Gülhane Askeri Tıp Akademisi Eğitim Hastanesi'nde yeniden yatışın (Hospital Readmission) analizi
Analysis of hospital readmission in Gülhane Medical Academy
  1. Tez No: 158075
  2. Yazar: SUAT PEKER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: hastaneye yeniden yatış, uygun-uygun olmayan ve planlanmış- planlanmamış yeniden yatış, yeniden yatışın maliyeti 124, hospital readmission, appropriate-inappropriate and planned-unplanned readmission, the cost of readmission 126
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
VI. ÖZET Bu çalışmanın amacı; GATA Eğitim Hastanesinde yeniden yatış oranını, yeniden yatışın nedenlerini, uygun olmayan ve planlanmamış yeniden yatış oranını ve uygun olmayan yeniden yatışın maliyetini belirlemektir. Bu amaca uygun olarak GATA Eğitim Hastanesinde 2002 yılında yapılan tüm yatışlar içinden ve bu yatışlar içinden taburcu edildikten sonra 30 gün, 31-60 gün ve 61- 90 gün içinde yapılan yeniden yatışlar Hastane Bilgi Sisteminden (HBS) alınmıştır. HBS'den alınan veriye göre, GATA Eğitim Hastanesinde 2002 yılında yapılan yeniden yatış oranı 30 gün için %4.5, 31-60 gün için %4.2, 61-90 gün için %2.9 ve toplam yeniden yatış oranı taburcu edildikten sonra ilk 90 gün için %11.6 olarak bulunmuştur. Veri toplanmasında; yeniden yatış uygunluğunun belirlenmesi için Uygunluk Değerlendirme Protokolü (UDP), yeniden yatış çeşidini belirlemek için yeniden yatış çeşidini belirleme diyagramı, comorbidity skoru için ağırlıklandırılmış Charlson Comorbidity İndeksi ve hastalık şiddetinin belirlenmesi için de DUKE Üniversitesi hastalık şiddeti ölçeği kullanılmıştır. Yeniden yatış yapan hastaların %57.7'sinin planlanmamış yeniden yatış ve %29.6'sının uygun olmayan yeniden yatış yaptığı, uygun olmayan yeniden yatışların maliyeti 1.232 Milyar TL. ve hem planlanmamış hem de uygun olmayan yeniden yatışların maliyeti ise 557 Milyar TL. bulunmuştur. iki grup arasındaki farkı belirlemek amacıyla Ki-Kare analizi, yeniden yatışa ve planlanmamış yeniden yatışa etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla Lojistik Regresyon analizi ve tabiplerin verdikleri kararlarda uyum düzeyini belirlemek amacıyla Kappa istatistiği kullanılmıştır. Yeniden yatış yapan hastaların yatışına etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılan lojistik regresyon analizi sonucunda; medeni durum, statü, ilk yatış süresi, Comorbidity skoru, uygun taburcu edilme durumu ve hastalık şiddetinin etkili olduğu bulunmuştur. Planlanmamış yeniden yatış yapan hastaların yatışına etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılan lojistik regresyon analizi sonucunda; cinsiyet, eğitim durumu, statü, hastanın yatış yaptığı yer, hastalık şiddeti, ilk yatışta konulan teşhise 123bağlı olarak yapılan tedaviye ait komplikasyonlar, ilk teşhise bağlı olarak yeni bir sağlık problemi gelişmesi, yetersiz tıbbi yönetim, planlama eksikliği ya da iyi planlama yapılamamasının etkili olduğu belirlenmiştir. Yeniden yatış yapan hastaların %44.3'ünün ilk yatışta konulan teşhise bağlı olarak yapılan tedaviye ait komplikasyonlar nedeniyle planlanmamış yeniden yatış yaptığı bulunmuştur. Yeniden yatışa en çok neden olan hastalıkların, kanser (%17.4), kalp hastalıkları(%14.7), genitoüriner sistem hastalıkları (%13.9), sindirim sistemi hastalıkları (%9.0) ile kan ve kan yapıcı organ ve immün mekanizmayı içeren hastalıklar (%7.1) olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; GATA Eğitim Hastanesinde yeniden yatış oranını azaltmak için; tedavi planları ve taburcu kriterleri geliştirilmesinin, kronik hastalığı bulunan hastaların taburcu sonrası tıbbi bakım konusunda bilgilendirilmesinin, taburcu planlama ekibi kurulmasının, taburcu sonrası tıbbi bakım için evde bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılmasının, hekim-hasta-hastane iletişiminin güçlendirilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII. SUMMARY The aim of this study is to investigate hospital readmission rate, factors related to the hospital readmissions, appropriate and inappropriate hospital readmissions and planned and unplanned hospital readmissions in Gülhane Military Medical Academy (GMMA). For this purpose, all readmissions and readmissions that is 30 days, 31-60 days, and 61-90 days after discharged from GMMA teaching hospital in 2002 were derived of hospital information system. According to the data that was taken from hospital computer system, readmission rate was found 4.5% for 30 days, 4.2% for 31-60 days, and 2.9% for 61-90 days. Total hospital readmission rate was found 1 1.6% after from discharged for 90 days. In gathering the data, Appropriateness Evaluation Protocol was used in order to investigate the appropriateness of hospital readmissions. The diagram classifying the type of hospital readmission that is developed by Ludke et all was used to determine the type of hospital readmission. In this study, weighetened Charlson Comorbidity Index was used to find the comorbidiy score of patients and Duke Severity of Illness Checklist developed by Duke University was applied to investigate severity of illness of patients. It was found that the rate of unplanned readmissions was 57.7% and the rate of inappropriate readmissions was 29.6% and the cost of inappropriate hospital readmissions was 1.232 billion and the cost of both unplanned and inappropriate hospital readmission was 557 billion Turkish Liras. Chi-Square test was applied in order to test the differences in the groups, and logistic regression analysis was used to determine factors affecting hospital readmissions and unplanned hospital readmissions. Kappa statistic was applied in order to analysis the level of harmony in the decision making of physicians. Logistic regression analysis done to investigate factors affecting hospital readmissions showed that marital status, status of patients (officer, noncommisioned officer, enlisted specialist, military student, family, sivillian official, retired and their families) length of stay (LOS), comorbidity score, appropriateness of patient's discharge, and severity of illness were significiant. Also, in conclusion of Logistic Regression 125Analysis done to investigate factors affecting unplanned hospital readmissions that sex, education, statue of patients (officer, noncommisioned officer, enlisted specialist, military student, family, sivillian official, retired and their families), severity of illness, admission route (emergency or outpatient), complications of initial illness, problems with services (carer problems) were significiant. It was found that 44.3% of hospital readmissions were unplanned readmissions due to complications of initial illness. It was seen that the most important diseases affecting hospital readmission were cancer (17.4%), heart failure (14.7%), diseases of genitourinery system (13.9%), diseases of digestive system (9.0%), diseases of blood and immune system (7.1%). As a result, to reduce the rate of hospital readmissions in GMMA, clinical pathways and discharge criteria should be developed, home care or nursing home care should be provided, the team of discharge planning should be constituted, and the communication between physicians and patients should be developed.