Hipotioidizmin izole tavşan korpus kavernozumunda adrenerjik, kolienerjik ve non-adrenerjik non-kolinerjik yanıtlar üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 158338
  2. Yazar: BÜLENT SARAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KEMAL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Erektil disfonksiyon, hipotiroidizm, in vitro, tavşan, Erectile dysfunction, hypothyroidism, in vitro, rabbit
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Hipotiroidizm, erektil disfonksiyonun nedenlerinden birisidir ve bazı araştırmacılara göre tüm impotensli hastalardaki hipotiroidizm oranı %5-6 arasındadır. Bu çalışmada, hipotiroidizmin impotens oluşturma mekanizmasının in vitro olarak araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda tavşanlar kontrol (n=10) ve deney grubu (n=10) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Deney grubundaki tavşanlara total tiroidektomi, kontrol grubundaki tavşanlara ise sham operasyonu yapılmıştır. Her iki gruptaki tavşanlar da 6 hafta beklenildikten sonra, kan ve doku örnekleri alınıp, penis dokuları çıkarılarak korpus kavernozum şeritleri, organ banyosuna kasıcı ve gevşetici maddeler ile elektriksel alan uyarısına (EAU) maruz bırakılmak için asılmış ve elde edilen yanıtlar karşılaştırılmıştır. KC1 kasılma yanıtları ile endotelden bağımsız gevşeme yapan sodyum nitroprussiyat (SNP) ve papaverin gevşeme yanıtları, her iki grupta da benzer olarak bulunmuştur. Fenilefrin ve EAU ile elde edilen kasılma yanıtları ile endotel bağımlı karbakol ve nörojenik EAU'ya bağlı gevşeme yanıtları hipotiroidizmli grupta azalmıştır. Korpus kavernozum dokusunun patolojik incelemesinde herhangi bir değişikliğe rastlanmamıştır. Yapılan biyokimyasal ve hormonal tetkiklerde ise hipotiroidizmli grupta, triiyodotironin (T3), tiroksin (T4), follikül stimüle edici hormon (FSH), luteinize edici hormon (LH) ve testosteron düzeyleri azalmış, tiroid stimüle edici hormon (TSH) ve prolaktin düzeyleri ise artmış, vücut ağırlığı, parathormon (PTH) ve total kalsiyum düzeyleri ise değişmemiştir. Bu sonuçlara göre hipotiroidizmde, nitrik oksit (NO) aracılığıyla endotel üzerinden etkisini gösteren parasempatik uyarıya ve NO aracılığıyla etki yapan non- adrenerjik non-kolinerjik (NANK) nörojenik uyarıya bağlı oluşan EAU gevşeme yanıtlarıyla fenilefrin ve EAU'ya bağlı kasılma yanıtları azalmıştır. SNP ve papaverin ile oluşan gevşeme yanıtlarının değişmemesi NO/cGMP yolağının ve düz kas gevşeme fonksiyonunun normal olduğunu düşündürür. Hipotiroidizmdeki, karbakole bağlı gevşeme yanıtlarının azalması, endoteldeki muskarinik reseptörlerde azalmaya ve/veya muskarinik reseptör aracılı aktivasyona yanıt olarak oluşan endotelyal NO sentezindeki yetersizliğe bağlı olabilir. EAU'ya bağlı gevşemelerdeki azalma ise olasılıkla nöronal NO'nun sentezindeki bir azalmaya bağlı olabilir.Gevşemelerdeki azalmaya düşük testosteron düzeyi de katkıda bulunmuş olabilir. Kasılma yanıtlarının azalması, olasılıkla a-adrenoseptörlerdeki azalmaya ve/veya reseptör sonrası olaylarda bir bozukluğa bağlı olabilir. Hipotiroidizmdeki erektil disfonksiyonun olası mekanizmalarını netleştirmek için daha detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY vii Hypothyroidism is one of causes of erectile dysfunction, and according to some researcher rate of hypothyroidism in all impotences is 5-6%. In this study, it was aimed to in vitro research mechanism of hypothyroidism occuring impotence. Rabbits were divided into two as control (n=10) and experiment groups (n=10). In the experiment group rabbits were performed total thyroidectomy, in the control group rabbits were carried out sham operation. The blood and tissue samples were obtained from rabbits in the both groups after 6 weeks. Penis tissues were removed and corpus cavernosum strips were suspended in 10 ml organ chambers, and exposed to contractile and relaxatile agents, electrical field stimulation. Then obtained responses were compared between two groups. KC1 contraction responses and endothel indepent; sodium nitroprussiade and papaverine relaxation responses were similar in both groups. Contraction responses of phenylephrine and electrical field stimulation, and endothel depentend relaxation responses of carbachol and neurogenic electrical field stimulation reduced in hypothyroid group. In pathologic examine of corpus cavernosum tissue, there was not any change. Levels of T3, T4, FSH, LH and testosterone decreased, but levels of TSH and prolactine increased in hypothyroid group. Levels of parathormone, total calsium and body weight did not change in both groups. According to these results in hypothyroidism, relaxation response of parasympathetic stimulation releasing NO from endothel and EFS relaxation response of non-adrenergic non-cholinergic stimulation releasing NO reduced. In addition contraction responses of phenylephrine and electrical field stimulation decreased in hypothyroid group compared control. It suggest that NO/cGMP pathway and function of smooth muscle relaxation are normal, because relaxation responses of sodium nitroprussiade and papaverine did not change. Decrease of relaxation response of carbachol in hypothyroidism can depends on reduction of muscarinic receptors in endothelium and insufficiency about synthesis of endothelial NO responsing muscarinic receptor-mediated activation. Decrease of relaxations of electrical field stimulation can depend on a reduction of synthesis of neuronal NO. The most probable consideration is that hypothyroidism injuries synthesis ofendothelial and neuronal NO. Low testosterone level can contribute to decrease of relaxation of corpus cavernosum. Reduce of contraction responses can depend on decrease of a-adrenoceptor density and/or damage in post-receptor process. However, advanced studies are needed to clear probable mechanism of erectile dysfunction in hypothyroidism.