Çoğul dirençli Pseudomonas aeruginosa'da dış membran protein profilinin belirlenmesi
Determination of outer membrane proteins in multiresistant pseudomonas aeruginosa
  1. Tez No: 157980
  2. Yazar: ŞEBNEM BUKAVAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN OTKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: P.aeruginosa, Antibiyotik Direnci, Dış Membran Proteinleri 36, Pseudomonas aeruginosa, Antibiotic Resistant, Outer Membrane Proteins 37
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Pseudomonas aeruginosa 'nın neden olduğu infeksiyonlardaki en önemli sorun hızlı gelişen çoklu antibiyotik direncidir. Bu dirençte en önemli rolü antibiyotiği parçalayıcı yada modifiye edici enzimler ve dış membran geçirgenliğinin azalması oynamaktadır. Antibiyotik varlığında porin proteinlerinin kaybolması, azalması yada moleküler yapısında değişiklik meydana gelmesi bu antibiyotiğe ve yapısal olarak ilişkili yada ilişkisiz antibiyotik gruplarına hücreyi dirençli hale getirir. Bu çalışmanın amacı Trakya Üniversitesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde hastane infeksiyonu tanısı konan hastalardan, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarında Ocak 1999-2004 tarihleri arasında izole edilen Pseudomonas aeruginosa kökenlerinde dış membran proteinleri değişiklikleri ile antibiyotik direnci arasındaki bağlantıyı araştırmaktır. Antibiyotik direnç paternleri ve dış membran proteinleri arasında varolabilecek ilişkinin incelenmesini kolaylaştırmak amacıyla 32 Pseudomonas aeruginosa farklı direnç profillerinden seçildi. SDS-PAGE'de 14-98 kDa arasında 16 farklı protein bantı görülmüştür. Kökenlerimizin 30'unda görülen ~37kDa'lık protein bandı OprF, 19'unda ~50kDa'lık protein bandı OprD olarak değerlendirilmiştir. Çalışılan kökenlerin 13 'ünde OprD protein bandı kaybolmuş ve yedisinde incelmiştir. Kökenlerimizde imipenem direncinde dış membran geçirgenliğinin dirence önemli katkı sağladığı saptanmıştır. Kaybolması kinolon direnciyle ilişkili bulunan 30 kDa'lık dış membran proteini kökenlerimizin 27' sinde kaybolmuştur. Sonuç olarak hastanemizde izole edilen Pseudomonas aeruginosa kökenlerinde dış membran geçirgenlik değişikliklerinin antibiyotik direncine kısmen eşlik ettiği, diğer direnç mekanizmalarının daha etkin olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF OUTER MEMBRANE PROTEINS IN MULTIRESISTANT PSEUDOMONAS AERUGINOSA SUMMARY Rapidly developing multi drug resistance is the most important problem in P. aeruginosa infections. Antibiotic destroying or modifiying enzymes and decreasing outer membrane permeability play a major role in this resistance. In the presence of antibiotics disappearing, reduction or molecular structural modification in porin proteins, make the cell resistant to this antibiotic and structurally other related or unrelated antibiotic groups. The aim of this study is to evaluate the relationship between change in outer membrane proteins and antibiotic resistance in P. aeruginosa strains isolated as the agents of hospital infections in Trakya University Training, Research and Practice Hospital, Microbiology and Clinical Microbiology Laboratory between January 1999 and 2004. To facilitate the investigation of possible relationship between antibiotic resistance patterns and outer membrane proteins 32 P. aeruginosa were choosen from different resistance profiles. 16 different protein bands has been seen between 14-98 kDa in SDS-PAGE. Approximately 37 kDa protein band that were seen in 30 strains and approximately 50 kDa protein band that were seen in 19 strains were evaluated as OprF and OprD, respectively. OprD band has been lost or became thin in 13 and seven imipenem resistant strains, respctively. The disapperance of 30kDa outer membran protein is related to quinolon resistance, has been lost in 27 of our strains. As a result we consider that outer membrane permeability change partly accompany to antibiotic resistance but other resistance mechanisms were more active in P. aeruginosa strains isolated in our hospital.