Scrophularia cryptophila Boiss. ve Heldr. (Scrophulariaceae) bitkisinin toprak üstü kısımları üzerinde farmakognozik çalışmalar
Pharmacognostical studies on the aerial parts of Scrophularia cryptophila Boiss. and Heldr. (Scrophulariaceae)
- Tez No: 158199
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Scrophularia cryptophila Boiss. & Heldr, Scrophulariaceae, iridoitler, feniletanoit glikozitleri, saponin, fenolik asit esteri, aminoasit, glikozidik asitler, Scrophularia cryptophila Boiss. & Heldr, Scrophulariaceae, iridoids, phenylethanoid glycosides, saponin, ester of phenolic acid, aminoacid, glycosidic acids
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Şimşek Sezgin, Y. Scrophularia cryptophila Boiss. & Heldr. (Scrophulariaceae) bitkisinin toprak üstü kısımları üzerinde farmakognozik çalışmalar, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakognozi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara 2004. Scrophularia cinsi (Scrophulariaceae), 23 'ü endemik olmak üzere 59 tür ile Türkiye florasında temsil edilmektedir. Bazı Scrophularia türleri, özellikle S. nodosa, halk arasında yara iyi edici ve idrar arttırıcı olarak ve hemoroit tedavisinde kullanılmaktadır. Türkiye'de yetişen Scrophularia türleri üzerindeki sistematik çalışmalarımızın bir uzantısı olarak, endemik bir tür olan 5. cryptophila Boiss. & Heldr. seçilmiştir. Bu çalışmada, bitkinin taşıdığı sekonder metabolitlerin izolasyonları ve yapı tayinleri yapılmıştır. Bitkinin gölgede kurutulmuş toprak üstü kısımları metanol ile ekstre edilmiştir. Metanol ekstresi, hekzan, kloroform ve n-BuOH ile partisyona tabi tutulmuştur. İzolasyon çalışmaları, n- BuOH fazı üzerinde yürütülmüştür. Ön fraksiyonlama ve saflaştırma işlemleri çeşitli kromatografîk yöntemler (VSK, AKK, OBSK) kullanılarak yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda bitkiden üçü yeni 13 bileşik elde edilmiştir. Bileşiklerin yapı tayinleri spektroskopik (UV, İR, İD ve 2D NMR, Kütle spektroskopisi) ve kimyasal (kısmi metilleme, asit hidroliz) yöntemlerle aydınlatılmıştır. Elde edilen bileşikler, iridoitler (okubin, katalpol, metil katalpol, harpajit, asetil harpajit), feniletanoit glikozitleri (verbaskozit, angorozit C), saponin (budlejasaponin HI), fenolik asit esteri (klorojenik asit), amino asit (triptofan), glikozidik asitler (kriptofîlik asit A, B, C) olmak üzere 6 grup altında toplanmıştır. Glikozidik asitler yeni bileşikler olup, yapıları, 3,12-dihidroksipalmitik asit- 1 2- 0-)a-L-ramnopiranozil-(l- >2)-0-P-D-glukopiranozil-[a-L-ramnopiranozil-(l- >6)]}-0-p- D-glukopiranozit; 3,12-dihidroksipalmitik asit 12-0-{4-0-izovaleroil-a-L-ramnopiranozil- (1- >2)-0-P-D-glukopiranozil-[a-L~ramnopiranozil~(l- >6)] }-0-P-D-glukopiranozit ve 3,12- dihidroksipalmitik asit 1 2-0- { 4-0-izovaleroil-a-L-ramnopiranozil-( 1 - »2)-0~P -D- glukopiranozil-[4-0-asetil-a-L-ramnopiranozil~(l- >6)] }-0-P-D-glukopiranozit olarak tayin edilmiştir. Bu bileşikler kriptofîlik asit A, kriptofîlik asit B, kriptofîlik asit C olarak isimlendirilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Simsek Sezgin, Y. Pharmacognostical studies on the aerial parts of Scrophularia cryptophila Boiss. & Heldr. (Scrophulariaceae), Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Pharmacognosy Program, Master Thesis, Ankara 2004. In the flora of Turkey, the genus Scrophularia (Scrophulariaceae) is represented by 59 species, 23 of which are endemic. Some Scrophularia species are used in folk medicine as diuretic and for the treatment of wounds and hemorrhoids. In the continuation of phytochemical studies on Scrophularia species growing in Turkey, we have investigated an endemic species, S. cryptophila Boiss. & Heldr. In this study, the isolation and structure elucidation of secondary metabolites of S. cryptophila were investigated. The air-dried flowering aerial parts of the plant were extracted with methanol. The methanol extract was partitionated by hexan, chloroform and n-BuOH. The isolation studies were performed on the «-BuOH extract. Prefractionation and purification studies were achieved by using chromatographic methods (VLC, CC, MPLC). Consequently, 13 compounds, three of which were new, were isolated. The structures of the compounds were elucidated by spectroscopic (UV, IR, ID and 2D NMR and Mass Spectroscopy) and chemical (partial methylation, acid hydrolysis) methods. These compounds were categorized under 6 main groups; iridoids (aucubin, catalpol, methyl catalpol, harpagide, acetyl harpagide), phenylethanoid glycosides (verbascoside, angoroside C), saponin (buddlejasaponin IH), ester of phenolic acid (chlorogenic acid), aminoacid (tryptophan), glycosidic acids (cryptophilic acid A, B, C). Glycosidic acids were the new compounds and their structures were identified as 3,12-dihydroxypalmitic acid- 12-0- {oc-L- rhamnopyranosyl-(l-^2)-0-P-D-glucopyranosyl-[a-L-rhamnopyranosyl-(l- >6)]}-0-P-D- glucopyranoside; 3,12-dihydroxypalmitic acid 12-0-{4-0-isovaleroyl-ct-L- rhamnopyranosyH 1 - >2)-0-P-D-glucopyranosyl-[a-L-rhamnopyranosyl-( 1 ->6)] } -0-P-D- glucopyranoside and 3,12-dihydroxypalmitic acid 12-0-{4-0-isovaleroyl-oc-L- rhamnopyranosyl-( 1 - >2)-0-P -D-glucopyranosyl-[4-0-acetyl-oc-L-rhamnopyranosyl- (1- »6)]}-0-p-D-glucopyranoside. These compounds were named as cryptophilic acid A, cryptophilic acid B and cryptophilic acid C.