Sürekli değişkenler için güvenilirlik analizinde kullanılan ilişki katsayılarının değişken varyansından ve etki büyüklüğünden etkilenme durumları
Variable variances and effect size effect on the correlatila coefficient which is used reliability analysis for contihuous variables
- Tez No: 158024
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ARZU KANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Intraclass correlastion coefficient, Concordance correlation coefficient, Reliability, Repeatability. Vll
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Tıp araştırmalarında ölçümlerin tekrar elde edilebilirliği, birden fazla ölçüm aracı veya değerlendiricinin ölçüm sonuçları arasındaki tutarlılığı, kararlılığı ya da benzerliği önemli bir rol oynamaktadır. Üzerinde çalışılan değişken kategorik olduğunda iki farklı araştırmacının yaptığı ölçümlerin uyumu veya aynı araştırmacının iki kez yaptığı ölçümlerin uyumu Cohen's kappa ile ölçülmektedir. Üzerinde çalışılan değişken sürekli olduğunda ise intraclass korelasyon katsayısı (ICC) ve concordance korelasyon katsayısı (CCC) ölçüm güvenilirliğinin saptanmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma ile ICC'nın ve CCC'nın etki büyüklüğünden ve varyanstan etkilenme durumlarım araştırmak amacıyla bir simülasyon çalışması yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda, hem ICC'nın hem de CCC'nın varyansın değişmesi durumunda pearson korelasyon katsayısına eşit olduğu, etki büyüklüğü arttıkça bu iki korelasyon katsayılarının azaldığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler : İntraclass korelasyon katsayısı, Concordance korelasyon katsayısı, Güvenilirlik, Tekrar elde edilebilirlik. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In clinical studies, the repeatability of measures, the consistence, stability and similarity of more than one measures tools and raters between the measurement results plays an important role. The need to quantify agreement between two raters or two methods of maesuring a response often arises in research. Cohen's kappa statistics is an appropriate measure of agreement when levels of the categorical variable are nominal. Whereas the intraclass correlation coefficient is commanly used when the data are measured on a continuous scale. In this study, a simulation method was used to examine the condition (state) of ICC and CCC's affecting from the effect size and the variance. As a result, both the ICC and the CCC are equal to pearson correlastion coefficient when the variance changes, whereas they decrease when the effect size increases.