Sürekli mesleki eğitimin serbest eczacılıkta önemi üzerine bir çalışma
A study on importance of continuing professional education in community pharmacy
  1. Tez No: 158302
  2. Yazar: ZEYNEP BANU ERASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, İşletme, Pharmacy and Pharmacology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eczacı, eczane, meslek içi eğitim programı, serbest eczacı, sürekli mesleki eğitim. 83, Pharmacist, pharmacy, in-professional education program, community pharmacist, continuing professional education. 84
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Sürekli Mesleki Eğitimin Serbest Eczacılıkta Önemi Üzerinde Bir Çalışma Sürekli mesleki eğitim, belirli bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları, çağın getirdiği değişim ve gelişmeler doğrultusunda, bireye sürekli kazandırmayı amaçlayan etkinliklerdir. Sürekli meslek içi eğitimden geçen bir eczacı mevcut pozisyonunu korur, yeni bilgi ve beceri kazanır, özel bir alanda derinleşir, iş performansı, iş güvencesi ve iş memnuniyeti artar ve her an yeniliklerden haberdar olur. Bu çalışmada, serbest eczacılıkta sürekli mesleki eğitimin önemi, literatür ve uygulanan anket doğrultusunda açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı, eczacıların meslek içi eğitim programlan hakkındaki mevcut duruma ilişkin görüşlerinin ortaya çıkarılması, eczacıların yeni bilgilerden nasıl, hangi yollarla, ne şekilde, ne kadar haberdar olduklarının saptanması, var olan meslek içi eğitim programlarının yeterliliği, meslek içi eğitim programlarında eczacıların yer, süre, içerik, eğitim konulan ile ilgili beklenti ve isteklerinin belirlenmesi, eczacıların sürekli mesleki eğitime katılmaları için etkili olan etmenleri belirlemektir. Çalışma sırasında Ankara ilinde bulunan 250 eczane eczacısına 32 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Araştırmada verilerin değerlendirilmesinde SPSS (ver. 11) istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Çalışma sonunda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: I. Çalışmaya katılan eczacıların, %54,8'i mesleki yayınları okuyarak, %4,8'i meslek içi eğitim programlarına katılarak, %1,2'si kongre ve seminerlere katılarak, %10,4'ü işbaşında arkadaşlarla konuşarak, %4,4'ü internet, görsel basın, tıbbi mümessiller gibi diğer şekillerde, %24,4' ü ise bu etkinliklerin tümünü gerçekleştirerek mesleği hakkında yeni bilgileri takip etmektedir. 2. Ankete katılan eczacıların, %23,2'si için var olan meslek içi eğitim programlan ihtiyaçlarına uygun, %56,8'i için kısmen uygun, %15,6'sı için var olan meslek içi eğitim programlarının ihtiyaçlarına uygun değildir. 3. Ankete katılan eczacıların, %37,6'sı meslek içi eğitimin süresinin 1-2 saatlik konferans şeklinde, %14,4'ü yoğun kurs şeklinde, %4î,6'sı internet aracılığıyla, %4,4'ü diğer şekillerde olmasını istemektedir. 4. Çalışmaya katılan eczacıların, %7,6'sı yasa ve yönetmeliklerle ilgili konularda, %6'sı hastalıklar ve yeni tedavi yöntemleri ile ilgili konularda, %6,4'ü yeni ilaçlar ve kullanım şekilleri, etki mekanizmalarıyla ilgili konularda, %1,6'sı eczacılıkta etik ile ilgili konularda, %2'si eczacılıkta yeni teknolojik gelişmelerle ilgili konularda, %0,4'ü eczacı-hasta iletişimi konusunda, %0,8'i eczacılıkta muhasebe gibi diğer konularda meslek içi eğitim verilmesini isterken, %74,4'ü bu konuların tümü ile ilgili meslek içi eğitim verilmesini istemektedir. 5. Ankete katılan eczacıların, %9,2'si yeni düzenlenecek bir eğitim programına sürekli katılacaklarını, %53,6'sı zamanı oldukça katılacağını, %25,6'sı ilgisini çeken konuların kurslarına katılacağını, %1,2'si katılmayacağını ifade etmiştir. 6. Çalışmaya katılan eczacıların, %94,6'sı için sürekli mesleki eğitim gerekli, %5,4'ü için sürekli mesleki eğitim gerekli değildir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Study on Importance of Continuing Professional Education in Community Pharmacy Continuing professional education is an activity which aims for the individual to acquire skills, knowledge and behavior, according to the necessities of changes and developments in the profession. A pharmacist taking continuing professional education will protect his current status, acquire new skills and knowledge, gain expertise in a certain area, increase his job security and satisfaction, and Ieam about new developments. This study tries to explain the importance of continuing professional education in community pharmacy through the literature and the questionnaire applied. The aim of the study was to uncover the current attitudes of pharmacists concerning continuing professional education, determining how, through which channels, and how frequently pharmacists acquire new professional knowledge, the adequacy of current in-professional education programs, and their requests and expectations concerning the place, duration, content and education aspects, and the relation of these factors to participation in continuing professional education. During the study, a questionnaire comprising of 32 questions was applied to 250 community pharmacists in the province of Ankara. The evaluation of the data was carried out using the SPSS (ver. 1 1 ) statistics package program. The following results were derived from the study: 1- Of the pharmacists participating in the study, 54,8% acquire new knowledge through professional journals, 4,8% participate in-professional education programs, 1,2% attend congresses and seminars, 10,4% gain information from colleagues, 4,4 utilise internet, medical representative and visual press sources, and 24,4% use all of these methods. 2- 23,2% of the pharmacists participating in the study reported that the existing in-professional education programs are suited to their needs, 56,8% reported that existing in-professional education programs are partly suited to their needs, and 15,6% reported that the existing in- professional education programs are not suited to their needs. 3- 37,6% of the pharmacists participating in the study reported that they preferred in-professional education programs in the form of 1-2 hour conferences, 14,4% reported that they prefer intensive courses, 41,6% reported that they prefer web based education programs, and 4,4% reported that they prefer other methods. 4- 7,6% of the pharmacists participating in the study requested education on legal topics, 6% on illnesses and new treatment methods, 6,4% on new medicines and their uses, and effect mechanisms, 1,6% on ethical topics, 2% on new pharmaceutical technologies, 0,4% on patient - pharmacist relations, 0,8% on pharmacist accounting, %74,4 requested professional education listed above. 5- 9,2% of the pharmacists participating in the study reported that they would continuously attend new professional education 53,6% reported that they would attend as frequently as they could, 25,6% reported that they would attend according to their own needs and 1,2% reported that they would not attend at all. 6- 94,6% of the pharmacists participating in the study reported that they considered continuing professional education to be necessary, while 5,4% reported that the considered continuing professional education to be unnecessary.