Alt ekstremite periferik arter hastalığında infrapopliteal darlıkların balon anjioplasti ile tedavisi ve uygulama sonuçları
Balloon angioplasty of infrapopliteal stenosis in peripheral artery disease of lower extremity and the results of this application
  1. Tez No: 513027
  2. Yazar: SERAP KIRLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SADIK BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Periferik arter hastalığı, infrapopliteal, anjioplasti, konvansiyonel balon, ilaç salınımlı balon, Peripheral arterial disease, infrapopliteal, angioplasty, conventional balloon, drug-coated balloon
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, semptomatik infrapopliteal periferik arter hastalığı olan, 2015 yılında güncellenmiş Transatlantik Toplulukları Fikir Birliği II (Trans-Atlantic Inter-Society Consensus II; TASC) sınıflamasına göre gruplandırılan hastalarda perkütan balon anjiyoplastinin teknik başarısını ve uzuv korumaya etkisini araştırmaktır. Yöntemler: Çalışmamıza Şubat 2012 – Şubat 2018 tarihleri arasında, intermittan kladikasyo ve kritik bacak iskemisi nedeniyle başvuran ve Ankara Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Anjiografi Ünitesi'de infrapopliteal periferik arter hastalığı nedeniyle konvansiyonel veya ilaç salınımlı balon dilatasyon ile endovasküler revaskülarizasyon tedavisi uygulanmış, yaşları 40 ila 97 arasında değişen 56 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, eşlik eden komorbid hastalıkları, stenooklüziv lezyonların TASC sınıflaması, anjiyografik görüntüleri, teknik detaylar, teknik başarı ve 12 aylık uzuv koruma oranlarının araştırılması için retrospektif olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışma süresince 56 hastanın kayıtları incelendi. Çalışma popülasyonu, ağırlıklı olarak TASC B (%44,6) ve C (%32,1) lezyonlara sahip çoklu komorbiditeleri olan kritik bacak iskemili hastalardan oluşmaktaydı. Lezyonların %35,7'si 10 cm'den uzun, okluziv ve ağır kalsifiye idi. İnfrapopliteal balon anjioplasti işlemindeki teknik başarı oranı %91,1 olarak bulundu. Teknik başarı sağlanan hastalarda 12 ay uzuv koruma oranı %72,9 idi. İşlem başarısını etkileyen faktörler arasında TASC sınıflaması ve lezyon uzunluğu, 12 aylık uzuv koruma oranını etkileyen faktörler arasında sadece TASC sınıflaması istatistiksel anlamlı bulundu. Sonuç: Balon anjioplasti, kompleks infrapopliteal periferik arter hastalığına sahip olgularda etkin teknik başarı ve iyi uzuv koruma oranlarına sahiptir.
Özet (Çeviri)
Balloon Angioplasty of Infrapopliteal Stenosis in Peripheral Artery Disease of Lower Extremity and the Results of this Application Aim: The aim of this study was to investigate the technical success of percutaneous balloon angioplasty and its effect on limb salvage in patients with symptomatic infrapopliteal peripheral artery disease who has grouped according to Trans-Atlantic Inter-Society Consensus II (TASC) classification, updated in 2015. Methods: 56 patients aged between 40 and 97 years with intermittent claudication and critical limb ischemia who have been applied endovascular revascularization therapy with conventional or drug-eluting balloon dilatation at Ankara University Radiology Department Angiography Unit between February 2012 and February 2018 were included to the study. Patients demographic characteristics, comorbid diseases, TASC classification of the lesions, angiographic images, technical details were analyzed retrospectively for evaluating technical success and 12-month limb salvage rates. Results: During the study period, 56 patients record were examined. The study population predominantly consisted of patients with critical limb ischemia who have multiple comorbidities, TASC B (44.6%) and C (32.1%) lesions. %35,7 of the lesions were over 10 cm in length, and were occlusive and heavily calcified. The technical success rate of infrapopliteal balloon angioplasty was found to be %91.1. The 12-month limb salvage rate was %72.9 in patients with technical success. Among the factors that affected initial technical success, TASC classification and length of lesion were found to be significant and among the factors that affected 12-month limb salvage rate, only TASC clasification found to be significant. Conclusion: Balloon angioplasty has effective technical success and good limb salvage rates in patients with complex infrapopliteal peripheral artery disease.