Geleneksel ve fluorit serbestleyen dentin adezivlerinin farklı restoratif materyallerden fluorit serbestlenmesine etkilerinin incelenmesi
The effects of conventional and floride-releasing dentin adhesives on the fluoride release of different restorative materials
  1. Tez No: 157682
  2. Yazar: OLABİSİ ADEBAYO
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAMİ BÜYÜKGÖKÇESU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Compomer, Giomer, Dentine adhesives, Fluoride release. 110
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada kompomer ve giomer materyallerden serbestlenen fluorit miktarları karşılaştırıldı. Ayrıca, adezivlerin uygulanmasının bu materyallerin fluorit serbestlemelerine etkileri, adezivlerin göreceli su permeabiliteleri göz önüne alınarak değerlendirildi. Çalışmada kompomer materyaller olarak Dyract AP (Dentsply-DeTrey), Compoglass F (Ivoclar Vivadent) ve giomer materyal olarak Beautifil (Shofu) ve bu materyallere ait fluorit serbestleyen dentin adezivler olarak da; Prime and Bond NT (Dentsply-DeTrey), Syntac Single Component (Ivoclar- Vivadent) ve Fluorobond (Shofu) kullanıldı. Fluorit içermeyen bir dentin adeziv [Excite (Ivoclar- Vivadent)] ve bir kompozit reçine [Synergy (Coltene)] kontrol grubu olarak kullanıldı. Her deney materyalinden 21 tane disk şeklindeki örnekler, 8mm x 2mm boyutlarındaki çelik kalıplarda hazırlandı. Her bir materyalin 21 örneği, gelişigüzel olarak üç gruba ayrıldı. Her grup, her bir materyalin 7 örneğini içermekteydi. 1. gruptaki örneklere dentin adeziv uygulanmadı. 2.gruptaki her bir materyalin tüm örneklerine kendine ait fluorit serbestleyen adezivleri bir tabaka halinde uygulandı. 3.gruptaki her bir materyalin tüm örneklerine Excite adeziv bir tabaka oluşturacak şekilde uygulandı. Kontrol grubu olarak kompozit reçineden (Synergy) 1 5 tane örnek hazırlanıp, her bir grupta 5 örnek olmak üzere üç alt gruba ayrıldı. 5 örnekten oluşan her grupta örneklere fluorit serbestleyen bir adeziv uygulandı. Materyallerden salman fluorit 37°C ve 28gün boyunca deiyonize su içinde biriktirildi. Fluorit ölçmeleri 2., 4., 7., 14., 21. ve 28. günlerde bir fluorit iyon elektrodu (Orion 9409 BN, Beverly Massachusetts, USA) ve iyon analizörü (Orion 720 A, Boston, Massachusetts, USA) ile yapıldı. Çözünen toplam fluorit miktarlan ug/cm2 cinsine çevrildi ve One-Way variyans analizi, post-hoc çoklu karşılaştırma Tukey testi ve eşli t-testi ile istatistiksel olarak ve %5 güven aralığında değerlendirildi. Adeziv uygulanmayan Compoglass F; 53.26 ± 4.02 ug/cm2, Dyract AP; 30.16 ± 1.66 ug/cm2 ve Beautifil; 28.46 ± 2.05 ug/cm2 ortalama toplam fluorit serbestlemişlerdir. Dyract AP ve Beautifil materyallerin serbestledikleri fluorit miktarlan arasında anlamlı düzeyde bir fark bulunamamıştır. Compoglass F ise, her iki materyalden (Dyract AP, Beautifil) anlamlı derecede daha fazla fluorit serbestlemiştir. Adezivlerin uygulanması, materyallerin serbestledikleri fluorit miktarlanm azaltmıştır. Excite adezivin uygulanması, tüm materyallerin fluorit salmımlannda %51-63 oranında bir azalmaya sebep olmuştur. Prime and Bond NT'nin uygulanması, Dyract AP'den serbestlenen ortalama toplam fluorit miktannda %51 oranında azalma, Fluorobond'un uygulanması ise, Beautifîl'den salınan ortalama toplam fluorit miktarında % 19 azalmaya 106sebep olmuştur. Fakat, Syntac Single Component'in uygulanması, Compoglass F'den serbestlenen ortalama toplam fluorit miktarında %21 oranında bir artışa sebep olmuştur. Adeziv uygulanan kontrol örneklerinden salman fluorit miktarları göz önüne alındığında, kendilerine ait fluorit serbestleyen adezivler uygulandığında, Dyract AP ve Beautifil materyallerden salman net toplam fluorit miktarları, Excite ile kaplandıklarında salınan miktarlardan anlamlı düzeyde daha az olmuştur. Ön reaksiyonlu cam iyonomer partiküller içeren giomer materyal bir kompomer materyaline benzer miktarda fluorit serbestlemiştir. Adeziv uygulanması kompomer ve giomer materyallerin fluorit serbestlemeleri anlamlı düzeyde ve yüksek miktarda azaltmış, fakat tamamen önlememiştir. Adezivler, fluorit serbestleyen materyallerden diş dokularına geçen fluorit miktarını azaltabileceğinden; klinik uygulamalarda fluorit içeren adezivler bir avantaj oluşturabilir. Anahtar Kelimeler; Kompomer, Giomer, Dentin adezivler, Fluorit salınımı. 107
