortalama tedavi süreleri 1.7 ± 0.48 yıldır. Bu bireylerin 6' sı kız, 7' si erkektir. ' Her üç çalışma grubundaki, tedavi öncesi ve bitimindeki değişikliklerin araştırılması amacıyla Wilcoxon testi uygulanmıştır. Her üç gruptaki olguların birbirleriyle karşılaştırılması içinse, ANOVA varyans analizi ve Duncan testi kullanılmıştır. Sonuçta her üç tedavi grubunda da, gerek dişsel ölçümlerde, gerekse sert ve yumuşak doku profil ölçümlerinde düzelmeler kaydedilmiş, yumuşak dokuların dişleri ve kemik yapıyı değişen oranlarda takip ettiği görülmüştür. Alt üst birinci küçük azıların çekildiği tedavi grubundaki yumuşak doku profil değişimleri, diğer iki gruptan daha belirgin olarak gerçekleşmiştir. Diş çekimi yapılan gruplarda GoGnSN açısında anlamlı bir değişim meydana gelmezken, bu açıdaki artış, servikal headgear grubundaki bireylerde önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The purpose of this study, was to investigate and compare the changes occur, during the treatment with edgewise mechanics by extraction of only first maxillary premolars, both maxillary and mandibular first premolars and by using cervical headgear without extraction. The soft tissue facial profile and incisor position changes were compared biometrically on lateral cephalograms which were obtained both at the beginnig and at the end of treatment. The mean age of the cases at the beginning of the treatment in maxillary and mandibular first premolar extraction group was 13.47 ± 1.63 years and mean treatment period was 1.8 ± 0.53 years. 7 of the cases were females and 6 were males.The mean age of the cases at the beginning of the treatment in maxillary first premolar extraction group was 14.12 ± 1.92 years and mean treatment period was 1.5 ± 0.42 years. 8 of the cases were females and 5 were males. The mean age of the cases at the beginning of the treatment in cervical headgear group was 13.98 ± 1.72 years and mean treatment period was 1.7 ± 0.48 years. Pretreatment and post treatment changes occured in three groups were compared by means of Wilcoxon test. ANOVA and Duncan tests were used for intergroup comparison. In all three groups, the status of both hard and soft tissue facial profile improved and soft tissue followed the changes in both bony and dental structures in respective ratios. The soft tissue profile changes in maxillary and mandibular first premolar extraction group were significantly different from the other two groups. Increase in GoGnSN angle in cervical headgear group was statistically important while in extraction groups no statistical difference was obtained. m