Posterior üretral valv hastalarında poliürinin oral desmopresin ile tedavisi ve tedaviyi etkileyen faktörler
Effectiveness of oral desmopressin therapy in posterior urethral valve patients with polyuria and detection of factors affecting the therapy
- Tez No: 157749
- Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR TEKGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: posterior üretral valv, antidiüretik hormon, posterior urthral valve, anti-Diuretic Hormon
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
IV ÖZET Naghizadeh S. Posterior üretral valv hastalarında poliürinin oral desmopresin ile tedavisi ve tedaviyi etkileyen faktörler. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Tezi. Ankara 2004. Posterior üretral valv (PUV), sadece erkek çocuklarda görülen distal prostatik üretranın bir patolojisi olup yenidoğandaki en sık obstrüktif üropati sebebidir. Bu hastalarda gözlenen poliüri ve idrar konsantrasyonundaki bozulma, embriyolojik dönemde renal tübüler hücrelerde gelişen hasara ve antidiüretik hormon (ADH) insensitivitesine bağlıdır. Desmopresin (DDAVP), antidiüretik hormon olan arginin vasopresinin sentetik bir analoğudur. Bu çalışmada PUV hastalarında desmopresin tedavisinin idrar volümü, dansitesi ve GFR üzerindeki etkinliği ve bu tedaviye yanıtı belirleyen faktörler araştırılmıştır. Çalışlrna, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda Haziran 2003-Şubat 2004 tarihleri arasında valv ablasyon sonrası izlemde olan 16 posterior üretral valv hastasında yürütülmüştür. Tüm olgularda tedavi öncesi böbrek fonksiyon testleri, videoürodinamik ve ultrasonogram incelemeleri, bazal ADH düzeyleri ölçümleri yapıldı ve işeme özellikleri semptom skorları aracılığıyla değerlendirildi. Tüm hastalara 0,4 mg/gün DDAVP tedavisi başlandı. Tedavinin 1. haftası (erken) ve 3. ayında (geç) yukarıdaki parametreler tekrar değerlendirildi. Tedaviye yanıtları günlük idrar miktarında azalma, idrar dansitesinde artma ve işeme semptom skorlarında azalma ile belirlendi. Hastaların tedavi sonrası erken ve geç dönemde idrar volümlerinde anlamlı azalma saptanırken idrar dansitelerindeki artış ancak geç dönemde anlamlıydı. Tedaviye yanıtın mesane disfonksiyonu olan veya ADH düzeyleri normal sınırlarda olan veya kreatinin klirensleri yüksek olan hastalarda daha iyi olduğu gözlendi, işeme semptom skorlarındaki değişiklikler istatistiksel olarak farklı bulunmadı. PUV tanısıyla izlenen hastalarda poliürinin, DDAVP tedavisine iyi yanıt verdiği ve özellikle mesane disfonksiyonu olan hastalarda bu yanıtın daha belirgin olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NAGHİZADEH S. Effectiveness of oral Desmopressin therapy in posterior urethral valve patients with polyuria and detection of factors affecting the therapy. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in urology. Ankara 2004. Posterior urethral valve is the most common cause of obstructive uropathy in newborns. Polyuria and inability to concentrate the urine seen in these children are related to renal tubular cells damage resulting antidiuretic hormone (ADH) insensitivity in embryologic phase. Desmopressin (DDAVP) is a synthetic analogue of Arginin Vasopressin (ADH). In this study the effect of oral administration of DDAVP on urine volume, density and GFR in patients with PUV and factors affecting the response to this treatment were evaluated. The Study is completed between July 2003 and February 2004 on 16 patients with PUV who were under follow-up after successful valve ablation performed in Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Urology. Before beginning of therapy, renal function tests, urodynamic and ultrasonographic studies, measurement of the basic levels of ADH were performed and voiding behavior evaluated by voiding symptom score questionnaire. All of the patients have been undertaken 0,4mg/day DDAVP therapy. The patients were reevaluated with the aforementioned tests, 1 Week (early) and 3 month (late) after the therapy. Response to the therapy was defined as decrease in daily urine volume, rising in urine density and reduction in voiding symptom score. Reduction of urine volume is seen in early and late period but significant rising in urine density was seen only in the late period. Response to the therapy was better in patients with bladder dysfunction and/or normal ADH level and/or normal high creatinine clearance. The alteration in voiding symptom score is found statistical insignificant. According to this study DDAVP therapy has been shown to be effective in reducing daily urine output, and increasing urine density. This effect can be useful for polyuric PUV patients to prevent development of various complications due to polyuria in the long term.