In vivo sıçanda miyokardiyal iskemi-reperfüzyon nekrozunda anjiotensin II reseptör blokerleri (AT1, AT2) ve anjiotensin dönüştürücü enzim inhibitörü kaptoprilin etkileri
Efeects of angiotensin-converting enzyme inhibitor captopril and angiotensin II receptor blockers (AT1, AT2) on myocardial ischemia-reperfusion necrosis in in vivo rat
  1. Tez No: 158198
  2. Yazar: HAKAN PARLAKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ACET
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Anjiotensin II, kaptopril, losartan, AT2 reseptörü, miyokardiyal iskemi-reperfuzyon, nekroz. 70, Angiotensin n, captopril, losartan, AT2 receptor, myocardial ischemia- reperfusion, necrosis. 71
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
6.0ZET İN VİVO SIÇANDA MİYOKARDİYAL İSKEMİ-REPERFÜZYON NEKROZUNDA ANJİOTENSİN H RESEPTÖR BLOKERLERİ (ATı, AT2) VE ANJİOTENSİN DÖNÜŞTÜRÜCÜ ENZİM İNHİBİTÖRÜ KAPTOPRİLİN ETKİLERİ AMAÇ: Miyokardiyal iskemi-reperfiizyon (MI-R); trombolizis, anjioplasti ve koroner bypass cerrahisi ile ilişkili klinik bir problemdir. Anjiotensin II (Ang II), iskemi- reperfiizyon (I-R) hasarını da içeren çeşitli fizyopatolojik etkilere aracılık eder. Kalbi korumaya yönelik stratejiler I-R da Ang II üretimi ve reseptör uyarımlarım azaltmanın etkisini incelemeye yönelmiştir. Bu çalışmanın amacı; ADE inhibitörü kaptopril, ATı ve AT2 reseptör blokerleri olan losartan ve PD123319' un in vivo sıçan modelinde I- R'ın tetiklediği miyokardiyal infarkt alam üzerine etkilerini araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Nekroz oluşturmak için sol koroner arterin inen dalma 30 dk iskemi-iki saat reperfüzyon uygulandı. EKG değişikleri, kan basıncı ve kalp hızı deney boyunca kaydedildi. Kaptopril (3mg/kg), losartan (2mg/kg) ve PD123319 (20u/kg/dk) iskemiden 10 dk önce I.V. olarak başlanıp tüm iskemi boyunca devam edildi. Nekrotik doku, Trifenil Tetrazolyum Klorid (TTC) boyası ile tayin edildi. Nekroz ve risk sahasının hacmi planimetrik yöntemle belirlendi. BULGULAR: Kontrol grubu ile [%55.62±4.00] karşılaştırıldığında hem kaptopril hem de losartan [%30.50±3.26 ve %37.75±4.44] miyokardiyal infarkt alanını istatistiksel olarak azaltırken; ne PD123319 ne de PD123319+losartan sıçan MI/R modelinde infarkt alam üzerine olumlu etkide bulunmadı [%46.50+3.72 ve 54.62+2.43]. SONUÇ: Bu sonuçlar, Ang H'nin MI-R hasarında önemli bir rol oynadığım desteklemektedir. Kaptopril ile Ang II yapımının blokajı veya ATı reseptörünün losartan ile kapatılması; I-R hasan üzerine kalbi koruyucu bir etki gösterdi. Bu ilaçların terapotik başarısı, bunların hem plazma hem de dokudaki Ang n konsantrasyonunu azaltmakla beraber, Ang Il'nin zararlı etkilerini ATı reseptörü aracılığıyla bloke eden farmakolojik profillerine bağlıdır. Bununla beraber, losartan tarafından azalan infarkt alanının AT2 reseptör blokajı ile ortadan kalkması; losartanın kalbi koruyucu etkisinde AT2 reseptör aktivasyonunu içeren bradikinin ve prostaglandin sinyal kaskatım desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
7.SUMMARY EFFECTS OF ANGIOTENSIN-CONVERTING ENZYME INHIBITOR CAPTOPRIL AND ANGIOTENSIN H RECEPTOR BLOCKERS (ATi, AT2) ON MYOCARDIAL ISCHEMIA-REPERFUSION NECROSIS IN IN VIVO RAT BACKGROUND: Myocardial ischemia-reperfusion (MI-R) represents a clinically relevant problem associated with thrombolysis, angioplasty and coronary bypass surgery. Angiotensin II (Ang II) elicits several pathophysiological effects that exacerbate ischemia-reperfusion (I-R) injury. The cardioprotective efficacy of strategies that decrease Ang II production and receptor's stimulation has been investigated in models of I-R injury. The aim of this study was to examine the effects of ACE inhibitor captopril, ATi and AT2 receptor blockers, losartan and PD 123 3 19, on ischemia- reperfusion induced myocardial infarct size in an in vivo rat model. MATERIAL AND METHODS: To produce necrosis, a branch of the descending left coronary artery was occluded for 30 min followed by two hours reperfusion. ECG changes, blood pressure and heart rate were measured during all experiment. Captopril (3mg/kg), losartan (2mg/kg) and PD123319 (20ug/kg/min) were given IV. 10 min before ischemia and continued during ischemia. Infarction was measured triphenyl tetrazolium staining. The volume of infarct and the risk zone was determined by planimetry. RESULTS: Compared to the control group [%55. 62+4.00] both captopril and losartan significantly reduced myocardial infarct size [%30.50±3.26 and %37.75+4.44] whereas neither PD123319 nor PD123319+losartan did not affect infarct size [46.50±3.72 and 54.62±2.43J. CONCLUSION: Our results indicate that, blockage of Ang II produce by captopril or ATi receptor antagonist losartan exert cardioprotective activity after I-R injury. The therapeutic success of these drugs is related to their unique pharmacological profile involving both a reduction of plasma and tissue Ang II concentrations and blockage of Ang II harmful effects by ATi receptor. Also, the infarct size reduction by losartan was abolished with blockade of the AT2 receptor, suggesting a cardioprotective action of losartan through a signal cascade of AT2 receptor activation, bradykinin and prostaglandins.