Karaciğer fonksiyon testleri üzerine etkileri yönünden yeni bir intravenöz anestetik olan propofol ile volatil bir anestetik olan halotanın karşılaştırılması
A Comparison of liver function tests with the use of a new anaesthetic propofol and a volatile anaesthetic halothane
  1. Tez No: 15847
  2. Yazar: AYŞE GAYE TOMATIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Tıbbi Biyoloji, Anesthesiology and Reanimation, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer enzimleri (AST, ALT, ALP), Propofol, Halotan, Liver enzymes (AST, ALT, ALP), Propofol, Halothane
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET Kısa süreli operasyonlar için genel anestezi gereken 27 erişkin hastanın 20 tanesine propofol, 7 tanesine de halotan anestezisi planlandı. Hastaların tümünden kontrol grubu olarak anestetik ilaç verilmeden önce kan örneği alındı. Propofol grubunda hasta başına ortalama total 280.5 mg propofol, halotan grubunda ise hasta başına ortalama % 2 volüm halotan verildi. Anestetik ilaç uygulamasından sonraki 2. ve 7. gün yeniden kan örnekleri alındı. Alınan tüm örneklerin serum AST, ALT ve ALP enzim düzeyleri ölçüldü. Bulgular istatistiksel olarak değerlendirildiğinde, propofolün kontrole göre AST, ALT ve ALP enzim düzeylerini önemli derecede etkilemediği saptandı. Halotanın ise ALP enzim düzeyini kontrol ve propofole göre önemli derecede etkilemediği, AST ve ALT enzim düzeylerini ise 2. günde hem kontrole hem de propofole göre önemli derecede yükselttiği, fakat 7. günde değerlerin kontrol değerlerine yaklaştığı görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A comparison of Liver Function Tests With The Use of a New Anaesthetic Propofol and a Volatile Anaesthetic Halothane. It has planed 27 adult patients who need general anaesthesia for their short operations; from whom 20 received propofol and 7 had halothane anaesthesia. Blood specimens were obtained before anaesthetic drugs and used as control groups. Propofol was delivered intravenously as a bolus at the begining, supplements when required, and mean total dosage was 280.5 mg every case of propofol group and halothane was inhaled in mean concentration of % 2 volume for the halothane group. Blood specimens were again collected in the 2nd and 7th days after the administration of anaesthetic drugs. Serum levels of AST, ALT and ALP enzymes were measured in all specimens. When the data were evaluated statistically, it was established that propofol did not have a significant effect on AST, ALT and ALP enzym levels as compared with controls. Halothane also did not have a significant effect on ALP enzym level as compared with control and propofol groups, but it was found that AST and ALT enzym levels rised significantly in the 2nd day with respect to both control and propofol groups. These high enzym levels lowered near controls on the 7th day.