Hyssopus officinalis L. ssp. angustifolius (Bieb.) arcangeli ve Hymenocrater bituminosus fisch. et mey. uçucu yağlarının bileşimi
Essential oil composition Hyssopus officinalis L. ssp. angustifolius (Bieb.) arcangeli and Hymenocrater bituminosus fisch. et mey.
- Tez No: 158285
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSNÜ CAN BAŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Labiatae, Hymenoerater bituminosus, Hyssopus officinalis ssp. angııstifoiius, Uçucu yağ, GK/KS
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Hyssopus officinalis L. ssp. aııgustifoliııs (Bieb.) Arcangcli VE Hymenoerater bitumiııosıts Fisch. et Mey. UÇUCU YAĞLARININ BİLEŞİMİ Biyolog ŞenayARIKAN Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakognozi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. K. Hüsnü Can BAŞER 2004 Bu çalışmada Van'dan toplanan Hymenoerater bituminosus Fisch. et Mey. ve Kastamonu'dan toplanan Hyssopus officinalis L. ssp. angııstifoiius (Bieb.) Arcangeii bitkilerinin toprak üstü kısımlarından, su distilasyonuyla uçucu yağları elde edilmiştir. Bitkilerin uçucu yağlarının GK ve GK/KS analizleri yapılmıştır. Ana bileşikler, Hymenoerater bituminosus için spatulenoi, //. officinalis ssp. angııstifoiius için ise pinokarvon olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ESSENTIAL OIL COMPOSITION OF Hyssopus officinalis L. ssp. angustifolius (Bieb.) Arcangeii AND Hymenocrater bituminosus Fisch. et Mey. Biyolog Şenay ARIKAN Anadolu University Graduate School of Health Sciences Pharmacognosy Department Supervisor : Prof. Dr. K. Hüsnü Can BASER 2004 In this study, essential oils from the aerial parts of Hymenocrater bituminosus Fisch. et Mcy,, collected from Van and Hyssopus officinalis L. ssp. Angustifoius (Bieb.) Arcangeii, collected from Kastamonu provinces were obtained by water distilation. The components of the oils were analysed by GC and GC/MS. Main constituents were determined as spathulenol for Hymenocrater bituminosus and as pinocarvone for H. officinalis L. ssp. angustifolius. Keywords : Labiatae, Hyssopus officinalis ssp. angustifolius, Hymenocrater bituminosus. Essential Oil, GC/MS.