Sürekli dişlerin sürme zamanlarının farklı sosyo-ekonomik düzeylere göre değerlendirilmesi
Evaluation of permanent tooth emergence in children with different socio-economic levels
  1. Tez No: 123707
  2. Yazar: BURCU KUTLAY KURTİŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERAP ÇETİNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Daimi diş sürme zamanı, daimi diş sürme sırası, sosyo-ekonomik düzey, epidemiyoloji, Emergence time of permanent teeth, sequence of teeth eruption, socio-economic level, epidemiology, cross-sectional investigation
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 5108
Özet
172 ÖZET Sürekli Dişlerin Sürme Zamanlarının Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeylere Göre Değerlendirilmesi. Çalışmamızın amacı, toplumumuzda 6-15 yaş grubundaki çocuklarda daimi diş sürme zamanlarının belirlenmesi ve cinsiyetle birlikte sosyo-ekonomik düzey (SED) farklılıklarına göre olası değişimlerini değerlendirmektir. Çalışma Ankara ilindeki 9 ilköğretim okulunda okuyan, üst ve alt SED grubuna dahil 6-15 yaşları arasındaki 4053 çocuk üzerinde kesitsel olarak direkt gözlem metodu ile gerçekleştirilmiştir. Daimi diş sürme durumları yaşa ve cinsiyete göre iki farklı SED düzeyinde değerlendirilmiştir. Her çocuktaki herbir dişin dentisyon ve sürme durumu özel olarak hazırlanan formlara kaydedilmiştir. SED düzeyleri çocukların velileri tarafından doldurulan anket formları ile saptanmıştır. Çalışmaya katılan çocukların sürme durumları değerlendirildiğinde, üst ve alt SED grubunda yer alan kız ve erkek çocuklarında daimi diş sürme zamanları yönünden kızlarda üst çene kanın, 1. ve 2. küçük azı, 2. büyük azı, alt çene yan kesici, kanin ve 2. küçük azı dişlerinde, erkeklerde ise üst çene yan kesici, 1. büyük azı, alt çene yan kesici, kanin, 1. küçük ve büyük azı dişlerinde istatistiksel olarak farklılıklar görülmüş ve dişlerin sürme sıraları yönünden de üst ve alt SED grubu kız ve erkek çocuklarında bazı farklılıklar ortaya çıktığı bulgulanmıştır. Çalışma sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde, SED in tüm gruplarda sürme zamanı üzerinde etkin olmadığı, cinsiyetin ise173 sadece alt SED grubu kızlarda aynı grup erkeklere göre istatistiksel olarak daha erken sürme zamanlarıyla önemli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
174 SUMMARY Evaluation Of Permanent Tooth Emergence in Children with Different Socio-Economic Levels The aim of our study was to determine the average timing of permanent tooth eruption and to evaluate the effects of sex and socio-economic status (SES) on permanent tooth eruption in the group of 6 to 15 years old Turkish population. The present study was performed on 4053 children, being educated at 9 primary schools in Ankara. 6 to 15 years old children were divided in to two groups as high and low SES. In addition, present study was planned as cross-sectional and directly observation method was used. The eruption patterns of permanent teeth were evaluated and compared in two different socio-economic status according to sex and age. Eruption patterns in each children for each tooth were recorded in specially prepared forms. SES was determined by means of the questionnaire forms filled by the parents of study children. As a result of investigations, statistically significant differences were found in view of the timing of permanent teeth eruption in female children compared with high and low socio-economic status on upper jaw canine, first and second premolar, second molar, lower jaw lateral, canine and second premolar teeth. Statistically significant differences were also found in male children compared with high and low SES on upper jaw lateral, first molar, lower jaw lateral, canine, first and second molar teeth. Some differences were found in the sequences of permanent teeth eruption in male and female children with high and low socio-economic status.175 When the results were considered from the general view point, it was found that SES had no influence on eruption times in all groups. Only sex differences were found in low SES groups as tooth eruption times were statistically earlier in girls than boys.