Koyunlarda Laptospira interrogans serovar hardjo'nun serolojik prevalansı
- Tez No: 157918
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MİTAT ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Leptospira, koyun, MAT, Leptospira, sheep, MAT
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
31 ÖZET Bu çalışmada, Kars'ın merkez ve çevre köylerindeki koyunlardan tesadüfi örnekleme yöntemiyle toplanan 200 serum örneği; Leptospira hardjo antikorları yönünden Mikroskobik Aglutinasyon Testi (MAT) ile incelendi. İncelemede karanlık saha mikroskobu kullanıldı ve 1/100 ve üstü titrelerde ; % 50 ve fazlası aglutinasyon görülmesi pozitif kabul edildi. Serum örneklerinden 27' sinde (% 13,5) pozitif sonuç elde edildi. Leptospirosis'in prevalansı köylere göre hesaplandığında; en yüksek oran % 20,83 (5/24) ile Koçköy'de, en düşük oran ise % 5 (1/20) ile Hasçiftlik' te bulundu. Leptospirozisin epidemiyolojisinde; iklim, mevsim, bölgenin coğrafi özellikleri gibi faktörler önemli rol oynamaktadır. Araştırmada kullanılan, koyun kan serumu örnekleri; yörede kar ve yağmur sularının bolca bulunduğu bahar aylarında alınmıştır.
Özet (Çeviri)
32 SUMMARY In this study, serum samples collected from randomly- selected 200 sheep from central and environment villages in Kars were examined by Microscobic Agglutination Test (MAT) for presence of antibodies against Leptospira hardjo. The evaluation was made by dark-field microscopy and presence of % 50 aglutination in > or = was accepted as positive. Positive results were obtained from 27 (%13.5) samples. When prevalance was calculated in different villages; the highest proportion was found in Koçköy with %20,83 (5/24) and the lowest in Hasçiftlik with %5 (1/20). The important factors in epidemiology of the leptospirosis are climate, season and geography. The serum samples which used in this study were collected during spring months.