Tıkayıcı periferik arter hastalıklarında aspirasyonel aterektomi uygulamasının kısa ve orta dönem sonuçları
Short and mid-term results of the application of aspirational atherectomy in peripheral artery diseases
- Tez No: 523621
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN VELİ DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Aterektomi, Endovasküler, Kritik Bacak İskemisi, PAH, Atherectomy, critical limb ischemia, Endovascular, PAD
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
AMAÇ: Bu çalışma alt ekstremite tıkayıcı periferik arter hastalıklarında aspirasyonel aterektomi uygulamalarının kısa ve orta dönem sonuçlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza Mayıs 2017-Eylül 2018 tarihleri arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğinde başvuran alt ekstremite tıkayıcı periferik arter hastalığı tanısı ile aspirasyonel aterektomi uygulaması yapılan 34 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Hastaların yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, kronik hastalık durumları ve daha önce geçirilmiş periferik işlem öyküleri soruldu. Boy ölçümleri yapılarak ve vücut ağırlıkları tartılarak beden kitle indeksleri (BKİ) hesaplandı. Hastaların işlem öncesi ve sonrası 24. saat, 1. ay, 6. ay ve 1. yıl kontrollerinde fizik muayene, hastanın şikâyetleri, Rutherford ve Fontaine klinik evrelemeleri işlem öncesi lezyonlarının TASC II sınıflamaları irdelendi. Veriler SPSS 21,0 paket programına girilerek analiz edildi ve p0,05, ki-kare testi). Girişimsel işlem uygulanan 34 hastanın ilk 24 saat takiplerinde 30'unun (%88,8) başvuru şikâyetlerinin gerilediği ve alt ekstremite periferik nabızlarının palpasyonla alındığı görülmüştür. İşlem öncesi ve ilk 24 saat sonrası Fontaine evrelemesine bakıldığında hastaların %47,1'i evre 3 ve altı iken, ilk 24 saat sonunda %87,9 u evre 3 ve altı olmuştur (p0,05). Benzer durum 6. ay ve 1. yıl klinik evre değişimi için de geçerlidir (p>0,05). SONUÇ: Aspirasyonel aterektomi uygulamaları özellikle ilaçlı balon ile kombine kullanımında yüksek işlem başarısı ve düşük mortalite ,morbidite ve komplikasyon oranları ile günümüz kliniklerinde başarı ile uygulanabilmektedir. Cerrahi girişimler yüksek riskli hasta gruplarında ilk seçenek olarak değerlendirilmemelidir. Endovasküler işlemlerin hastaların klinik düzeyinden ve şikâyetlerinden bağımsız olarak kısa ve orta dönem sonuçları oldukça başarılıdır. Özellikle TASC II D lezyonu olan diyabet hastalarının takip aralıkların kısaltılması ve multidisipliner yaklaşımın uygulanması ile ampütasyon oranlarının daha da azaltılabileceği gösterilmiştir. Yaşın PAH prognozunda önemli bir etken olduğu gösterilmiştir. Mevcut teknolojik imkânlarla aterektomi ile diğer uygulamaların birlikte kullanımı sayesinde hastaların yaşam kalitelerinin arttırılabileceği ve sağlık giderlerinin düşürülebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In this study, it was conducted to evaluate the short-term and mid-term results of aspirational atherectomy in lower extremity obstructive peripheral artery diseases. PATIENTS AND METHODS: Thirty-seven patients with obstructive peripheral arterial disease who underwent aspiration atherectomy between May 2017 and September 2018 at Hatay Mustafa Kemal University Tayfur Ata Sökmen Faculty of Medicine, Department of Cardiovascular Surgery, were evaluated prospectively. Patients were asked about their age, gender, smoking, chronic disease status, and previous history of peripheral operations. Body mass indexes (BMI) were calculated by measuring height and weight. The patients were evaluated before the procedure. After the procedure, 24 hours, 1 month, 6 months and 1 year were examined. The physical examination, the patient's complaints, Rutherford and Fontaine clinical staging were evaluated according to TASC II classification of preoperative lesions. Data were analyzed by entering SPSS 21.0 package program and p 0.05, chi-square test). In the first 24 hours follow-up of 34 patients who underwent interventional procedure, 30 (88.8%) complaints were regressed and the lower extremity peripheral pulses were palpated. In the pre- and post-24 hours post-Fontaine staging, 47.1% of the patients were in stage 3 and below, and 87.9% were in stage 3 or lower in the first 24 hours (p 0.05). The same situation is valid for 6th month and 1st year clinical stage change (p> 0.05). CONCLUSION: Aspiration atherectomy applications can be applied successfully in clinics with treatment success, low mortality, morbidity and complication ratios especially in combination with drug coated balloon angioplasty. Surgical interventions should not be considered for the first choice in high-risk patient groups. Regardless of the clinical status and complaints of endovascular procedures, short and mid-term results are quite successful. It has been shown that amputation rates can be further reduced with the shortening of the follow-up intervals and application of multidisciplinary approach in diabetic patients who has TASC II D lesion. Age was found to be an important factor in the prognosis of PAH. It has been shown that the quality of life of patients can be increased and health XIII expenses can be reduced through the use of existing technological facilities together with atherectomy and other applications.