Fluoksetinin kromozomlar ve mitotik indeks üzerine in vitro ve in vivo etkilerinin incelenmesi
Evaluations for in vitro and in vivo, investigation of effects of fluoxetine on chromosomes and mitotic index
- Tez No: 157739
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHSİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Fluoksetin, kromozom, T hücresi, in vivo, in vitro, CBMN, apoptoz
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Depresyon beyindeki biyokimyasal değişikliklerden kaynaklanan bir hastalık olup toplumdaki en yaygın psikiyatrik durumlardan biridir. Son yıllarda dünyada yaygın olarak kullanılan bir antidepresan preparatm etken maddesi olan fluoksetinin, mitotik aktivite ve kromozom düzeyindeki elMlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için fluoksetinin in vivo ve in vitro şartlardaki etkilerini belirlemek üzere çalışma iki kısımda düzenlenmiştir. In vitro çalışmada, 25-35 yaş arasındaki 8 erkek ve 8 kadın bireyden alman periferik kan örnekleri, farklı doz (10“5M, lff*M, 10”7M) ve sürelerde (24 saat, 48 saat) fluoksetin muamelesi sonucunda MI (Mitotik İndeks), sayısal ve yapısal kromozom düzensizliği, CBMN (Cytokinesis Blocked Micro Nucleus) açısından değerlendirilmiştir. İn vivo çalışmada ise, 64 adet 225-250 gram ağırlığındaki 3 aylık Spraque dawley erkek sıçana 21 gün boyunca intraperitoneal olarak 5mg/kg, 7.5mg/kg, lOmg/kg'lık fluoksetin enjeksiyonu yapılmıştır. Sıçan kemik iliği hücrelerinden hazırlanan preparatlar mitotik indeks, sayısal ve yapısal kromozom düzensizliği, CBMN ve apoptotik hücre açısından değerlendirilmiştir. İn vitro ve in vivo değerlerimiz birbiriyle uyumlu bulunmuştur. Fluoksetin antidepresanlar içerisinde büyük bir keşif olarak görünmesine rağmen yüksek dozlarında, DNA onarımının engellenmesi protein sentezini etkilemektedir. Bu da mitotik indeksde, CBMN' de, apoptoza giden hücrelerde, kromozomlarda düzensizliğe neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Biochemical changes in the brain are the main source for depression in the majority of total cases classed as psychiatric status. In recent years on throughout the world to use an antidepressant preperation called fluoxetine, it has been the aim to determination of effects on mitotic activity and chromosomes. To this aim, studies have been carried out by classifying the use of fluoxetine into two groups; that administered in vivo and that in vitro. For the study carried out on the in vitro group, peripheral blood samples from 8 males and 8 females aged between 25-35 years were taken. The effects of different dosages (10“5 M, 10”6 M, 10"7 M), as well as incubation periods (24 hours, 48 hours) of the drug fluoxetine were evaluated by the results of MI (Mitotic Index), numerical and structural chromosomes irregularities and CBMN (Cytokinesis Blocked Micro Nucleus). For the study carried out on the in vivo groups, 64 Spraque dawley rats used. The rats were all three months old, male and weighed between 225 - 250 grams. All rats were injected with fluoxetine dosages of 5 mg/kg, 7.5 mg/kg, 10 mg/kg intraperitonely for a 21 day period. From bone marrow cells prepared irregularities of the mitotic index, numerical and structural chromosome, CBMN and apoptotic cells were evaluated. The evaluations for in vitro and in vivo evaluations were found to be in accordance. One big discovery in the antidepresan fluoxetine provides appears to be the link with high dosages, and causing obstacles to DNA repair protein synthesis. This is the reason why irregularities occur in the mitotic index, CBMN, apoptosis bound cells and the chromosomes. Key words : Fluoxetine, chromosome, T cells, in vivo, in vitro, CBMN, apoptosis VI