Kemik metastazı olan meme kanserli hastalarda prognostik faktörler
Prognostic factors for the breast cancer patients with bone metastasis
- Tez No: 157731
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Kemik metastazı, Prognoz, Breast cancer, Bone metastasis, prognosis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, 1990-2003 yılları arasında HÜTF Onkoloji Enstitüsü'nde izlenilen ve primer tedavi sonrası en erken 3. ayda nüks gelişen, kemik metastazlı 141 hasta prognostik faktörler açısından incelenmiştir. Yaşları 23 ile 72 arasında değişen ve yaş ortalaması 44.8 olan hastaların, büyük çoğunluğu (%67.4) premenapozaldi. En sık görülen histolojik tip infiltratif duktal karsinom (%85.8)'du. Östrojen reseptörü, çalışılan 66 hastanın 37 (%56.1)'sinde pozitifti. Progesteron reseptörü, çalışılan 56 hastanın 17 (%30.4)'inde pozitifti. Hastaların %3.7*sinde evre I, %57.4'ünde evre II, %.38.9'unda evre III hastalık mevcuttu. Ortanca genel sağkalım (GS) 68.4 ay, ortanca hastalıksız sağkalım (HS) 21.3 ay, ortanca kemik metastazsız genel sağkalım (K-HS) 23.3 ay ve ortanca kemik metastazı sonrası sağkalım (K-GS) 28.4 ay olarak bulundu. Tek değişkenli analizlerde, GS ve HS açısından tümör boyutu, LVI ve ilk nüks yeri; K-HS açısından tümör boyutu, tutulan lenf nodu sayısı ve LVI varlığı K-GS açısından tümör boyutu, histolojik ve nükleer grad, reseptör durumu, LVI, ilk nüks yeri ve kemik metastazı sonrası viseral metastaz gelişme durumları anlamlı bulundu. Çok değişkenli analizlerde tümör boyutunun, HS, GS ve K-HS açısından ; LVI varlığının HS ve K-GS açısından önemli prognostik faktörler olduğu saptandı. Çalışmamızın sonucu, meme kanserli hastalarda kemik metastazı sonrası sağkalımı için primer prognostik faktörlerin hala önemli olduğu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, 141 metastatic breast cancer patients who have disease in bone and were followed in Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Medical Oncology between 1990 and 2003 were evaluated for the prognostic factors.The mean age of the patients were 44.8 years (range: 23-72). The majority of the patients were premenopausal (67.4%). Infiltrating ductal carcinoma was the most common histological type (85.8%). Estrogen receptor positivity was %56 in 66 patients. Progesteron receptor positivity was %30.1 in 56 patients. According to TNM classification 3.7%, 57.4% and 38.9% of the patients were at stage I, II and III, respectively. The median overall survival (OS) was 68.4 months, the disease free survival (DFS) was 21.3 months, the bone metastasis free survival (BFS) was 23.3 months and overall survival after bone metastasis (BOS) was 28.4 months. In univariate analyses statistically significant predictors for OS and DFS were the size of the primary tumor, presence of lymphovascular invasion and the site of the first metastasis, for BFS were the size of the primary tumor, number of the metastatic lymph nodes and presence of lymphovascular invasion and finally for BOS were the size of the primary tumor, presence of lymphovascular invasion, nuclear and histological grade of tumor, receptor status and development of subsequent any visceral metastasis after first bone metastasis only. In multivariate analyses, the size of the primary tumor was the significant independent prognostic factor for all OS, DFS and BFS, Presence of LVI was the significant independent prognostic factor for OS and BOS. In the result of study, for patients with breast cancer, survival after bone metastasis is affected by primary prognostic factors.