Üst gastrointestinal sistem yakınmalı hastalarda moleküler ve kültür yöntemleriyle Halicobacter pylori araştırılması
  1. Tez No: 157916
  2. Yazar: HAMİDULLAH UYANIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, PCR, mide biyopsisi, dışkı, Helicobacter pylori, PCR, gastric biopsi, stool
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Helicobacter pylori gastrit, gastroduodenal ülser, gastrik adenokarsinom, gastrik mukozayla ilişkili lenfoid doku lenfoması gibi önemli üst gastrointestinal bölge hastalıklarına neden olabilen bir bakteridir. Bu çalışma, üst gastrointestinal yakınması olan olguların endoskopi ile alınan mide biyopsi (MB) örneklerinde kültür, Gram boyama ve PCR, dışkı örneklerinde ise PCR yöntemiyle H. pylori varlığının araştırılması ve kullanılan yöntemlerden elde edilen sonuçların karşılaştırılması amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya, en az bir hafta öncesine kadar antibiyotik ve antiasit almamış 36 olgu dahil edilmiştir. Hastaların antrum bölgesinden 2 biyopsi örneği alınmış, örneklerden birisi kültür ve Gram boyama için diğeri de PCR çalışmalarında kullanılmıştır. H. pylori izolasyonunda % 5 koyun kanlı Brucella (Biolab®, BAB20500) agar besiyerleri kullanılmıştır. Biyopsi örneklerinden H. pylori DNA eldesi amacıyla“NucleoSpine Genomic DNA”ve dışkı örneklerinden H. pylori DNA eldesi için de“Invisorb® Spin Stool DNA kit (İnvitek)”kullanılmıştır. DNA örneklerinde PCR,“Applied Biosystem 5700 Real Time PCR”cihazı kullanılarak yapılmıştır. Uygulanan yöntemlerin duyarlılık ve özgüllükleri, biyopsi kültür sonuçlarına göre“Receiver Operating Characteristic (ROC)”eğrisi kullanılarak hesaplanmıştır. Olguların 31 (% 86.1)'inde yapılan testlerin en az birinden pozitif sonuç alınırken 5 (% 13.9) olguda tüm testlerden negatif sonuç alınmıştır. Buna göre erkeklerin 17 (% 85.0)'i ve kadınların ise 14 (% 87.5)'ü H. pylori yönünden pozitif bulunmuştur. Kadın ve erkeklerde H. pylori pozitifliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. H. pylori varlığı tespit edilen 31 olgunun 16 (% 51.6)'sında yapılan tüm testlerden pozitif sonuç alınmıştır. MB kültürlerinde 25 (% 69.4) örnekte H. pylori izole edilmiş, MB PCR ile 26 (% 72.2), Gram boyama ile 26 (% 72.2) ve Gaita PCR ile 20 (% 55.6) olguda H. pylori pozitifliği saptanmıştır. MB PCR'nin duyarlılığı % 92.0, özgüllüğü % 72.7, Gaita PCR testinin duyarlılığı % 68.0, özgüllüğü ise % 72.7 ve MB'den direkt olarak yapılan Gram boyama'nın duyarlılığı % 88.0, özgüllüğü % 63.6 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, biyopsi kültür sonuçları referans olarak alındığında MB PCR diğer testlerden daha duyarlı olarak bulunmuştur. Daha kolay uygulanabilen, çabuk sonuç veren ve diğerlerine göre maliyeti çok daha ucuz olan ve duyarlılığı MB PCR'ye yakın bulunan Gram boyama yönteminin, endoskopik bulgularla birlikte değerlendirildiğinde H. pylori tanısında tercih edilebileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY H. pylori is a bacterium associated with upper gastrointestinal tract diseases such as gastritis, gastroduodenal ulcers, gastric adenocarcinoma and gastric mucosa- associated lymphoid tissue lymphoma. This study was planned in order to investigate the presence of H. pylori by culture, Gram stain and PCR in gastric biopsy specimens obtained by endoscopy, and by PCR in stool specimens from the patients with upper gastrointestinal tract complaint, and to compare the results obtained from the used methods. Thirty-six cases who did not receive any antibiotic and antacid until a week before sampling were included in the study. Two biopsy specimens were taken from the antrum, one of which was used for culture and Gram stain, and the other for PCR. Brucella agar (Biolab®, BAB20500) enriched with 5% sheep blood media were used for isolation of H. pylori. To obtain the DNA of H. pylori“NucleoSpin® Genomic DNA kit from biopsy specimens and ”Invisorb® Spin Stool DNA kit (invitek)" from stool specimens were used. PCR was performed by using Applied Biosystem 5700 Real Time PCR machine. The sensitivity and specificity of the used methods were calculated using Receiver Operating Characteristic (ROC) curve according to biopsy cultures results. H. pylori was detected in 31 (86.1%) cases by at least one method whereas 5 (13.9%) cases were found negative for H. pylori in the all methods used. In 16 (51.6%) of 31 cases all the tests yielded positive result.Of the H. pylori positive cases, 17 (85%) were male and 14 were (87.5) female. This difference between female and male cases for the presence of H. pylori was not statistically significant. In the biopsy specimens, the rate of H. pylori presence was 69.4% (25 cases) by culture, 72.2% (26 cases) by Gram stain and 72.2% (in 26 cases) by PCR. As for the stool specimens, the rate of H. pylori presence was 55.6% (in 20 cases) by PCR. The sensitivity and specificity of PCR was measured at 92.0% and 72.7% in the biopsy specimens, at 68.0% and 72.7% in the stool specimens and 88.0% and 63.6% for Gram stain of biopsy specimens. At result, if biopsy cultures results taken as reference, PCR assay for H. pylori in the biopsy specimens was found more sensitive than other methods. In our opinion, Gram staining when it is evaluated with endoscopical findings at patients may be preferable for the diagnosis of H. pylori, because it is easily applicable, rapidly conclusive, more inexpensive than the others, and has a specificity as in PCR in the biopsy specimens.