Sıçan ve kobay mesanelerinde karbakolün oluşturduğu kasılmalarda hücre içi kalsiyum artışı ve kalsiyum sensitizasyonu mekanizmaları
Intracellular calcium increase and calcium sensitization mechanisms in carbachol induced contractions in rat and guinea pig bladder
  1. Tez No: 158204
  2. Yazar: NEZAHAT TUĞBA DURLU KANDİLCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ŞAHİN ERDEMLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: P-eskin, kimyasal soyma, mesane, kalsiyum sensitizasyonu, Rho kinaz, PKC, P-escin, skinning, bladder, calcium sensitization, Rho kinase, PKC
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Durlu-Kandilci, N.T., Sıçan ve kobay mesanelerinde karbakol'ün oluşturduğu kasılmalarda hücre içi kalsiyum artışı ve kalsiyum sensitizasyonu mekanizmaları, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Bu tez çalışmasında, soyulmuş sıçan ve kobay mesaneleri ile kobay tenia çekumunda karbakol ile elde edilen kasılmaların hücre içi kalsiyum depoları ile ilişkisi ve kalsiyum sensitizasyonu yolakları araştırıldı. Sıçan mesane şeritleri 15, 30 ve 45 dakika 40 uM P-eskin inkübasyonu ile soyulduktan sonra 1 0“7- 1 0”4 M kalsiyum ile konsantrasyona bağımlı kasılma yanıtı elde edildi. 30 dakika inkübasyon sonrası elde edilen kasılma yanıtı eğrisinin Emaks değeri diğer gruplardan anlamlı farklı bulundu. Kobay mesane ve tenia çekum şeritlerinde ise 80 uM p-eskin ile 30 dakika inkübasyon soyma işlemi için kullanıldı. Sıçan ve kobay mesanesi ve kobay tenia çekum şeritlerinde İO^-IO“4 M kalsiyum ile elde edilen kasılma yanıtı 1 uM kalmodulin varlığında anlamlı olarak arttı. Bu preparatlarda hücre içi kalsiyum depolarının 10”M kalsiyum ile doldurulması sonrası 50 uM karbakol ile sadece 100 uM GTP varlığında kasılma yanıtı elde edildi. Soyulmuş sıçan mesanesinde hücre içi depoların kalsiyum ile doldurulmasını takiben banyo ortamına eklenen 30 mM kafein kasılma yanıtı oluşturmadı ancak karbakol ile elde edilen kasılmayı önledi. Kobay tenia çekumunda ise kafein ile bir kasılma yanıtı elde edildi ve kafein karbakol kasılmasını etkilemedi. Her iki dokuda da aynı şartlar altında ryanodin (5 uM) karbakol ile elde edilen kasılmayı değiştirmedi. Soyulmuş sıçan mesanesi, kobay mesanesi ve tenia çekum kasında 10"6 M kalsiyum ve 1 uM kalmodulin varlığında 100 uM GTP ve 50 uM karbakol ile kalsiyum sensitizasyonu oluşmasına bağlı kasılma yanıtı elde edildi. Bu yanıt 50 uM atropin ile inhibe olurken 5 uM ryanodin ile etkilenmedi. Rho kinaz inhibitörü Y-27632 (5uM) ise kalsiyum sensitizasyonuna bağlı kasılma yanıtını sıçan mesanesinde azaltırken, kobay mesanesi ve tenia çekumunda etkili olmadı. Protein kinaz C (PKC) inhibitörü GF 1 09203 X (5 uM) ise kasılma yanıtını her üç dokuda da farklı oranlarda azalttı.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Durlu-Kandilci, N.T., Intracellular calcium increase and calcium sensitization mechanisms in carbachol induced contractions in rat and guinea pig bladder, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Pharmacology, Ankara, 2004. In the present study, the relationship between carbachol induced contractions and intracellular calcium stores and calcium sensitization pathways in p- escin skinned rat bladder, guinea pig bladder and taenia caecum tissues were investigated. In rat bladder strips, following 15, 30 and 45 minutes of skinning with 40 uM p-escin, concentration dependent contraction responses were elicited by 10“7- 10”4 M calcium. Emax value of the contraction response curve obtained after 30 min incubation was found statistically significant from other incubation groups. In guinea pig bladder and taenia caecum strips, 80 uM p-escin incubation for 30 min was used. In rat and guinea pig bladder and in guinea pig taenia caecum strips, contraction response by 1 0“7- 1 0*4 M calcium was increased statistically in the presence of 1 uM calmodulin. In all three tissues, when intracellular stores were loaded with 10”6 M calcium, the contraction response by 50 uM carbachol could only be obtained in the presence of 100 uM GTP. In skinned rat bladder, following loading of the intracellular stores by calcium, caffeine added to the organ bath did not cause any contraction response but prevented the contraction by carbachol. However, in guinea pig taenia caecum, a contraction response by caffeine was obtained and caffeine did not affect carbachol contraction. In both tissues, under the same circumstances, ryanodine (5 uM) did not change carbachol contraction. In skinned rat bladder, guinea pig bladder and taenia caecum, in the presence of 1 0"6 M calcium and 1 uM calmodulin, a contraction response by 100 uM GTP and 50 uM carbachol was obtained due to calcium sensitization. This response was inhibited by 50 uM atropine but did not affected by 5 uM ryanodine. Rho kinase inhibitor Y-27632 (5 uM) decreased the contraction response due to calcium sensitization in rat bladder but did not cause any effect in guinea pig bladder and taenia caecum. Protein kinase C (PKC) inhibitor GF 109203 X (5 uM) inhibited the contraction response in all three tissues but in different ratios.