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF CONVENTIONAL AND FLUORIDE-RELEASING DENTINE ADHESIVES ON THE FLUORIDE RELEASE OF DIFFERENT RESTORATIVE MATERIALS This study compared the fluoride release of two compomers and one giomer material and evaluated the effect of the application of dentine adhesives on the fluoride release of these materials with particular interest in the relative permeabilities of the adhesives to water. Dyract AP (Dentsply-DeTrey) and Compoglass F (Ivoclar-Vivadent) compomer materials, Beautifil (Shofu) giomer material and their proprietary fluoride-releasing dentine adhesives; Prime and Bond NT (Dentsply-DeTrey), Syntac Single Component (Ivoclar-Vivadent) and Fluorobond (Shofu) were used in the study. The non-fluoride containing dentine adhesive Excite (Ivoclar-Vivadent) and composite resin Synergy (Coltene) were used as controls. 21 disc-shaped samples of each material were prepared in stainless steel molds (8mm x 2mm), making a total of 63 samples. The samples were randomly divided into three groups of 21 samples each, containing 7 samples of each restorative material. In group 1, dentine adhesives were not applied to the samples. In group 2, a layer of the proprietary dentine adhesive was applied to the respective material samples. In group 3, a layer of Excite adhesive was applied to all the material samples. As control, 15 samples of the non-fluoride containing composite Synergy were made and randomly divided into three groups. To each group of five samples, a layer of one of the three fluoride-releasing dentine adhesives was applied. Fluoride was leached into deionized water at 37°C for 28days. Fluoride measurements were made at Days 2, 4, 7, 14, 21 and 28 using a fluoride ion electrode (Orion 9409 BN, Beverly, Massachusetts, USA) and an ion analyser (Orion 720 A, Boston, Massachussetts, USA). Fluoride values were converted to u.g/cm2 and statistically analysed using One- Way ANOVA, post-hoc multiple comparison Tukey test and paired t-test at the 5% significance level. For samples not coated with adhesives, Compoglass F released 53.26 ± 4.02 jxg/cm2 mean total fluoride and significantly more than both Dyract AP; 30.16 ± 1.66 (ig/cm2 and Beautifil; 28.46 ± 2.05 ug/cm2 which released statistically similar amounts of fluoride. The application of adhesives significantly reduced fluoride release from the materials. With Excite a 51-63% reduction in fluoride release for all the materials was recorded compared to amounts released when not coated with adhesives. With Prime and 109Bond NT, a 53% reduction in fluoride release was recorded for Dyract AP and with Fluorobond a 19% reduction in fluoride release was recorded for Beautifil. With Syntac Single Component, however, a 21% increase in fluoride release was recorded for Compoglass F. When the fluoride release from the adhesives controls were taken into consideration, however, net mean total fluoride release from Dyract AP and Beautifil were significantly lower when coated with their proprietary fluoride-releasing dentine adhesives than when coated with Excite. The giomer material containing surface pre-reacted glass ionomer particles released similar amounts of fluoride as a compomer material. The application of adhesives significantly reduced, but did not totally prevent fluoride release from the compomer and giomer materials. Considering that the application of adhesives may reduce the availability of fluoride from fluoride releasing materials to the dental tissues, the use of fluoride-releasing adhesives may be an advantage in the clinical situation.