Bazı pro-enflamatuar sitokinlerin ve antioksidan enzimlerin kömür işçileri pnömokonyozunun gelişiminde ve klinik şiddetindeki rolü
The role of pro-inflammatory cytokines and antioxidant enzymes in coal workers' pneumoconiosis and disease clinical severity
- Tez No: 158301
- Danışmanlar: PROF.DR. ASUMAN KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan enzimler, Kömür işçileri pnömokonyozu, Neopterin, Sitokinler, Sigara, Antioxidant enzymes, Coal workers' pneumoconiosis, Cytokines, Neopterin, Smoking
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Bazı Pto-esıflamatuar Sitokinlerin ve Antioksidan Enzimlerin Kömür işçileri Pnömokonyozıuran Gelişiminde ve Klinik Şiddetindeki Rolü Bu çalışmanın amacı, kömür işçileri pnömokonyozunun (KIP) oluşumunda ve klinik şiddetinde bazı sitokinlerin (IL-loc, IL-1Ş, IL-6, TNF-a, TGF-£) ve antioksidan enzimlerin (süperoksit dismutaz, katakz ve glutatyon peroksidaz) rolünün araştırılmasıdır. Ayrıca immun sistem stimülasyonu sonucu oluşan neopterin'in de KİP gelişimi için iyi bir biomarker olup olmayacağının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Kömür işçisi pnömokonyozu teşhisi konmuş 28 emekli kömür madeni işçisi ve 10'u emekli olmak üzere 40 sağlıklı kömür madeni işçisi ile çalışılmıştır. KIP teşhisi konmuş hastalar, göğüs radyografileri incelenerek ELO sınıflandırmasına göre basit pnömokonyozlu ve ilerleyen fibrozisli hastalar olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Kontrol numuneleri de emekli ve aktif kömür işçisi olan kontroller olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. Serum sitokin ölçümleri ELISA (Enzyme Linked Immunosorbent Assay) yöntemi, antioksidan enzim ölçümleri spektrofotometrik kitlede, seum neopterin ölçümleri ise ELISA yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Sonuçlarımız sitokinlerden özellikle IL-6'nın hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynadığını göstermiştir. TGF-p ise hastalık oluşumunu önleyici yönünü destekleyen sonuçlar vermiştir. Serum IL-loc, IL~1(3, TNF-a düzeyleri ise tayin limiderinin altinda oldukları için ölçülememişlerdir. Antioksidan enzimlerden özellikle SOD ve GPx ise hastalarda kontrollere göre artmış miktarlarda bulunmuştur ancak aralarındaki artış istatistiksel olarak anlamlı çıkmamıştır. Yine de antioksidan enzimlerdeki artış bize hastalık gelişiminde reaktif oksijen radilcallerinin önemli rolü olduğunu düşündürmektedir KİP gelişimi ile IL-6 arasında pozitif, TGF-J3 arasında negatif ilişki saptanmıştır. Ayrıca IL-6 ile GPx ve TGF-Ş ile katakz arasında da ilişki bulunmuştur. Neopterin hastalarda, kontrollere göre anlamlı bir şekilde artmıştır. Bu da serum neopterin. düzeyinin hastalık için iyi bir biomarker olabileceğini desteklemektedir. Sigara içiminin sitokin salınımına belirgin bir etkisi olmadığı ancak antioksidan enzim seviyesini ise arttırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
80 SUMMARY The Roİe of Pro-inflammatory Cytokines and Antioxidant Enzymes in Coal Workers' Pneumoconiosis and Disease Clinical Severity In our study we aimed to investigate the role of pro-inflammatory cytokines (IL-la, IL- ip, IL-6, TNF-a, TGF-f$) and antioxidant enzymes (superoxide dismutase (SOD), catalase and glutathione peroxidase (GPx) in coal workers' pneumoconiosis (CWP) and its clinical severity. Also we investigated whether the neopterin a immun system product is a good biomatker for CWP and disease severity or not. The patient group was 28 retired coal miners with CWP and the control group was 40 healthy coal miners. The CWP group was classified as simple pneumoconiosis (SP) or progressive massive fibrosis (PMF) by their chest X-ray films according to the International Labour Offices (ILO). The control group was classified into two groups according to the retired miners (n=10) or the active miners (n=30). The serum cytokine levels and serum neopterin levels were measured by ELISA and the plasma antioxidant enzyme levels were measued by using spectrophotometric assay kit According to our results IL-6 has an important role in CWP. However, TGF-Ş may supress inflamatory reactions so it can prevent the CWP. Serum IL-la, IL-İJ3, TNF-a levels couldn't be dedected. Plasma SOD and GPx levels were higher in subject groups than control groups but the diference is not significant. However this data show us reactive oxigen species (ROS) has an important role in CWP. There was a pozitive correlation between CWP development and IL-6 and there was a negative correlation between CWP development and TGF-Ş. Also we find a correlation between IL-6 and GPx and TGF-Ş and catalase. Serum neopterin levels were higher in patient groups. This indicates serum levels of neopterin can be a good biomatker for CWP. No difference was observed between cytokine release and smoking. However antioxidant enzyme levels increased in smoking group compared to non-smoking group.