Mycobacterium tuberculosis suşlarının majör antitüberküloz ilaçlara duyarlılığın bactec 460 TB sistemi ile tespit edilmesi
Susceptibility of major antitüberculosis agents on Mycobacterium tuberculosis strains using by bactec 460 TB system
- Tez No: 157909
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mycobacterium tubeculosis, major antituberculosis agents, Bactec test method
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
1. ÖZET Tüberküloz iyileşme süresi uzun süren bir infeksiyon hastalığıdır.Gelişmekte olan ülkelerde % 95 oranında yeniden ortaya çıkmakta ve dünya popülasyonunun üçte birini etkilemektedir. 1995 - 2005 yıllan arasında, bu oranların 8.8 milyondan 1 1.9 milyona yükselişi geleceği tehdit etmektedir. Özellikle son 15 yılda tüm dünyada tüberküloz vakalarının sayısında önemli bir artış meydana gelmiştir. Buna paralel olarak da çoklu ilaç direncine sahip Mycobacterium tuberculosis suşlarında da belirgin bir artış olduğu gözlenmiştir. Bundan dolayı bütün tüberküloz hastalarında, hızlı direnç testleri zorunlu olarak yapılmalıdır. Bu çalışmada majör antitüberküloz ilaçlardan izoniazit, rifampin streptomisin ve ethambutolün akciğer tüberkülozlu hastaların balgam, BOS, AMS ve idrar örneklerinden izole edilen 27 susun invitro etkinlikleri Bactec metoduyla araştırılmıştır. Duyarlılık testlerinde izolatların % 21'i izoniazide, % 25 'i rifarnpine, % 37'si ethambutole ve % 17'si streptomisine dirençli olarak saptanmıştır. Ayrıca 27 susun 4'ünde en az rifampin ve izoniazide karşı direnç olarak adlandırılan çok ilaca direnç tespit edilmiştir. Bu direnç oranlan, bölgemizde çok ilaca dirençliliğin var olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimeler : Mycobacterium tuberculosis, majör antitüberküloz ilaçlar, Bactec test yöntemi
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT Tuberculosis is a chronic infectious disease that requires long term threapy to recovery. It affects one third of the world's population and 95 % of the diseases durden is burn by developing countries. This situation is likely to deteriorate in future with annual disease expected to be risen from 8.8 and 1 1.9 million between 1995 and 2005. There is significant increase in the number of tuberculosis cases in last 15 years, all over the world. At the same time, multidrug resistant Mycobacterium tuberculosis strains have increased significantly. Therefore, rapid antimicrobial susceptibility tests should be used to achieve to efficient and appropriate therapy for all of patients diagnosed with tuberculosis. In this study, in vitro activities of isoniazide, rifampisin, streptomycin and ethambutole, that are the major antituberculose agents, were investigated with Bactec System for 27 Mycobacterium tuberculosis strains, isolated from sputum, CSF, gastric lavage and urine samples of pulmonary tuberculosis patients. Susceptibility tests have yielded that 21 % of the isolates were resistant to isoniaside, 25 % were to rifampisin, 37 % were to etambutole and 17 % were to steptomycine. Additionally, 4 of 27 (14.81 %) isolates were found to be multiresistant mat were resistant to at least rifampisin and izoniaside. These resistance patterns showed that Mycobacterium tuberculosis strains isolated from the patients who are living in our region, associated with multiple drug resistance.