Kronik simvastatin tedavisinin diyabette kardiyak nitrik oksit sentaz ekspresyonu üzerine olan etkileri
The effect of chronic simvastatin treatment on cardiac nitric oxide synthase expression in diabetes
- Tez No: 158222
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DENİZ DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Simvastatin, eNOS, iNOS, nNOS, Diabetes Mellitus, Simvastatin, eNOS, iNOS, nNOS
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
76 ÖZET Kronik Simvastatin Tedavisinin Diyabette Kardiyak Nitrik Oksit Sentaz Ekspresyonu Üzerine Olan Etkileri Diyabete bağlı ortaya çıkan kardiyovasküler hastalıklar hem klinikde hem de deney hayvanlarında gözlenen mortalite ve morbiditenin nedenlerindendir. Simvastatinin son yayınlarında belirtildiği gibi hipolipidemik etkilerinin yanısıra“pleotropik”etkiler gösterdiği ve bunu NOS seviyelerini arttırarak ortaya koyduğu bildirilmiş ancak patolojik durumlarda bunun hangi düzeylerde etkilenebileceği henüz tam olarak açıklığa kavuşturulmamıştır. Bu çalışmada simvastatinin kardiyak nitrik oksit sentaz ekspresyonlan üzerine olan etkileri STZ-diyabetik sıçanlarda incelenmiştir. Bunun için tek doz 45 mg/kg streptozotosin enjeksiyonu ile Tip 1 diyabet oluşturduğumuz Sprague-Dawley sıçanlarda 8 haftanın sonunda, 6 hafta boyunca 1 mg/kg i.p. simvastatin tedavisi uyguladık. Diyabetik hayvanların kan plazmasında bakılan parametreler deney sonunda karşılaştınlıdığmda diyabetik hayvanların plazma glukoz düzeylerinin artışına simvastatin tedavisinin etkisi olmadığım göstermiştir. Tedaviden beklendiği şekilde sıçanların diyabetle yükselen total kolesterol, trigliserid ve VLDL düzeyleri kontrol seviyelerine gerilemiştir. Simvastatinin karaciğer fonksiyonları üzerine olumsuz etkileri olabileceği şüphesi üzerine baktığımız AST seviyelerinde, tedavi altındaki hayvanların bir kısmında yükselmeler gözlenmiştir. Bu da uyguladığımız doza bağlı olabileceği gibi ilacın etkisinden de kaynaklanabilir. Bu nedenle simvastatin tedavisi altındaki kişilerin karaciğer fonksiyon testlerine önem verilmesi gerektiğinin altı tekrar çizilmiştir. Kardiyak nitrik oksit sentaz ekspresyonlan ölçümü sonucunda hem eNOS hem de iNOS seviyelerinde diyabetik hayvanlar ile kontrol ve diyabet tedavili hayvanlar arasında istatistiksel bir fark bulunmamıştır. nNOS ekspresyonu ise total kalpte çok az olduğu için ölçülememiştir. Gen ekspresyonlarında fark bulunmamasına rağmen NO parçalanma ürünü olan nitrit seviyeleri ölçülmüş ve son üründe bir fark olup olmadığı saptanmıştır. Yapılan ölçümlerde diyabete bağlı olarak bir miktar düşüş ve tedavinin ardından kontrol seviyelerinin üzerinde değerler saptanmıştır. Ancak bu sapmalar da istatiksel anlamlı değildir. Diyabete bağlı olarak NOS'larm NO üretmek yerine ROS üreticisi haline gelebildiği de bilinmektedir. Bu nedenle diyabette ölçülen nitrit seviyelerinin düşüklüğü NO etkisinin düşmesine bağlı olabilir. Bu sonuçlara göre simvastatin tedavisinin diyabetle gözlenen hiperlipidemiyi normal değerlere düşürmesine karşılık kardiyak NOS mRNA ekspresyonlarma herhangi bir etkisi gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
77 SUMMARY The Effects of Chronic Simvastatin Treatment on Cardiac Nitric Oxide Synthase Expression in Diabetes Cardiovascular diseases, arising from diabetes are the leading cause of the mortality and morbidity observed both in laboratory animals and clinic. It was stated that simvastatin, as expressed in recent publications, has demonstrated pleotropic effects along with hypolipidemic effects, and established this by increasing the NOS levels, however it has not been clear yet at what levels this could be affected in pathological conditions. We studied the cardiac effects of simvastatin by examining the nitric oxide synthase expressions in Type 1 Diabetic animals which we have constituted experimentally. For this purpose, we treated Sprauge-Dawley rats with 1 mg/kg i.p. simvastatin for 6 weeks, 8 weeks after we had established Type I diabetes with a single shot of 45 mg/kg streptozotocine. By comparing the parameters of blood plasma, we observed that simvastatin had no effect on the increase in plasma glucose levels. The total cholesterol, triglyceride and VLDL levels, increasing with diabetes, recessed to control levels as expected from the treatment. When we controlled the AST levels with the doubt that simvastatin could have negative effects on liver functions, we observed high AST levels in some of the animals under treatment. This can either be due to the dosage or the effect of the drug. In this respect the importance of performing liver function checks in simvastatin receiving patients was emphasized. With the measurements of cardiac nitric oxide synthase expressions, no statistical differences were found between control animals, diabetic animals and the ones receiving simvastatin treatment in both eNOS and iNOS levels. nNOS expression could not be measured due to its being too small in total heart. Though no difference was found in gene expressions, nitrite levels, by-products of NO cleavage, was also measured and we tried to determine whether a difference in the final product was present or not. The measurement demonstrated a decrease due to diabetes and values exceeding control levels after the treatment. But these deviations have no statistical importance. It is well known that NOS can produce ROS instead of NO with diabetes. As a consequence, the lowness of nitrite levels measured in diabetes can be due to the decrease in NO effect. As a result we can conclude that simvastatin treatment decreases the hyperlipidemia observed in diabetes to control values. According to these results, despite that simvastatin treatment decreases lipidemia that is seen along with diabetics, it has not been observed to be effective to cardiac NOS mRNA expressions