Seçilmiş böbrek taşı hastalarına uygulanan tüplü ve tüpsüz perkütan nefrolitotomi olgularının hemogram biyokimyasal parametreler ve postoperatif ağrı skorları yönünden değerlendirilmesi.
Selected patients with nephrolitiasis to whom tubeless or tubing pnl operations regading cbc, biochemical parameters and postoperatif pain scores.
  1. Tez No: 195714
  2. Yazar: HASAN ALTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Taş hastalığı, tüpsüz PNL, nefrostomi tüpü, analjezik, biyokimya ve hemogram parametreleri, Stone disease, tubeless PNL, nephrostomy tube, analgesics, biochemical and haemotological parameters
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmada, böbrek taşı hastalığının tedavisinde minimal invazivcerrahi bir yöntem olan Perkütan nefrolitotomi (PNL) ameliyatının Tüplü ve Tüpsüzolgularının biyokimyasal parametrelerin değişimleri, hemogram düşme oranları,ameliyat sonrası analjezik ihtiyaçları, hastanede kalış süreleri ve koplikasyonlarıbakımından karşılaştırılması.Hastalar ve Metod: Tek taraflı PNL ameliyatı yapılan toplam 50 hastaçalışmaya dahil edildi. Bunların 25'ine tüp takılmadı. Bütün hastaların ameliyat öncesiincelemeleri, ameliyat pozisyonu, ameliyat tekniği ve anestezi protokolü aynıydı.Ameliyat edilen tüplü ve tüpsüz hastaların hemogram düşme oranları, biyokimyasalparametrelerdeki değişiklikler postop analjezik ihtiyaçları, vizuel analog skorlar,hastanede kalış süreleri ve kopmlikasyonlar bakımında karşılaştırıldı.Bulgular: Operasyon tarafı ve giriş polü açısından iki grup arasında istatistikselfark saptanmadı. Operasyon süresi, pnömotik litotriptör vuru sayısı, kullanılanirrigasyon sıvısı hacmi ve operasyon sonrası hastanede kalış süresi ortalamalarıistatistiksel olarak tüplü grupta daha yüksektir. Ameliyat sonrası üreter kateterininçekilme süresi ortalaması tüpsüz grupta daha düşük olmasına rağmen fark anlamsızdır.Taştan tam temizlenme oranları açısından iki grup arasında anlamlılık görülmedi.Ancak artık taşların boyutu tüpsüz grupta daha yüksektir.İki gup arasında serum BUN, kreatinin ve elektrolit düzeylerinde ve hemogramparametrelerinde ameliyat öncesi ve sonrası ortalamalar arasında fark olmadığı tespitedildi. Operasyon sonrası ağrı kontrolü amacıyla uygulanan analjezik sayısı ve ayrıolarak NSAİD ve meperidine sayıları tüpsüz grupta daha düşük olmasına rağmengruplar arası fark anlamsızdır. Yüzeyel ağrı skoru her iki grupta da 1. saatten 24. saatekadar istatistiksel olarak oldukça anlamlı biçimde azalmıştır. Ancak iki grup arasındaağrı skoru ortalamalarında hiçbir saatte istatistiksel fark bulunmamıştır. Her ne kadar44tüplü grupta ameliyat ve ameliyat sonrası komplikasyon gelişen hasta sayısı tüpsüzgruba göre daha yüksek olmasına rağmen iki grup arasındaki farkın anlamsız olduğubulunmuştur. Her iki grup arasında hastanede kalış süreleri bakımında tüpsüz olguları1,8 günde tüplü grupta ise 4.08 günde hastaneden taburcu edildikleri görüldü.Sonuç: Çalışmamızda tüpsüz PNL'nin, belirgin hidronefrozu olmayan, karşıböbreğin sağlam olduğu, hafif- orta taş yükü olan basit böbrek taşlarının tedavisinde, taştemizliğini takiben işlemin sorunsuz olarak sonlandırıldığı olgularda uygulanabileceğinidüşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: In this study, we aimed to compare biochemical parameters,haemogram falling levels, postoperative analgesic requirements, length of hospital stay,and the complications of tubeless and tubing percutaneous nephrolithotomy (PNL) asminimally invasive surgical procedure for the treatment of kidney stone disease.Patients and Methods: The fifty patients who underwent one sided PNLoperations were included the study. Among of them tube was not applicated to the 25patients. The preoperative examination, surgical position, tecnique and anaestheticprotocol of the patients were standardized. We analysed, biochemical parameters,haemogram falling levels, postoperative analgesic requirements, visual analog scales(VAS), length of hospital stay, and the complications of tubeless and tubingpercutaneous nephrolithotomy (PNL) patients who were operated.Results: There was no statistically significant results between groups for theoperation side and introducing pole. The operation time, pneumotic lithotriptor beatcounts, the length of stay at hospital for the postoperative period and the volumeirrigation solution were statistically higher than the tubeless group. Postoperative lengthof indwelling urether catheter time was lower than tubing group, but these differencewas not statistically significant. Both groups were similar in stoneless success rate. Thesize of stones were bigger in the tubeless group.The preoperative and postoperative levels of BUN, creatine and electrolytes andcomplete blood count parameters were similar in both groups. The postoperativeanalgesic requirements were lower than the tubing group according to NSAID andmeperidine were given, but these difference was not statistically significant. The visualanalog scale (VAS) levels were decreased statistically at 1-24th hours in both groups.But these VAS levels statistically similar between two groups in any hour. The overallcomplication rate at the perioperative session were higher than tubeless group, but thesedifference was not statistically significant. The length of hospital stay 1,8 day and 4,08days for the tubeless and tubing group, respectively.Results: We think that tubeless PNL may be suitable for the patients withnonsignificant hydronephrosis, with intact counter side kidney, with mild-moderatestone load and applicable for simple kidney stone disease treatment after full stonelessand problemless procedure.