Benign prostat hiperplazisinin kontrolü için kullanılan ilaç tedavilerinin gözden geçirilmesi
An overview of drug therapies of benign prostatic hyperplasia
  1. Tez No: 158337
  2. Yazar: GİZEM ULUTAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERAP GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: a-blocker, 5a-reductase inhibitors, AUR, BPH, LUTS
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
46 ÖZET BENIGN PROSTAT HİPERPLAZİSİNİN KONTROLÜ İÇİN KULLANILAN İLAÇ TEDAVİLERİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ Benign Prostat Hiperplazisi erkeklerde yaygın olarak görülen ve prevalansı yaşla beraber artan bir hastalıktır. BPH, alt üriner kanal semptomları (LUTS) adı verilen bir çok semptoma yol açmaktadır. Bu semptomlar hastaların günlük aktivitelerini etkilemekte ve hayat kalitelerini azaltmaktadır. BPH'ı olan hastaların çoğu rahatsızlık verici semptomlar nedeni ile medikal ve cerrahi tedaviler almaktadır. Batı dünyasında yaşlı popülasyonun artan büyüklüğü ve eşlik eden ulusal sağlık sistemlerinin finansal durumu, mevcut tedavilerin etkinlik, güvenilirlilik ve maliyetinin belirlenmesini ve hastanın sağlık durumu göz önünde tutularak ona en uygun ve maliyet-etkinlik ilişkisi en iyi olan tedavinin seçimini gerektirmektedir. BPH'lı hastalarda çoğu zaman diabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar gibi başka rahatsızlıklar da mevcuttur. BPH kontrolünde ilaç seçimi yapılırken hastanın mevcut sağlık durumu, kullandığı diğer ilaçlar, kullanılacak ilaçların etkinliği, güvenilirliliği göz önüne alınmalıdır. Bu ders projesinde amaç mevcut medikal ve alternatif yöntemlerin etkinlik ve güvenilirliliğini gözden geçirmek, ilaç seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirlemek ve gelecekte BPH' m daha etkin kontrolü için yapılması gerekenleri saptamaktır. Bu ders projesi hazırlanırken çeşitli ilaçlar için 2000-2004 yılları arasındaki literatürler taranmıştır. BPH kontrolünde etkinliği saptamak için IPSS, AUA, Boyarsky gibi semptom skorları; Qmax, prostat hacmi, PSA, akut üriner retensiyon; tolere edilebilirlliği saptamak için tedaviyle ilgili yan etkiler ve tedaviyi yanda bırakma oranlan incelenmiştir. BPH tedavisinde ilk basamak tedavi aı-adrenoseptör antagonistleridir. Tüm aı-adrenerjik antagonistler BPH'ın işeme semptomlanm ve hastalann yaşam kalitesini düzeltmede eşit etkinliktedir, fakat yan etkilere neden olma potansiyelleri farklıdır, aı- adrenoseptör antagonistlerin kardiyovasküler yan etkileri vardır, aı-adrenoseptör antagonistleri arasında üroseçicilik önemlidir, üroselektif blokörler kardiyovasküler yan etkilere daha az neden olurlar, aj-adrenoseptör antagonistlerin başansız olduğu durumlarda veya prostat hacmi büyük olanlarda 5a-redüktaz inhibitörleri kullanılabilir. 5a-redüktaz inhibitörlerinin etkinlikleri aı-adrenoseptör antagonistlerinden azdır, seksüel fonksiyonlarda bozukluklara neden olabilirler. BPH kontrolü için alternatif tedaviler ve fitoterapik ajanlar mevcuttur, ancak bu ajanlarla ilgili bilgiler sınırlıdır, fitoterapik ajanlarla ilgili kontrollü çalışmalar yoktur. TURP, BPH kontrolünde altın standart olmayı sürdürmektedir, ancak medikal tedavilerin geliştirilmesi cerrahi girişimlerin sayışım azaltmıştır. Mevcut ilaçlarla karşılaştırmalı, randomize, uzun süreli, plasebo kontrollü, çift körlü çalışmaların yapılması BPH kontrolü bakımından önemlidir. İleride üroselektif, BPH kontrolünde etkin, semptomlan ferahlatan ve bununla beraber komplikasyonlan engelleyen hatta hastalığın ilerlemesini durduran ajanların geliştirilmesi hedeflenmektedir. ANAHTAR KELİMELER: a-blokör, 5a-redüktaz inhibitörleri, AUR, BPH, LUTS
Özet (Çeviri)
47 SUMMARY AN OVERVIEW OF DRUG THERAPIES OF BENIGN PROSTATIC HYPERPLASIA Benign prostatic hyperplasia (BPH) is a common disease among men and its prevalance is increased by age. BPH induces several symptoms called as lower urinary tract symptoms. These symptoms affect daily activities and quality of life. Due to the increased older population in most western developed countries, financial problems of natural medical systems require to obtain efficacy, tolerability and cost of recent treatments and to chose the best cost-effective and appropriate treatment for patient with BPH. These patients also have concomitant disease such as diabetes mellitus, hypertension, cardiovascular disease. Choosing therapy for management of BPH, medical status of the patient, their other medications, the efficacy and tolerability of the BPH therapy must be considered. In the present study, the aim is to overview the efficacy and tolerability of the treatments of BPH and to figure out more effective control of BPH in the future. During the process of this study, the journals between 2000-2004 years are scanned. Symptom scores such as IPSS, AUA, Boyarsky; Qmax, prostat volume, PSA, incidence of AUR, adverse events and withdrawns examined for the assesment of the threatments' efficacy and tolerability. a-adrenoceptor blockers are the first step for BPH treatment. The effectiveness of a\- adrenoceptor blockers are similar, but they could cause different adverse events, cti- adrenoceptor blockers have cardiovascular adverse effects. Uroselectivity is more important in the oci-adrenoceptor blockers, because uroselective agents possess less adverse effects than non-selective agents. 5oc-reductase inhibitors could be utilized in patients with enlarged prostates and with cci -adrenoceptor blockers failed. The efficacy of 5a-reductase inhibitors is lower than ctı -adrenoceptor blockers and induce erectile dysfunction. As alternative treatments, phyto therapy for management of BPH is used, but we have limited knowledge and controlled trails associated with these treatments. TURP is still being gold standart for management of BPH but TURP is decreased by progression of medical treatments. Double- blind, placebo-controlled, randomized, long-term studies require for management of BPH. In the future study novel and uroselective agents should carry out better symptomathic relief and effective control of BPH.