Yoğun bakım hastalarının örneklerinden soyutlanan Candida türlerinin tiplendirilmesi
Typing of Candida species isolated from clinical specimens of patients hospitalized in intensive care unit
- Tez No: 157941
- Danışmanlar: PROF.DR. MİNE YÜCESOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Candida türleri, anestezi yoğun bakım, RAPD PZT, endojen, ekzojen, Candida species, anesthesiology intensive care unit, RAPD PCR, endogenous, exogenous
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
1. ÖZET Yoğun Bakım Hastalarının Örneklerinden Soyutlanan Candida Türlerinin Tiplendirilmesi Hastane kökenli Candida infeksiyonlarının son yıllarda artmasıyla birlikte, bu konudaki epidemiyolojik incelemeler de önem kazanmıştır. Çalışmamızda da, hastanemiz anestezi yoğun bakım (AYB) servisinde Candida türleri ile oluşan infeksiyonların kaynağı ile yayılımının ve bu serviste yatan hastalarda Candida kolonizasyonu ile infeksiyonu ilişkisinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bunun yanında etkenlerin antifungal ajanlara duyarlılık paternleri de saptanmıştır. Epidemiyolojik incelemeler için 18.02.2002 ile 31.03.2003 tarihleri arasında AYB servislerinde yatan toplam 178 hastadan örnekler alınmıştır. Bu hastaların 147'sinden toplam 611 Candida izolatı elde edilmiş ve bunlar arasından uygun hasta ve izolatlar seçilmiştir. Sistemik örneklerinde üreme olan hastaların, bu örneklerinden üreyen suşları ile aynı hastaların daha önceki tarihlerde anal ve ağız sürüntü örneklerinden üreyen izolatları birinci gruba, klinik örneklerden soyutlanan suşlar da ikinci gruba dahil edilmiştir. Birinci gruba 34 C. albicans, 21 C. glabrata, 12 C. tropicalis', ikinci gruba ise sırasıyla 42, 16, 12 C. albicans, C. glabrata ve C. tropicalis izolatı alınmıştır. Suşları n amfoterisin B ve flukonazole duyarlılıkları, NCCLS M27-A2 standartlarına uygun olarak mikrodilûsyon yöntemi ile araştırılmıştır. Suşların tiplendirilmesinde, rezistotiplendirme ve RAPD PZT yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmamızda, AYB servisinde yatan hastaların Candida infeksiyonlarının ortaya çıkmasında rol oynayan çeşitli predispozan faktörlere sahip olduğu saptanmıştır. Risk faktörlerinin istatistiksel analizi sonucunda; geçirilmiş cerrahi girişim, parenteral beslenme, dren varlığı ve yoğun bakımda yedi günden uzun süre kalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Araştırmamıza aldığımız hastaların %72.5'inin herhangi bir Candida türü ile ortalama 7.2±5.3 günde kolonize olduğu ve bunlann %19.4'inde olası bir infeksiyon ortaya çıktığı saptanmıştır. Çalışma süresi içinde amfoterisin B ve flukonazole dirençli bir susun yayılımının söz konusu olmadığı belirlenmiştir.incelenen suşların tümünün amfoterisin B'ye duyarlı olduğu, dört C. tropicalis ve beş C. glabrata susunun flukonazole doza bağımlı duyarlı, beş C. glabrata izolatının da dirençli olduğu izlenmiştir. Bu çalışmada, hastalarda ortaya çıkan infeksiyon etkenleri ile kolonizan suşların %80 oranında aynı veya ilişkili olduğu belirlenmiş, infeksiyon etkeni olduğu düşünülen suşların çoğunun farklı RAPD PZT paterni gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak, hastanemiz AYB servisinde ortaya çıkan Candida infeksiyonlarının çoğunlukla endojen kökenli kolonizan izolatlarla oluştuğu söylenebilir. Bunun yanında, az sayıda aynı pateme sahip ve yakın süre içerisinde soyutlanan infeksiyon etkeni C. albicans suşlannın da bulunması, bu tür ile oluşan infeksiyonlarda daha az oranda ekzojen bulaşın da söz konusu olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY Typing of Candida Species Isolated From Clinical Specimens of Patients Hospitalized in Intensive Care Unit Epidemiological analysis of nosocomial Candida infections gain importance due to increase in these infections during the recent years. The aim of this study is to evaluate the origin and spread of infections caused by Candida species and to find out the relation between colonization and infection in patients hospitalized in anesthesiology intensive care unit (AICU) of our hospital. In addition, antifungal susceptibility patterns of the strains were determined. Various specimens were collected from 178 patients, hospitalized in AICU between 18.02.2002 and 31.03.2003 for epidemiological investigations. 611 Candida isolates were obtained from 147 of these patients and appropriate patients and strains were chosen among them. The strains isolated from the systemic clinical specimens of the patients and the ones grown from their previous oral and anal swabs were included in the first group. Strains which were isolated from systemic clinical specimens were included in the second group. There were 34 C. albicans, 21 C. glabrata, 12 C. tropicalis in the first group and 42 C. albicans, 16 C. glabrata, 12 C. tropicalis in the second group. The susceptibility of the strains to amphotericin B and fluconazole were determined by microdilution method performed according to NCCLS M27-A2 standards. Resistotyping and RAPD PCR were applied for typing of the strains. Patients hospitalized in AICU were determined to possess some risk factors that facilitate Candida infections. Statistical analysis of these risk factors showed that previous surgical operation, parenteral nutrition, presence of drainage catheter and hospitalization in AICU longer than seven days were significantly important. Seventy two and a half percent of the patients who were included in our study were determined to be colonized with a Candida species within an average 7.2±5.3 days and a probable infection appeared in 19.4% of them. There was nospread of amphotericin B and fluconazole resistant strains within the study period. All strains were susceptible to amphotericin B. Four C. tropicalis and five C. glabrata were dose dependent susceptible and five C. glabrata isolates were resistant to fluconazole. In this study, 80% of the pathogen and colonized isolates were determined to be same or related. Most of the probable pathogen strains presented different RAPD patterns. As a result, it can be concluded that most of the Candida infections in AICU of our hospital were caused by endogenous strains. In addition, presence of a few C. albicans strains that exhibited same RAPD patterns and isolated within a short time period may indicate exogenous spread at a lower rate for the infections caused by this species.