Kemoterapi sonrası mukozit tedavisi ve profilaksisinde hidrotalsidin etkinliğinin değerlendirilmesi
The evaluation of the hydrotalcite effectiviness on prophylaxis and treatment of mucositis due to chemotherapy
  1. Tez No: 157730
  2. Yazar: GÜNGÖR UTKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ PAMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: hidrotalsid, korunma, metotreksat, mukozit, tedavi. 29, hydrotalcite, methotrexate, mucositis, prophylaxis, treatment. 30
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Kemoterapi Sonrası Mukozit Tedavisi ve Profilaksisinde Hidrotalsid'in Etkinliğinin Değerlendirmesi Mukozit yaşam kalitesini bozan, kemoterapi doz yoğunluğunu olumsuz etkileyen ve ölümcül infektif komplikasyonlara yol açabilecek olan önemli bir morbiditedir. Metoreksat (MTX), antimetabolit bir ilaç olup miyelosupresyon ve mukotoksisite doz sınırlayıcı yan etkileridir. Bir antiasit olan hidrotalsid (HT), fibroblast growth faktör ve epiteliyal growth faktör aracılığı ile mukoza koruyucu etki de göstermektedir. Çalışmamızda MTX alan hastalarda HT'in mukoza koruyucu etkisi değerlendirildi. Yüksek doz MTX (YDMTX, 12 gr/m2) tedavisi alan osteosarkom (OS) hastalarında, ' cross-over' olarak düzenlenen bu çalışmada, hastalara bir siklusta HT verilirken diğer siklusta HT uygulanmadı. HT, YDMTX infuzyonundan sonraki 7 gün boyunca yutmadan önce, günde 8 kez gargara olarak verildi. Çalışmanın sonunda her iki grup arasında mukozit ve eşlik eden bulguları (stomatit, diyare, karın ağrısı, ağrılı yutma) karşılaştırıldı. Toplam 96 YDMTX uygulaması 14 hastada değerlendirildi. Hastalara 45 kez HT ile birlikte YDMTX uygulanırken (HT+), 51 kez HT'siz (HT-) YDMTX uygulandı. Mucositis oram HT+ grupta 14/45 (%31.1), HT- grupta 15/51 (%29.4) olarak tespit edildi (p=0,857). Mukozit süresi sırasıyla 4,42+/-l,8 gün ve 4,7+/-l,9 gün olarak saptandı (p=0,661). Diyare, %24.4 ve %13.7 (p=0,179); karın ağrısı, %17.8 ve %11.8 (p=0,405); ağrırı yutma, %13.3 ve %13.7 (p=0,955) olarak bulundu. Bu çalışmada YDMTX alan kanserli hastalarda mukoza koruyucu etkisi beklenen HT'in mukozit üzerine koruyucu veya tedavi edici bir etkisi gözlenememiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Evaluation of the Hydrotalcite Effectiviness on Prophylaxis and Treatment of Mucositis Due to Chemotherapy Mucositis is an important morbidity that may affects quality of life, impairs the chemotherapy dose intensity and may causes fatal infective complications. Methotrexate (MTX) is an antimetabolit drug with dose limiting myleosuppresion and mucositis toxicities. Hydrotalcite (HT) is an antiasid agent with gastrointestinal mucosa protective effect mediated by increased epithelial and fibroblast growth factor levels. We evaluated the protective effect of HT on mucositis in cancer patients receiving high dose MTX. Osteosarcoma patients receiving HDMTX (12 gr/m ) were recruited in a cross-over design. The patient receiving HT in a cycle were not given the drug in the following cycle. HT was given 8 times a day as mouthwash before swallowing for 7 days begining with the MTX infusion. Mucositis and releated symptoms (stomatitis, diarhhea, abdominal pain, odynophagia) were evaluted. Ninety six courses of HDMTX treatment evaluated in 14 patients. In 45 courses of patients received HT (HT+group) and 51 did not ( HT - group). Mucositis rates were found 14/45 (31.1%) in HT+ group and 15/51 (29.4%) HT- group (p=0,857). Duration of mucositis was 4,42+/- 1,8 days and 4,7+/- 1,9 days (p=0,661); diarhhea rates were: 24.4% vs 13.7% (p=0,179), abdominal pain rates were: 17.8% vs 11.8% (p=0,405), odynophagia rates were: 13.3% vs 13.7% (p=0,955) respectively. Although the use of HT has been expected to have a mucosal protective effect in cancer patients receiving HDMTX, the current small clinical trial did not demonstrate any benefit.