Tavukların deneysel amiloid artropatisinde enterokok virulens faktörlerinin rolü
The role of enterococcal virulence factors on experimental amyloid arthropathy in chickens
  1. Tez No: 157917
  2. Yazar: ALPER ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR DİKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enterococcus faecalis, Amiloid artropati, Tavuk, Jelatinaz, Virulens, Enterococcus faecalis, Amyloid arthropati, Chicken, Gelatinase, Virulence
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
63 ÖZET Tavukların Deneysel Amiloid Artropatisinde Enterokok Virulens Faktörlerinin Rolü Bu araştırmada, enterokokal virulens faktörlerinin tavukların amiloid artropatisinin oluşumu üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada jelatinaz, agregasyon maddesi ve sitolizin yönünden çeşitlilik gösteren E.faecalis suşları 2 haftalık tavuklara intraartiküler ve 5 haftalık tavuklara intravenöz yollar ile inokule edildi. intraartiküler deney gruplarında jelatinaz pozitif suşlar inokule edilen gruplarda %65.2, agregasyon maddesi pozitif suşlar verilen gruplarda %30.4 ve sitolizin pozitif suşlar verilen gruplarda %22.2 oranında amiloid artropati saptandı. Amiloid artropatiye neden olan suşlarda ortak olan tek virulens faktörünün jelatinaz olduğu belirlenirken, jelatinaz taşımayan suşların hiçbirisi amiloid artropatiye neden olmadı. Bu deney gruplarında visceral amiloidoz tespit edilmedi. Tavukların artritisli eklemlerinden orijinal etken izolasyonu yapıldı. Amiloid artropatili tavukların günlük ortalama canlı ağırlık artışlarının azaldığı tespit edildi. İntravenöz deney gruplarında jelatinaz pozitif suşlar inokule edilen gruplarda %75, agregasyon maddesi pozitif suşlar verilen gruplarda %50 ve sitolizin pozitif suşlar verilen gruplarda %26.6 oranında bilateral amiloid artropati saptandı. Amiloid artropatiye neden olan suşlarda ortak olan tek virulens faktörünün jelatinaz olduğu belirlenirken, jelatinaz taşımayan suşların hiçbirisi amiloid artropatiye neden olmadı. Amiloid artropatili hayvanlarda visceral amiloidoz birikimi de saptandı. Tavukların artritisli eklemlerinden orijinal etken izolasyonu yapıldı. Amiloidozlu tavukların günlük ortalama canlı ağırlık artışlarının düşük olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, enterokokal jelatinazın tavuklarda deneysel amiloid artropati oluşumunda rol oynadığı ve jelatinaz pozitif E.faecalis suşlarının tavuklarda artritis, topallık ve büyüme geriliği ile karakterize amiloid artropatiye neden olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
64 SUMMARY The Role of Enterococcal Virulence Factors on Experimental Amyloid Arthropathy in Chickens. In this study, it was aimed to determine the role of enterococcal virulence factors on the development of amyloid arthropaty in chickens. Enterococcus faecalis strains phenotypically variable in gelatinase, aggregation substance and cytolisine traits were inoculated intraarticularly to chickens of two weeks and intraveneously to chickens of five weeks. In intraarticular inoculation groups, amyloid arthropathy occurred in 65.2% of gelatinase positive strains, 30.4% of aggregation substance positive strains and 22.2% of cytolisine positive strains. Gelatinase was the only virulence factor common in all E.faecalis strains causing amyloid arthropathy. None of the gelatinase negative strains caused the amyloid arthropathy in any of the chickens. Visceral amyloidosis was not detected in any of the intraarticularly inoculated groups. The inoculated strains were isolated from the arthritic joints of all chickens at the end of the experiment. Growth retardation was found in chickens with amyloid arthropathy. In intravenous inoculation groups, bilateral amyloid arthropathy occurred in 75% of gelatinase positive strains, 50% of aggregation substance positive strains and 26.6% of cytolisine positive strains. Gelatinase was the only virulence factor common in all E.faecalis strains causing amyloid arthropathy. None of the gelatinase negative strains caused the amyloid arthropathy in any of the chickens. Visceral amyloidosis was detected in chickens with amyloid arthropathy. The inoculated strains were isolated from the arthritic joints of all chickensat the end of the experiment. Growth retardation was found in chickens with amyloid arthropathy. In conclusion; it was suggested that enterococcal gelatinase plays a role in the development of experimental amyloid arthropathy and the gelatinase positive E.faecalis strains may cause amyloid arthropathy which is characterized by arthritis, lameness and growth retardation.