Kanal şekillendirme ve kalsiyum hidroksit ile doldurma işlemlerinin apikal granulomlardaki B lenfosit hücrelerinin varlığına etkisinin immünohistokimyasal olarak incelenmesi
Effets of root canal shaping and calcium hydroxide filling on B lymphocyte cells in apical granulomas: An immunohistochemical study
- Tez No: 157691
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL SÜBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: B lenfositleri, kalsiyum hidroksit, periapikal granulom, immünohistokimya. 67, B lymphocytes, calcium hydroxide, periapical granuloma, Immunohistochemical, . 70
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
8. ÖZET Bu çalışmanın amacı, tedavi işlemi yapılmamış kronik periapikal lezyonlardaki (apikal granulomlar) ve tedavisi yapılmış dişlerin (biyomekanik olarak temizlenmiş ve Ca(OH)2 ile doldurulmuş) kronik periapikal lezyonlarındaki B lenfosit hücrelerini immünohistokimyasal olarak saptamak ve birbirleriyle karşılaştırarak değerlendirmektir. Çalışmada 42 kronik periapikal lezyon kullanılmıştır. Grup l'deki 15 periapikal lezyonlu dişte kanallar biyomekanik olarak temizlenmiş ve 3 hafta süreyle Ca(OH)2 + tuzlu su karışımı kanala yerleştirilmiştir. Grup II' deki 15 periapikal lezyonlu dişte ise kanallar biyomekanik olarak temizlenmiş ve 6 hafta süreyle Ca(OH)2 + tuzlu su karışımı kanala yerleştirilmiştir. Kontrol Grubundaki (Grup III) 12 periapikal lezyona ait dişte hiçbir tedavi uygulaması yapılmamıştır. Periapikal lezyonlar cerrahi olarak çıkartıldıktan sonra, histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak incelenmiştir. Histopatoloji için; fiksasyon ve dehidratasyon işlemlerini takiben lezyonlara ait örnekler ksilolde bekletilmiş ve parafine gömülmüştür. Parafin bloklardan kesitler alındıktan sonra, kesitler hematoksilen ve eosin ile boyanmış ve ışık mikroskobunda incelenmiştir. İmmünohistokimyasal inceleme, antijen retrieval yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Parafın bloklardan kesitler alındıktan sonra, deparafinizasyon ve rehidratasyon işlemlerini takiben CD20+ antikorları ile inkübasyon sağlanmış ve ışık mikroskobunda incelenmiştir. 66Histopatolojik olarak tanısı yapılan 38 kronik periapikal lezyonun; 32 tanesi (% 84.2) apikal granulom, 6 tanesi (% 15.7) apikal kist olarak teşhis edilmiştir. Çalışmanın immünohistokimyasal bölümünde 42 vakanın 32 tanesi kullanılmıştır. Grup I' de 11 vaka, Grup II' de11 vaka, ve kontrol grubunda (Grup III) 10 vaka immünohistokimyasal olarak değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen immünohistokimyasal bulgulara göre; Grup I' deki B lenfositlerinin ortalaması 119.09, Grup II' deki B lenfositlerinin ortalaması 129.09, kontrol grubundaki (Grup III) B lenfositlerinin ortalaması 114.2 olarak bulunmuştur. Yapılan tek yönlü ANOVA analizi sonucunda kontrol ve deney grupları arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. (F= 0.4806 p= 0.6232) Bu sonuç; kanalın biyomekanik olarak temizlenmesi ve 3 haftalık ve 6 haftalık Ca(OH)2 uygulamasının periapikal lezyonlardaki B hücre sayılarında istatistiki olarak önemli bir değişikliğe neden olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
9. SUMMARY EFFECTS OF ROOT CANAL SHAPING AND CALCIUM HYDROXIDE FILLING ON B LYMPHOCYTE CELLS IN APICAL GRANULOMAS: AN IMMUNOHISTOCHEMICAL STUDY The aims of this study were to evaluate immunohistochemically; The presence of B lymhocytes in treated teeth (biomechanically prepared, irrigated with saline and dressed with Ca(OH)2 for 3 weeks and 6 weeks) with chronic periapical lesions (Test Groups ) The presence of B lymphocytes in untreated human teeth with chronic periapical lesions ( Control group ) Compare the results obtained from the groups. 42 chronic periapical lesions were used in this study. In Group I, the root canals of 15 teeth with chronic periapical lesions were biomechanically prepared, irrigated with sterile saline and Ca(OH)2+ sterile saline was placed into the root canals for 3 weeks. After 3 weeks, biopsy samples of periapical lesions were collected surgically. In Group II, the root canals of 15 teeth with chronic periapical lesions were biomechanically prepared, irrigated with sterile saline and Ca(OH)2 + sterile saline was placed into the root canals for 6 weeks. After 6 weeks, biopsy samples of periapical lesions were collected surgically. In Control Group (Group III), no treatment for 68periapical lesions was done. Biopsy samples of periapical lesions were obtained surgically. After periapical surgery, histopathological and immunohihtochemical observations were done. For histopathology, samples were fixed, dehydrated, cleared and embedded in paraffin. 5um thick sections were taken and stained with hematoxylin and eosin. For immunohistochemical observations, antigen retrieval technique was used in this study. Histological sections were deparaffinized, rehydrated and incubated with CD20+ (B cells) antibodies. After counter staining, the positive cells were counted under the light microscopy. Histopathological diagnosis showed that 32 out of 38 chronic periapical lesions (% 84.2) were apical granulomas (22 from Test Groups, 10 from Control Group). The remaining 6 lesions (%15.7) (1 from Group I, 3 from Group II, 2 from Control Group) were apical cysts. The results of the immunohistochemical observation showed that; In Group I the mean of B lymphocytes is 1 19.09 In Group II the mean of B lymphocytes is 129.09 In Control Group (Group III) the mean of B lymphocytes is 1 14.2 69The results did not show statistically significant difference according to ANOVA analysis ( F = 0.4806 p = 0.6232 ) Biomechanical preparation with sterile saline irrigation and 3 weeks & 6 weeks of Ca(OH)2 intracanal dressing of infected root canals did not effect statistically B cell counts in the apical granulomas.