Sülfakinoksalin'in bıldırcın plazmasındaki malondialdehit düzeyine etkisi
The effect of sulfaqiunoxaline on plasma malondialdehyde level in quails
  1. Tez No: 158286
  2. Yazar: AYDIN ALAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİLAL CEM LİMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Sülfakinoksalin, Malondialdehit, Malondialdehyde, Quail, Sulphaqiunoxsaline
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
IV SULFAKINOKSALININ BILDIRCIN PLAZMASINDAKİ MALONDIALDEHIT DÜZEYİNE ETKİSİ ÖZET Bu çalışmanın amacı Sülfakinoksaiinin oksidatif hasar üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmada, 10 günlük, Coturnix coturnix japonica ırkı, erkek, 240 adet bıldırcın civcivi kullanıldı. Hayvanlar tesadüfi olarak biri kontrol (Grup 1) dördü deneme (Grup 2-5) olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki hayvanlara normal içme suyu verilirken, deneme grubundaki hayvanların içme sularına 3 gün süreyle (Grup 2, 3, 4, 5) sırasıyla 144 mg/L, 288 mg/L, 576 mg/L, 1152 mg/L dozlarında sülfakinoksalin eklendi. Denemenin 1., 3., 5. ve 7. günlerinde bütün gruplardaki hayvanlardan (Grup 1-5) heparinli tüplere kan alındı. Kanların plazmaları çıkarılarak, plazma malondialdehit (MDA) düzeyi ölçüldü. MDA düzeyinde kontrol grubuna göre deneme grubunda çalışma periyodu boyunca artış görüldü. Bu artışın, en şiddetli seyrettiği dönemin ilaç uygulanan dönem (ilk 3 gün) olduğu anlaşıldı. Takip eden günlerde ise MDA düzeyinde bütün gruplarda dereceli bir düşüş tespit edildi. Ayrıca, MDA düzeyi ile uygulanan ilaç dozu arasında pozitif yönde bir ilişkinin olduğu gözlendi. Sonuç olarak, sülfakinoksalin kullanılan tüm dozlarda oksidatif hasar oluşturmuştur ancak bu hasar geri dönüşümlüdür. Bu durum, ilacın kesilmesini takiben ilerleyen dönemde MDA düzeyinin kontrol grubu değerlerine yaklaşmasıyla da anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
V THE EFFECT OF SULFAQIUNOXALINE ON PLASMA MALONDIALDEHYDE LEVEL IN QUAILS ABSTRACT The objective of the study was to evaluate the effect of sulphaqiunoxsaline on oxidative damage. 240, 10 days old Japanese male quail chicks (Coturnix coturni'x Japonica) were used in this study. The birds were divided in 5 groups with first group being a s control (Group 1), Group 2, 3, 4 and 5 received 144 mg/L, 288 mg/L, 576 mg/L and 1152 mg/'L sulphaqiunoxsaline, respectively as control group received only water for 3 days. Blood samples were taken on days 1, 3, 5 and 7 from all groups. Plasma malondialdehyde (MDA) was measured. MDA levels increased in groups received sulphaqiunoxsaline compared with control. The magnitute of the increase was greatest on day 3 after dosing followed by a decrease after day 3. In addition, there was a positive correlation between MDA levels and the dose of sulphaqiunoxsaline. In conclusion, sulphaqiunoxsaline caused on oxidative damage, but it was reversible based on the fact that MDA level returned to the normal upon discontiuning the drug application.