Koniinin presinaptik nikotinik reseptörler üzerine etkisi
The effect of coniine on the presynaptic nicotinic receptors
- Tez No: 158205
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA İLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: nAChR, koniin, sıçan anokoksigeus kası, nAChR, coniine, rat anococcygeus muscle, guinea-pig atrium
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Erkent 0., Koniinin Presinaptik Nikotinik Reseptörleri Üzerine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi, Tıp Faküitesi9 Farmakoloji Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2004. Koniin (2-propilpiperidin), Conium maculaium adlı bitkiden elde edilen bir alkaloiddir. Koninin nörona! nikotinik asetilkolsn reseptörleri (nÂGhR) üzerine olan etkisi bilinmemektedir. Bu çalışmada koninin (1-100 uM) sıçan anokoksigeus kasında tonus artışına ya da kasılmış preparatta gevşemeye neden olmadı ve elektriksel alan uyarısı ile indüklenen inhibitor ya da eksitatör yanıtlan değiştirmedi. Bu bulgular, koninin tek başına presinaptik nörotransmiter salıverilmesini etkilemediğini ya da postsinaptik bir etkiye sahip olmadığını göstermektedir. Nikotin (100 uM) sıçan anokoksigeus kasında gevşemeyi izleyen kontraksiyon bileşenlerinden oluşan çift fazlı bir yanıt ortaya çıkardı. Nikotin presinaptik nÂChR'ler aracılığı ile noradrenerjik ve nitrerjik sinir uçlarını aktive ederek noradrenaSin ve nitrik oksit salıverilmesine neden olmaktadır. Koniin sıçan anokoksigeus kasında presinaptik nAChR aracılı noradrenerjik ve nitrerjik aşırımı inhibe etti (-logtCso = 4.57 ± 0.12 ve -ioglC5o = 3.79 ± 0.11, sırasıyla). Koniin presinaptik nAChR aracılı noradrenerjik yanıtları nitrerjik yanıtlara göre daha belirgin olarak inhibe etti. Koniinin nAChR aracılı noradrenerjik stimülasyon üzerindeki etkileri kobay atriyumunda da incelendi ve -loglC50 değeri 4.47 ± 0.12 olarak bulundu. Bu değer, sıçan anokoksigeus kasında noradrenerjik yanıt için elde edilen -logSC50 değerinden farklı değildir. Bu çalışma koniinin nAChR aracılı noradrenerjik ve nitrerjik transmiter salıverilmesi özerine inhibitor etki gösterdiğini ve bu inhibitor etkinin noradrenerjik sinir ucu üzerinde daha belirgin olduğunu ortaya çıkardı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Erkent UM The Effect of Coniln® on the Presynaptic Nicotinic Receptors, Hacettepe University, Faculty of Medicine, Department of Pharmacology, Thesis Prepared for the Speciality Degree, Ankara 2Ö04. Coniine (2-propylpiperidine) is an alkaloid derived from the plant Conium macul&ium. The effect of coniine on presynaptic neuronal nicotinic acetylcholine receptors (nAChR) is not known. In the present study coniine (1-100 uM) did not raise the tonus or relax the contracted muscle and alter the excitatory or inhibitory electrical field stimulation-induced responses in the rat anococcygeus muscle. These results suggested that coniine, solely, did not affect presynaptic neurotransmitter release and it did not display a postsynaptic effect Nicotine (100 uM) elicited a Diphasic response composed of a relaxation followed by contraction in the contracted rat anococcygeus muscle. Nicotine activates noradrenergic and nitrergic nerve terminals via presynaptic nAChRs and releases noradrenaline (NA) and nitric oxide (NO). Coniine inhibited presynaptic nAChR-mediated noradrenergic and nitrergic response in the rat anococcygeus muscle (-logSCso = 4.57 ±0.12 and -loglCso = 3-79 ±0.11, respectively). The inhibitory effect of coniine on the presynaptic nAChR-mediated noradrenergic transmission was more prominent than its inhibitory effect on nitrergic transmission. The effect of coniine on nAChR-mediated noradrenergic response was also evaluated in the guinea-pig atrium and -loglC5o value of coniine was found to be 4.47 ± 0.12 and did not differ from the -logiC5o value obtained in the rat anococcygeus muscle for noradrenergic response. This study demonstrated that coniine inhibited nAChR-mediated noradrenergic and nitrergic responses that is more prominent in the noradrenergic nerve terminals.