Ağızdan kullanılan bazı sülfakinoksalin preparatlarının et-tipi piliçlerde biyoeşdeğerliği
Bioequivalence of some sulphaquinoxaline formulations following oral administration in broilers
  1. Tez No: 225404
  2. Yazar: HARUN ALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE BAYDAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sülfakinoksalin, biyoeşdeğerlilik, farmakokinetik, etçi piliç, Sulphaquinoxaline, bioequivalence, pharmacokinetic, broiler
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, etlik piliçlerde ağızdan kullanılan iki farklı sülfakinoksalin müstahzarının (SQ) biyoeşdeğerliliğini belirlemek amacı ile yapıldı.Çalışmada 28 günlük, ilaç uygulanmamış, 40 adet (Ross 308 ırkı) etçi piliç kullanıldı. Hayvanlar her grupta 10 hayvan olacak şekilde 4 deneme grubuna ayrıldı. Grup 1'dekilere damar içi, Grup II, Grup III ve Grup IV'deki hayvanlara kursak içi yoluyla 100 mg/kg c.a dozunda sülfakinoksalin ilaç verildi. İlaç verildikten sonra 5., 15., 30. ve 45. dakikalar ile 1., 1,5., 2., 3., 4., 6., 9., 12., 18., 24. ve 36. saatlerde steril tüplere kan örnekleri alındı.Plazma SQ yoğunlukları, spektrofotometre (Schimadzu, UV1601) kullanılarak belirlendi. Her iki ilaç damar içi verilmesini takiben belirlenen iki bölmeli dışarıya açık modele göre dağıldı.Sülfakinoksalin için yöntemin duyarlılığı 1,41 µg/ml; geriye kazanç oranı ise % 90 olarak tespit edildi.Biyoeşdeğerliğin değerlendirilmesinde Grup III (referans, A ilacı) ve Grup IV (test, B ilacı) ilaçları karşılaştırıldığında SQ için EAA ve Ydoruk ortalama değerleri azalırken, tdoruk değerlerinde artma görüldü. Sülfakinoksalin için A ve B ilacında EAA ve Ydoruk değerlerinin ortalamalarının karşılaştırılmasında üç değerin de kabul edilebilir sınırlar içerisinde (%80-125) olduğu görüldü. Çalışmadan elde edilen veriler iki ilacın birbirleriyle eşdeğer olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak bu iki ilacın birbirinin yerine, yani ?değiştirilebilir ilaç? olarak kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study was carried out to determine the bioequivalence of two different products of sulphaquinoxaline (SQ) used orally in broiler.In the present study, 40 unmedicated 28 daily-old chicks (Ross 308) were used. Animals were divided into 4 experimental groups each containing 10 chicks. Sulphaquinoxaline at level of 100 mg/kg BW was given to Group I via intravenous route and Group II, III and IV via intracrop route. Blood samples were taken into sterilized tubes at 5., 15., 30. and 45. minutes and 1., 1,5., 2., 3., 4., 6., 9., 12., 18., 24. and 36. hours following drug administration.Plasma SQ concentrations were measured by spectrophotometer (Schimadzu, UV1601). Both drugs distrubuted according to two-compartment open model following the administration of intravenously.The sensitivity of the extraction method for SQ was detected 1,41 µg/ml; the mean recovery value of the extraction procedure for SQ was detected 90,0 %.When compared the drugs of Group III (reference; A) and Group IV (test; B) for SQ bioequivalence; although mean AUC and Cmax values decreased, increase in mean tmax values was observed. Mean AUC and Cmax values for SQ were found to be in acceptable ranges (80-125%) when compared mean AUC and Cmax values for A and B drugs. Data obtained in the present study showed that both drugs had similar bioequivalence. As a result it was concluded that both drugs could be used instead of each other as an ?inter-changeable drug?.