Merzifon (Amasya) ilçesi halk ilaçları
Folk medicines of Merzifon (Amasya) provinces
- Tez No: 158221
- Danışmanlar: PROF.DR. NURTEN EZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Merzifon, Halk ilaçlan, Merzifon, Folk medicines
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Mumcu, Ö., Merzifon (Amasya) İlçesi Halk İlaçları, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Botanik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Merzifon İlçesi'nde çoğu bitkisel olmak üzere halk ilacı olarak kullanılan doğal kaynaklar araştırılmıştır. 2002 ve 2003 yıllarında yapılan, kısa veya uzun süreli 6 araştırma gezisi sonucunda halk ilacı olarak kullanılan bitkiler tespit edilmiştir. Toplanan türler tayin edilerek Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbaryumu (HÜEF) numaralan ile birlikte verilmiş, bitkilerin yöresel adlan ve kullanılışlan, kullanılan kısımlan, kullanılış şekillerinin yanı sıra gıda ve diğer amaçlar ile ilgili kullanılışlar sunulmuştur. Araştırmamızın sonucunda Merzifon İlçesi'nde 35 bitkisel, 6 hayvansal ve 2 inorganik kaynağın, değişik şekillerde halk ilacı olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Tespit edilen bitkisel halk ilaçlan en çok gastrointestinal ve kalp ve dolaşım sistemi hastalıklannda kullanılmaktadır. Kullanılışlann %75'i dahilen %25'i de haricendir. En çok kullanılan kısımlann ise herba ve yaprak olduğu tespit edilmiştir. 5 türe ait yeni yöresel ad ve 8 bitkiye ait 10 farklı kullanılış bulunmuştur. Çalışmamızda Alcea apterocarpa (Fenzl) Boiss., Beta trigyna Waldst & Kit. ve Scorzonera eriphora DC. bitkilerinin Türkiye'de halk ilacı olarak kullanıldığı ilk defa bildirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Mumcu, Ö., Folk Medicines of Merzifon (Amasya) Provinces, Hacettepe University, Health Sciences Institute, Pharmaceutical Botany Program, Master of Science Thesis, Ankara, 2004. The mostly plant originated natural sources which has been used as folk medicine in Merzifon were investigated. As a result of 6 short or long term research trips the plants used as folk medicine were identified on 2002 and 2003. The collected species were identified with traditional names and usages, parts being used, nutrional and other usages and presented Hacettepe University Faculty of Pharmacy Herbarium (HUEF) numbers of the species. As a result of our research, it was determinated 35 herbal, 6 animal originated and 2 inorganic sources are being used as different forms of folk medicine in Merzifon. These herbal folk medicines were used mostly for gastrointestinal and heart and circulatory system diseases. 75% of usages are internal and 25% of usages are external. Most frequently used plant parts were determinated as herbs and leaves. New traditional names for 5 species and 10 different usage for 8 plants were found. In our research it has been reported for the first time of usage Alcea apterocarpa (Fenzl) Boiss., Beta trigyna Waldst & Kit. and Scorzonera eriphora DC. as folk medicine in Turkey.