Kayısı kükürtleme işinde çalışan işçilerde sülfür dioksit gazına maruziyetin bronş hiperreaktivitesi üzerine etkisi
The effect of exposure to sulfur dioxide gason bronchial hyperreactivity in apricot sulfurization workers
- Tez No: 157796
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MÜNİRE GÖKIRMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bronş hiperreaktivitesi, bronkoprovokasyon, bronkokonstriksiyon, sülfür dioksit gazı 44, Bronchial hyperreactivity, bronchoprovocation, bronchoconstriction, sulfur dioxide gas 46
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
7-OZET KAYISI KÜKÜRTLEME İŞİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERDE SÜLFÜR DİOKSİT GAZINA MARUZİYETİN BRONŞ HİPERREAKTİVİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ AMAÇ: Malatya yöresinde kayısı kükürtleme işinde çalışan sağlıklı işçilerde sülfür dioksit gazının bronş hiperaktivitesi üzerine etkisini araştırmak GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya yaşları 16-63 arasında 30 sağlıklı erkek kayısı işçisi ve 25 kişiden oluşan kontrol grubu dahil edildi. Kayısı mevsiminden 1 ay önce, bu kişilerin demografik özellikleri, solunumsal yakınmaları, özgeçmişleri, alışkanlıkları belirlendikten sonra, işçilere fizik muayene, alerji testi, SFT ve BPT yapıldı. İşçiler, kayısı hasat sezonu ve kükürtleme işlemi bitiminde tekrar görüldü. Bu görüşmede, işçilere kükürtleme işlemi ve kükürtleme odasının özellikleri ile işlem sonrası gelişen şikayetler sorulduktan sonra tekrar BPT yapıldı. Ayrıca işçilerden seçilen 10 kişiye, sahada islim odasına girmeden önce ve çıktıktan sonra SFT yapılarak bu işçilerde akut etkilenmenin düzeyi araştırıldı. BULGULAR: Yaşları 16-63 (34.6 ± 14.2) arasında değişen 25 erkek kayısı işçisi çalışmaya alındı. Bütün işçilerin fizik muayeneleri normaldi. İşçilerin 2'sinde (%8) cilt testi pozitif iken, 23 kişide (%92) negatif bulundu. İşçilerin kayısı kükürtleme mevsimi öncesi hastanede yapılan bazal SFT (FVC, FEVı, FEVı/FVC, FEF, FEF25-75) ölçümleri ile mevsim sonu SFT ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı düşme 43tespit edilmedi. Mevsim öncesi 25 işçiden 4'ünde (%16) BPT testi pozitif bulundu. Mevsim öncesi BPT testi negatif iken mevsim sonunda pozitif BPT elde edilen bir işçi oldu. Sahada 10 işçiye yapılan SO2 gazına maruz kalmadan hemen önce ve- maruziyetten hemen sonraki S FT parametrelerinden FEV//FVC hariç diğer parametrelerdeki düşüşler istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Kronik etkilenmeyi araştırmak üzere, kontrol grubunun SFT değerleri ile işçi grubunun maruziyet öncesi SFT değerleri karşılaştırıldı, ancak değerler arasında anlamlı bir farklılık gözlenmedi. SONUÇ: SO2 gazı hava yollarında obstrüksiyon oluşturmaktadır ancak bu akut bir etkidir; gaz inhalasyonunun bronş hiperreaktivitesi üzerine etkisi gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
8-SUMMARY THE EFFECT OF EXPOSURE TO SULFUR DIOXIDE GAS ON BRONCHIAL HYPERREACTIVITY IN APRICOT SULFURIZATION WORKERS AIM: To evaluate the effect of sulfur dioxide gas on bronchial hyperreactivity in healthy apricot sulfurization workers in Malatya. MATERIALS AND METHODS: Thirty healthy male apricot workers aged between 16- " 63 and a control group of 25 people were included in the study. One month before apricot sulfurization season, the demographic features, symptoms, history and habits of the cases were noted and physical examination, allergic tests, pulmonary function tests (PFT) and bronchial provocation tests (BPT) were performed. The workers were reevaluated at apricot harvest/reaping time and after sulfurization procedure/process. In this interview, the sulfurization process, the features of the sulfurization chamber and sypmtoms after the sulfurization process were asked to the workers and bronchial provocation tests were done again. Pulmonary function tests were performed in 10 randomly selected workers before and after entering the sulfurization chamber to evaluate the level of acute impact. RESULTS: Twenty-five male apricot workers aged between 16-63 (34,6 ± 14,2) were included in the study. Physical examination of all of the workers were noted as normal. Two (8%) of the workers were positive for skin tests while 23 (92%) were 45negative. There was no statistically significant decrease in PFT (FVC, FEVi, FEV//FVC, PEF, FEF25.75) results of the workers before and after the sulfurization period. Four (16%) out of 25 workers were positive for BPT before the period. There was one worker with negative BPT test result before the sulfurization period who had positive BPT result afterwards. PFT performed for ten workers in the area before and after exposure to SO2 gas yielded statistically significant decrease in all parameters except for FEVi/FVC. To demonstrate the chronic impact of exposure to SO2, the PFT results of the control group and the workers before exposure were compared, however there were no statistically significant differences. CONCLUSION: SO2 gas has an acute obstuctive effect on respiratory airways; no effect on bronchial hyperreactivity could be demonstrated.