Tip I diabet hastalarının öz bakım gücünün incelenmesi
Investigation of the self-care capacity among patients with type I diabetes
- Tez No: 80872
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE FESÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Tip I Diabet, Öz-Bakım Gücü, Type I Diabetes, Self-Care Capacity
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Araştırma, Tip I diabet hastalarının öz-bakım gücünü ve öz-bakım gücünü etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla ta nımlayıcı olarak yapılmıştır. 15 Kasım 1997 - 15 Nisan 1998 tarihleri arasında 5 ay süresince GATA (Gülhane Askeri Tıp Akademisi) Eğitim Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Kliniği'nde Tip I diabet tanısı ile yatan 57 hasta örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan, hastaların tanıtıcı ö zellikleri ve hastalığa ilişkin özelliklerini içeren anket formu ile kro nik hastalıklarda geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan Öz-Bakım Gücü Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik hesaplaması, Kruskal Wallis Varyans Analizi, Mann Whitney U testi, Pearson Mo mentler Çarpımı Korelasyon Analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, hastaların öz- bakım gücünü; yaş, medeni durum, eğitim durumu, gelir durumu, has talık süresi, hastalığa ilişkin kronik komplikasyon gelişme durumu, kronik komplikasyonlardan ayak veya bacaklarda yara, nöropati, ko roner kalp hastalığı ile amputasyon, sistolik kan basıncı ve HbAlc (glikozile hemoglobin Alc) değeri, hastalık semptomlarını hissetme sıklığı ve hastanede Tip I diabete yönelik eğitim alma durumunun et kilediği belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been performed descriptively in de termining the self-care capacity of the patients with Type I diabetes and to examine factors that affect self-care capacity. A sample of 57 patients have been taken from among those who hospitalised for a period of 5 months between the dates of December 15 * 1997 and April 15 th 1998 and diagnosed of Type I di abetes at Clinic of Department of Endocrinology and Metabolic Dis eases, GATA (Giilhane Military Medical Academy) Training Hospital. The Exercise of Self-Care Agency Scale tested reliability and validity in the chronic diseases and the questionnaire prepared by the re searcher to collect data on the backgraund characteristics of the pa tients and the characteristics of their disease have been used. For the analysis of data, statistical methods such as Kruskal Wallis Variance Analysis, Mann Whitney U test, Pearson Mo ment-Product Correlation Analysis test have been employed and the findings have been presented in percentage where appropriate. The results obtained from the study revealed that the self-care capacity of the patients are affected by their age, marital status, educational status, income level, the period of ill, the develop ment status of chronic complication relating to the disease, chronic complications such as foot and legs injury, neuropathy, coronary heart disease and amputation, systolic blood pressure and HbAlc (gly cosylated hemoglobin Ale) level, frequency of feeling of the disease symptoms and training about Tip I diabetes in hospital. Appropriate suggestions were made in line with the re sults of this study.