Mesane perforasyonunda fibrin glue uygulaması etkinliğinin radyolojik ve histopatolojik olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 157734
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KEMAL ATİKELER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Mesane rüptürü, fibrin glue, yara iyileşmesi, hemostaz
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
I. ÖZET Amaç: Ratlarda mesane perforasyonunda fibrin glue'nun etkinliğinin radyografik ve histopatolojik olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem : Çalışmada toplam 30 adet erişkin Wistar-Albino rat kullanıldı. Hayvanlar rastgele eşit üç gruba ayrıldı. Tüm cerrahi işlemler ve örnekleme Ketamine /xylazine HCI (Ketalar 50 mg/ml/Rompun % 2,15 mg/kg., ÎM) anestezisi altında gerçekleştirildi. Tüm hayvanlara alt orta hat batın insizyonu yapıldı, lcm' lık laserasyon oluşturuldu. Mesane'nin apexine doğru bir 2G Plastik branul yerleştirildi. 1. Grup (Sütür onarım, kontrol ), mesane laserasyonu 5/0 dexon ile kontinu olarak sürüre edildi. 2. Grup (Fibrin glue), laserasyon dudakları 2-3 sütür ile geçici olarak yaklaştırıldı. İnsizyon kenarlarına 1 dakika sonra Fibrin glue (FG) uygulandı ve sonra sürürler alındı. 3. Grup (Sütür onarımı ve fibrin glue), laserasyon 2-3 sütür ile yaklaştırıldı ve insizyon kenarlarına Fibrin glue uygulandı. Daha sonra batın anatomik olarak kapatıldı. Postoperatif 30.gün tüm ratlarm kontrol sistografisi çekildi. Özellikle ekstravazasyon araştırıldı. İnsizyon skarı üzerinden relaparotomi yapıldı. Mesanenin onarılan yerinde histopatolojik inceleme için bir kesit alındı. Bu kesitlerden hazırlanan preparatlar ışık mikroskopunda (Olympus BX50) değerlendirildi. Sonuçlar Fischer'rin Kesin Ki-Kare testine göre değerlendirildi. İstatistiksel olarak p0,05). Verilere göre FG grubunda fibrozis artışı diğer grublara göre istatistiksel olarak daha fazla olduğu görüldü (p 0,05). Sütür grubunda ödem artışı, diğer grublara göre daha anlamlı olduğu görüldü (p0,05). Sütür grubu, diğer grublara göre istatistiksel olarak infiltrasyon artışı daha anlamlı olduğu görüldü (p0,05). Tüm gruplarbirlikte değerlendirildiğinde FG grubunda kanama az olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). Sonuç: Fibrin glue'nın tek başına mesane onarımında kullanılamayacağı gibi FG ile sürür onarımı birliklikte kullanımının yalnızca sürür onarımına bir üstünlüğünü olmadığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
II. ABSTRACT Purpose: The aim was to analyze the safety and effectiveness of fibrin glue application for the closure of bladder rupture in rats, radiologically and histopathologically. Materials and Methods: In the study 30 Wistar- Albino rats were obtained. The animals were randomly separated into three equal groups. All surgical procedures and samplings were performed under ketamine /xylazine HCI (Ketalar 50 mg/ ml /Rompun % 2,15 mg/kg., ÎM) anesthesia. The animals were undergone a midline lover abdominal incision. A 1 cm long incision of the bladder incision was performed. After placement of a 2G plastic cannula to the apex of the bladder. In group 1 (control), the bladder laceration was closed continuously by using 5/0 dexon suture. In group 2 (Fibrin glue only group), the bladder laceration was approximated by transient 2-3 sutures. One minute after application of fibrin glue(FG) to the edges of the incision, the sutures were removed. In group 3 (Fibrin glue plus suture ligature group), the bladder laceration was approximated by 2-3 stay sutures. After application of fibrin glue(FG) to the edges of the incision. Followed by, the anatomical closure of the abdominal incision. Control systographies were performed to all the animals at day 30 of the operation. The presence of extravasations was sought. Relaparatomies were performed by using the same incision lines. Histhologic specimens were obtained at the marked pevious incision regions. The preparates, which were prepared from the specimens were analyzed under light microscopy (Olympus BX50). The findings were compared by using chi-squire and Fisher's exact tests accordingly. P0,05).