Eugenia caryophyllata myrteceae (karanfil) bitkisi uçucu yağ ekstresinin antiinflamatuvar aktivitesinin ve akut toksisitesinin sıçan ve faraler üzerinde araştırılması
The antiinflammatory activity of the volatile oil of eugenia caryophyllata and investigation of its median lethal does in rats and mice
- Tez No: 158306
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANEFİ ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Eugenia caryophyllata Myrtaceae, karanfil, uçucu yağ, antiinflamatuvar aktivite, medyan letal doz, fare, sıçan. 28, Eugenia caryophyllata Myrtaceae, cloves, essential oil, antiinflammatory activity, median lethal dose, mice, rat. 29
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Öztürk, A. Eugenia caryophyllata Myrataceae (karanfil) bitkisi uçucu yağ özütünün antiinflamatuvar aktivitesinin ve akut toksisitesinin sıçan ve fareler üzerinde araştırılması, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2004. Bu tez çalışmasında Eugenia caryophyllata uçucu yağ özütünün gaz kromatografik yöntemle tanısı ve analizi, medyan letal dozu (LD50) ve antiinflamatuvar aktivite yönünden incelenmesi amaçlandı. Eugenia caryophyllata uçucu yağında B- karyofıllen % 44.7, Öjenol % 44.2 a-humulen %3.5, Öjenil asetat %1.3 ve a-kopaen % 1.0 oranında saptandı. Uçucu yağ özütünün LD50 dozu ise 0.613 ml/kg olarak bulundu. Eugenia caryophyllata uçucu yağı 0.025 ve 0.100 ml/kg dozlarında etodolaka denk, Q.05£Lve 0,200 ml/kg dozlarında ise indometazine denktir antimflamatuvar etkinlik gösterdi. Bitki özütünün medyan efektif dozu ise (ED50) yaklaşık olarak 0.0246 ml/kg olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Öztürk, A. The antiinflammatory activity of the volatile oil of Eugenia caryophyllata and investigation of its median lethal dose in rats and mice, Y.Y.U. Institute of Health Sciences, Master Thesis, Van, 2004. The aim of this thesis was do gas chromatographic analysis of extract of volatile oil of Eugenia caryophyllata L. and to investigate its median lethal dose (LD50) and possible antiinflammatory effects. The composition of the oil was as follows: 13-caryophyllen % 44.7, eugenol % 44.2, a- humulen % 3.5, eugenyl acetate % 1.3 and a-copaen % 1.0. The LD50 dose was found to be 0.613 ml/kg. The volatile oil of Eugenia caryophyllata L. had antiinflammatory effects which were equal to that of etodolac at 0.025 and 0.1 ml/kg and to that of indomethacin at 0.05 and 0.2^ml/kg doses^The median effective dose (ED50) of the extract was found to be about 0.0246 ml/kg.