Erişkin yaş grubunda difteri antikor düzeylerinin ELISA yöntemiyle araştırılması
- Tez No: 157906
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YÜCE, UZMAN VİLDAN OĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Microbiology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Difteri, erişkin, immünite, ELISA 84, Diphtheria, adult, immunity, ELISA 85
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET ERİŞKİN YAŞ GRUBUNDA DİFTERİ ANTİKOR DÜZEYLERİNİN ELİSA YÖNTEMİYLE ARASTHULMASI Difteri, geçmiş dönemlerde başta çocukluk çağı hastalığı özelliği gösterirken gönümüzde, gerek sosyoekonomik koşulların iyileşmesi gerekse yaygın immünizasyonun etkisiyle insidansının azalmasıyla birlikte, erişkin yaş grubunu da etkileyen bir hastalık halini almıştır. Bu çalışma, son yıllarda komşu ülkelerde ortaya çıkan salgınlardan yola çıkılarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün erişkin yaş grubunda difteriye karşı duyarlılık oranlarının belirlenmesi doğrultusundaki çağrısı da dikkate alınarak, Türkiye'de erişkin yaş grubunda difteriye karşı duyarlılık durumunu ortaya koymak ve rapel aşı gerekliliğini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Merkez Laboratuvan'na tetkik amacıyla kan vermek üzere gelen 20-81 yaşlarındaki 339 hastayla yüz yüze görüşülerek yaş, cinsiyet, meslek, eğitim durumları, doğdukları ve yaşadıkları bölgeler hakkında bilgi alınmış ve serumlarında, ELISA (Genzym Virotech Almanya) yöntemiyle difteri IgG düzeyleri belirlenmiştir. IgG düzeyleri > 0.1 IU/ml olanlar koruyuculuğa sahip, 0.05) Çocukluk döneminde yeterli koruma sağlayan aşının etkisinin yaşla beraber azalmasından dolayı erişkin yaş grubunda duyarlılığın arttığı bu çalışmada da gösterilmiştir. Bu sonuçlara göre diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de erişkin yaş grubunda 10 yılda bir difteri aşısı uygulanması gerekli görülmüştür. Başta, riskli meslek gruplarmdakilere, endemik bölgeye seyahat edecek olanlara ve tetanoz aşısının uygulandığı her durumda olmak üzere erişkin dönemde difteri aşısının uygulanması toplumdahastahğa karşı koruyuculuk oranlarının arttırılmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EVAULATTNG THE IMMUNITY TO DIPHTHERIA IN ADULTS BY ELISA A serological survey to determine the immunity to diphtheria in the Turkish population was conducted according to the recommendations of the World Health Organization. A total of 3Ş9 blood samples were collected from subjects aged between 20-81, and diphtheria antitoxin levels were measured by the Enzyme Linked Immunosorbent Assay method. Titers below 0.1 lU/ml were considered to show insufficient immvinity. Of the studied population, 56.3% had showed insufficient immunity against diphtheria. Diphtheria protection rates showed a gradual age-related decrease. The lowest immunity rate was observed in 40-49 year age group(30.6% ) (p0.05). These results emphasize the need for booster immunization of adults. The present vaccination policy should include re-vaccinations of the adult population every 10 years, as for tetanus, in order to provide a complete protection of the population.