Sağlık Bakanlığı hastanelerinde vardiyalı çalışma uygulamasının değerlendirilmesi
Evaluation of the shift work implementation program at the ministry of Health Hospitals
- Tez No: 158076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri Sunumu, Hastaneler, Vardiyalı Çalışma Uygulamasi, Sağlık Çalışanları, Hastalar, Program Değerlendirme
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Ceyhan, R.,“Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde Vardiyalı Çalışma Uygulamasının Değerlendirilmesi”. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumlan Yönetimi Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Bireyler ekonomik durumları iyileştikçe ve eğitim düzeyleri yükseldikçe sağlığına daha fazla önem vermeye başlamışlardır. Bu da bireylerin daha fazla sağlık hizmeti talep etmelerine yol açmıştır. Ülkemizde birinci basamak sağlık hizmeti kurumlanmn (sağlık merkezi, sağlık ocağı ve sağlık evi v.b.) fonksiyonunu tam olarak yerine getirememesi ve etkili bir sevk zinciri oluşturulamaması, vatandaşlarımızın birinci basamak sağlık hizmetlerini almak üzere hastanelere yönelmesine neden olmuştur. Bu da hastanelerde yığılmalara ve hizmet sunumunda aksamalara neden olmuştur. Sağlık Bakanlığı hastanelerdeki yığılmaları azaltmak ve vatandaşların sağlık hizmetine daha kolay ulaşımım sağlamak, ayrıca hastane kaynaklarının daha etkili ve verimli kullanımım sağlamak amacıyla 1999 yılında Vardiya Çalışma Uygulaması (VÇU)'nı başlatmıştır. Bu araştırmada VÇU'nun, bu uygulamaya taraf olan VÇU çalışanları ve VÇU'dan hizmet alan kullanıcılar tarafından bir değerlendirmesi yapılmıştır. Her iki taraf için birer anket hazırlanmış ve bu anketlerle tarafların görüşleri alınarak değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Politika belirleyiciler araştırmaya katılmayı kabul etmemişlerdir. Araştırma sonuçlarına göre VÇU çalışanları ile VÇU kullamcılanmn bu program hakkındaki görüşleri istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiştir. VÇU kullanıcıları bu uygulamadan memnun ve uygulamayı desteklerken, VÇU çalışanları ise uygulamadan memnun değil ve onu desteklememektedirler. VÇU kullanıcıları bu uygulamanın diğer hastanelere de yaygınlaştırılmasını istediklerini ve bu uygulamada hizmet aldıkları hastaneyi kullanmak üzere başkalarına da tavsiye edeceklerini ifade etmişlerdir. Ayrıca, her iki tarafın VÇU hakkındaki görüşleri meslek, unvan, öğrenim durumu, yaş, cinsiyet ve bir işte çalışıp çalışmama durumları, v.b. değişkenlere göre de farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Ceyhan, R.,“Evaluation of the Shift Work Implementation Program at the Ministry of Health Hospitals”, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Master of Science Thesis in Health Institutions Administration, Ankara, 2004. As individuals got richer and well educated, they started to give more importance to their health status. As a result of this they started to demand more health care. Since primary health care facilities (health centers, health houses, etc.) are not functioning well, and there is not an effective referral system, citizens are receiving primary health care services from hospitals. This caused crowd in the hospitals, and some shortages on the supply of health services. The Ministry of Health started a shift program in 1999 to solve crowd problem in hospitals, to provide easy access of citizens to health care services, and to use hospitals' resources in a more efficient and effective way. In this thesis, the shift program was evaluated both from the receivers and providers side. Two questionnaires were prepared to explore the views of these two parties. Policy makers did not accept to participate in this study. According to the results of the study, the views of the two parties about the shift program, are significantly different from each other. Customers of the shift program are satisfied with the program, and are strong supporters it. They propose and support the extension of the program to other hospitals. They recommend others to use the hospital in which they received health care under the shift program. In contrast to this, the providers of the system were not happy with the program. Furthermore, both sides' comments on the program were different according to occupation, title, education level, age, gender, and having or not having a job. Key -Words: Health Care Delivery, Hospitals, Shift Work Implementation, Health Professionals, Patients, Program Evaluation.