Kritik periferik ekstremite iskemisinde otolog kemik iliği kökenli mononükleer hücre implantasyonu ile terapötik anjiogenezis (Prospektif randomize tek kör klinik çalışma)
- Tez No: 157886
- Danışmanlar: PROF.DR. NEYYİR TUNCAY EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Buerger hastalığı, Kemik iliği, mononükleer hücreler, Periferik vasküler hastalık, Anjiyogenez, Kladikasyo. 85, Buerger's disease, Bone marrow, mononuclear cells, Peripheral vascular disease, Angiogenesis, Claudication. 87
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET İskemik ekstremiteye kemik iliği implantasyonu, endotelyal progenitor hücreler, anjiyogenik sitokinler veya faktörler aracılığı ile anjiyogenezisi arttırabilir. Bu çalışmada, Buerger hastalığına bağlı iskemik ekstremiteli hastalarda otolog kemik iliği-mononükleer hücre (KİMH) implantasyonunun yarar ve güvenilirliğini araştırdık. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde iskemik ekstremiteli hastalara otolog KİMH içeren hücre tedavisinin araştırıldığı bir klinik çalışma planlandı. KİMH implante edilecek hastaların seçimi için kriterler; iyileşmeyen ülserler ile birlikte olsun veya olmasın ciddi istirahat ağrısı tarif eden kritik iskemik bacaklı hastalar, sigara bırakmaya rağmen altı aylık süreyle semptomları düzelmeyen ve iloprost infüzyonuna yanıtsız hastalar, cerrahi veya cerrahi olmayan revaskülarizasyon şansı bulunmayan hastalar olarak belirlendi. Çalışmanın birincil sonlanım noktalan, tedavinin güvenilirliği, uygulanabilirliği ve en önemli lezyonun tamamen iyileşmesi olarak belirlendi. İkincil sonlanım noktaları ise, istirahat ağrısının analjezik ihtiyacı olmadan tamamen iyileşmesi, 12. haftada maksimum yürüme zamanının (MYZ) değişmesi, kol-bacak basınç indeksi (KBBİ) ve oksimetre kullanılarak transkütanöz oksijen satürasy onunun değerlendirilmesi, yeni kollateral damar oluşumunun anjiyografîk olarak gösterilmesi, talyumlu perfuzyon sintigrafîsiyle etkilenen ekstremitede doku perfüzyonunun değerlendirilmesiydi. Hastalardan (ortalama yaş 44.8 ± 9.2 yıl) kemik iliği (630 ±111 mL) genel anestezi altında spina iliyaka posterior süperiordan alındı. Sürekli akım hücre ayrım cihazı ile eritrositten arındırma ve volüm azaltılmasından sonra, eritrositleri %78.9 ±13.8 oranında azaltılmış 84konsantre KİMH (63.5 ± 12.5 mL) elde edildi (26.4 ± 10 x 107/mL total çekirdekli hücre). Kemik iliği toplanmasından sonra üç saat içinde KİMH (ortalama 13.2 ± 3.9 x 108) konsantresi iskemik bacak gastrokinemius kası içine çoklu enjeksiyonla implante edildi. Kontrol amacıyla aynı metot kullanılarak diğer bacağa serum fizyolojik enjeksiyonu yapıldı. Unilateral intramusküler KİMH verilmesi herhangi bir komplikasyona neden olmadı. Öncelikli amaç olan en önemli lezyonun iyileşmesine 6 hastada ulaşılmıştır. Hastaların hepsi en az dört hafta takip edilmiştir. İkincil sonlanım noktasına: 12. haftada MYZ değişikliği, analjezik ihtiyacı olmadan istirahat ağrısının tamamen geçmesine 6 hastada ulaşıldı. Yirmi dört haftalık takibini tamamlamış olan ilk iki hastadaki klinik iyileşme bu süreden sonrada devamlılık gösterdi. KİMH implantasyonu öncesi ve üç ay sonrası yapılan DSA incelemelerinde 5 hastada etkilenen arterler boyunca yeni vasküler kollateral ağ oluşumu gösterildi. Sunulan çalışmanın ön sonuçlan umut vericidir. Sonuç olarak kemik iliği, diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen terminal dönem ekstremite iskemisi olan Buerger hastalarında potansiyel tedavi edici hücreleri barındırmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Bone marrow implantation into ischaemic limbs could enhance angiogenesis by supplying endothelial progenitor cells and angiogenic cytokines or factors. We investigated efficacy and safety of autologous implantation of bone marrow-mononuclear cells (BMMC) in patients with ischaemic limbs due to Buerger's disease. We commenced a clinical study to test cell therapy with autologous BMMC in patients with ischaemic limbs at the University of Ankara School of Medicine. In order for the patients to qualify for BMMC implantation, they should have critical limb ischaemia defined as ischaemic rest pain in a limb with or without nonhealing ulcers, should not respond to previous iloprost infusions and smoking cessation six months prior to evaluation and should not be candidates for nonsurgical or surgical revascularisation. Primary endpoints were safety and feasibility of the treatment and total healing of the most important lesion. Secondary endpoints were total relief of rest pain without the need for analgesics, change in peak walking time (PWT) at 12 weeks, improvements in ankle-brachial pressure index (ABI), transcutaneous oxygen saturation using pulse oximetry (Sa02), angiographic evidence of new collateral vessel formation, tissue perfusion in the affected extremity using Thallium perfusion scintigraphy. While patients (mean age 44.8 ± 9.2 years) were under general anaesthesia, we harvested bone marrow (630 ±111 mL) from the posterior iliac spine. After red blood cell (RBC) depletion and volume reduction using a continuous flow cell separator, we achieved 78.9 ± 13.8 % RBC depletion and concentrated BMMC to a final volume and concentration of 63.5 ± 12.5 mL and 26.4 ± 10 x 107/mL 86total nucleated cells, respectively. We implanted BMMC (mean 13.2 ± 3.9 x 108) within three hours after marrow aspiration by intramuscular injection into the gastrocnemius muscle of ischaemic legs. Isotonic saline were injected into the other extremity in a similar fashion as control. Unilateral intramuscular administration of BMMC was not associated with any complications. The primary efficacy end point, total healing of the most important lesion, was achieved in 6 patients. All patients were followed up for at least four weeks. The secondary measures; change in PWT (PWT) at 12 weeks, total relief of rest pain without the need of analgesics improved in 6 patients. These improvements were sustained for 24 weeks in the first two patients. Digital subtraction angiographic studies before and 3 months after the BMMC implantation showed the presence of a new vascular collateral network across the affected arteries in five patients. Preliminary results of the presented study are promising. Thus, bone marrow may be a potential source of cells for Buerger's patients with end-stage limb ischaemia refractory to other medical treatment modalities.