Dezenfektanların etkinliğinin ölçümünde farklı yöntemlerin karşılaştırılması
Comparision of different methods in determining activity of disinfectants
- Tez No: 157915
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT GÜNAYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Dezenfektan, Kantitatif Süspansiyon Testi, Kalitatif Süspansiyon Testi, Fenol Katsayısı Belirleme Testi, Kapasite Testi, Yüzey Dezenfeksiyonu Testi, Disinfectant, Quantitative Suspension Tests, Qualitative Suspension Tests, Phenol coefficient Test, Capacity Test, Surface Disinfection Test
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
IV ÖZET DEZENFEKTANLARIN ETKİNLİĞİNİN ÖLÇÜMÜNDE FARKLI YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Adil Karadağ, Doktora Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ocak 2004 Dezenfektanlar hastane ortamında sık olarak kullanılan kimyasal ajanlardandır. Dezenfektan duyarlılığını belirleyebilmek için pek çok test metodu geliştirilmiş olmasına rağmen, tüm ülkeler tarafından kabul gören standart bir test yöntemi bulunmamaktadır. Çalışmamızda; günümüzde yaygın olarak kullanılan dezenfektan duyarlılık test sonuçlarının belirlenmesi yanında, test işlemlerinin yoğunluğu, pratik kullanımdaki zorluklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca laboratuarımızda hazırladığımız özel petri plakları ile 'basma plak' yöntemi kullanılarak yüzey dezenfeksiyonu uygulama testi denenmiş olup, sonuçlarımız diğer test sonuçlan ile kıyaslanmışım Bu testin pratik uygulamalara ne derece katkı sağlayabileceği araştırılmıştır. Çalışmamızda; Kalitatif Süspansiyon Testi, Modifıye Fenol katsayısı belirleme Testi ( Rideal Walker), Kantitatif Süspansiyon Testi, EN 1040 Kantitatif Süspansiyon Testi, Kapasite testi, Yüzey Dezenfeksiyonu Testi gibi test yöntemleri kullanılarak, hastanelerde dezenfeksiyon amacıyla sık olarak kullanılan, gluteraldehit, sodyum hipoklorit ve fenol'ün, hastane infeksiyonu etkenlerinden sıklıkla karşılaşılan S.aureus, P. aeruginosa ve sporlu basil olarak ta B.subtilis'e karşı olan etkileri ve test sonuçlarının birbirleri ile uyumu araştırılmıştır. Kalitatif süspansiyon testleri ve kapasite ölçüm test sonuçlarındaki etkili konsantrasyonlar birbirine benzer olup, rutinde önerilen dezenfektan konsantrasyonlarından daha yüksek bulunmuştur. Kantitatif süspansiyon testleri ve yüzey dezenfeksiyonu uygulama testi sonuçlarınjdaki etkili konsantrasyonlar birbirine benzer bulunmuş olup, rutinde önerilen dezenfektan konsantrasyonları ile eşdeğer bulunmuştur. İnhibisyon ve bakterisidal katsayısının belirlenmesi test sonuçlan rutin uygulama konsantrasyonları arasında bir ilişki kurulamamıştır. Çalışmalarımıza göre, bu test daha çok dezenfektanın ilk üretimi aşamasında etkinliğini belirlemek ve dezenfektana karşı mikroorganizmalara! direnç geliştirip, geliştirmediklerini saptamakamacıyla kullanılması uygun olacaktır. Fenol katsayısı testinin de bu kapsamda değerlendirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Rutin test yöntemlerinde nötralizasyon amacı ile kullanılan Lesitin, Tween 80, L- sistein, taze yumurta şansı ve 10 kat sulandırım arasında fark gözlenememiştir. Tümü dezenfektanları nötralize etmiştir. Ayrıca hastane suşları ile standart suşların dezenfektan duyarlılıkları açısından fark gözlenememiştir. Basma plak yöntemi sonuçlarımız kantitatif süspansiyon testi ve yüzey dezenfeksiyon uygulama test sonuçlan ile uyumlu bulunmuştur. Sonuç olarak, literatür bilgileri ve bulgularımıza göre kantitatif süspansiyon testi, taşıyıcı testi ve alan uygulama testi olmak üzere 3 test birbirini tamamlayıcı özelliktedir. Bu üç testin birlikte uygulanması ile dezenfektanın rutin uygulamalarındaki etkinliğinin tüm yönlerinin test edilebileceği sonucuna ulaştık. Basma plak yönteminin yüzey uygulama testi olarak kullanılabileceği kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT COMPARISION OF DIFFERENT METHODS IN DETERMINING ACTIVITY OF DISINFECTANTS Adil Karadağ, Ph.D Thesis University of Ondokuz Mayis, Samsun, January 2004 Disinfectants are chemical agents which is widely used in hospital. Although, there have been many methods developed to determine the susceptibility of disinfectants there is no standardized tests generally over the world. The aim of this study was to investigate the density of test procedures and the difficulties in practise in addition to investigating the results of disinfectant susceptibilitity tests which are used commonly nowadays. We have also applied surface disinfectant test by using“special prepared Petri plaque”with special Petri dishes which have been prepared in our laboratory and we compared our results with the other test results. At present study, tests including quantitative suspension test, EN 1040 quantitative suspension test, modified determination of the phenol coefficient (Ridel Walker), qualitative suspension test, capacity test and surface disinfection test, were used for analysing the effects of glutaraldehyde, sodium hypochlorite and phenol, which are often used in hospitals for disinfection. These disinfectants were tested against S.aureus, P. aeruginosa and B.subtilis. The test results were evaluated in terms of antimicrobial activity and reciprocal agrement. Effective concentration of qualitative suspension and capacity test results has showed similarity and higher than that of routinely used. The effective concentration of quantitive suspension test and surface disinfection test has been found similar and has been found the same as suggested routine concentrations. There has been no relationship found between inhibition and bactericidal coefficent determination test results and routine test concentrations. According to our results, it will be apropriate to use this test to determine the effectiveness of the disinfectant when it was first produced and to find out the microbial resistance to the disinfectant. Phenol coefficient test is also applied for the same aim. There have been no significant differeces between Lecithin, Tween 80, L cysteine, fresh yolk and ten times dilutions, which were used for neutralization aim in routine tests. All of them neutralized used disinfectants.VII Additionaly, there were no difference between standart strains and clinical isolates. The results of“special prepared Petri plaque”metod have been found in accordance with quantitave suspension and surface disinfectant test results. In brief, according to our findings and to the current literature three tests including quantitative suspention test, carrier test and in-use tests have complemantary features. When these three test are applied together, the effectiveness of disinfectants could be able to tested in terms of different aspects. It was also found here that the“ special prepared Petri plaque”method could be applied for surface disinfection.