Perkütan nefrolitotomide kullanılan irrigasyon sıvısının elektrolit dengesine etkisi
Effect of irrigation fluid on blood electrolyte balance in percutaneous nephrolithotomy
- Tez No: 158099
- Danışmanlar: PROF.DR. YENER GÜLTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Perkütan nefrolitotomi, irrigasyon sıvısı, kan elektrolit dengesi, Percutaneous nephrolithotomy, irrigation fluid, blood electrolyte balance
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
IV ÖZET Bu çalışma, perkütan nefrolitotomide (PNL) irrigasyon sıvısı olarak %0.9 NaCl kullanıldığında, irrigasyon sıvısı, irrigasyon süresi ve böbreğe yapılan giriş sayısı ile ilişkili olarak meydana gelebilecek kan sodyum, potasyum ve klor değişiklikleri ve bu değişiklikler sonucu ortaya çıkabilecek metabolik komplikasyonlan saptamak amacıyla yapıldı. Toplam 59 hasta çalışmaya alındı. Tüm hastaların kan sodyum, potasyum ve klor değerlerine ameliyat öncesi ve sonrası bakıldı. İrrigasyon süresi, giriş sayısı, operasyon sırasında ve sonrasında gelişen komplikasyonlar kaydedildi. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi eşler arasındaki farkın önemlilik testi ve Wilcoxon'un eşleştirilmiş iki örnek testi ile değerlendirildi. PNL uygulanan 59 hastanın giriş sayısı 1 ile 3 arasında olup ortalama 1.54, irrigasyon süresi 10 ile 175 dk arasında olup ortalama 54.87 dk olarak saptandı. Ameliyat öncesi ve sonrası kan sodyum, potasyum ve klor değerleri karşılaştırıldığında, değerler arası farklılık anlamsız bulundu (p>0.05). Yapılan giriş sayısına ve irrigasyon süresine göre gruplanan hastaların kan sodyum, potasyum ve klor değerleri karşılaştırıldığında, tüm gruplarda ameliyat öncesi ve sonrası değerler arası farklılık anlamsız bulundu (p>0.05). Bir hastada kolon perforasyonu, 2 hastada hidroabdomen, 4 hastada renal pelvis perforasyonu gelişti. Sonuç olarak; PNL'de irrigasyon sıvısı olarak %0.9 NaCl kullanılması ciddi bir metabolik komplikasyona yol açmadığından güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study was performed to determine blood sodium, potassium and chlor changes and possible metabolic complications associated with irrigation fluid, irrigation time and renal access number in percutaneous nephrolithotomy (PNL) when 0.9 % NaCl is used. Totally 59 patients were included in this study. Blood sodium, potassium and chlor values were obtained from all patients preoperatively and postoperatively, irrigation time, access number and complications encountered in peroperative or postoperative periods were recorded. The statistical analyses were made with paired T test and Wilcoxon's paired two samples test. In 59 patients, mean access number was 1.54 (ranged between 1-3), irrigation time was 54.87 minutes (ranged between 10-175 minutes). When preoperative and postoperative blood potassium, chlor and sodium values were compared, the difference between the values were insignificant (p>0.05). Regarding to acceess number and irrigation time, the difference preoperative and postoperative blood potassium, chlor and sodium values of all groups were also insignificant (p>0.05). Colon perforation in one case, hydroabdomen in two case and perforation of renal pelvis in four cases were the complications encountered. In conclusion, use of 0.9 % NaCl in PNL does not result any serious complication and it is safe.