Finansal açıdan yeniden yapılandırma ve Türk firmalarına uygulanışı
Financial restructuring and application to Turkish firms
- Tez No: 158615
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Yeniden Yapılandırma, Erken Uyarı Modelleri, Diskriminant Analizi m, Financial Restructuring, Early Warning Models, The Discriminant Analysis Method IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZ FİNANSAL AÇIDAN YENİDEN YAPILANDIRMA VE TÜRK FİRMALARINA UYGULANIŞI F. Zeynep KADIOĞLU işletme Finansmanı, Yüksek Lisans Tezi Finansal sistemlerdeki ve makro-ekonomik çevredeki değişimler, gelişmeler ve krizler, tüm dünyada, finans sektörünü ve reel sektörü yeniden yapılanmaya zorlamıştır. Ayrıca, hükümetlerin yürüttüğü ekonomik programlar da, uzun vadede, finans sektörünün ve firmaların yeniden yapılandırılmasını gerektirmiştir. Ülkeler, mali krizlerini çözmede, değişik başarı düzeylerine sahip, çok farklı yaklaşımlar sergilemektedirler. Krizlerin oluşumunu hızlandıran mekanizma, dünyanın her yerinde hemen hemen aynıdır. Sermayenin ülke dışına çıkışı, yatırımcıların ve kredi sağlayanların, yıllarca yoğun bir şekilde destekledikleri reel sektördeki kredileri, aniden geri çağırmalarına ya da desteklemeyi bırakmalarına neden olur. Söz konusu ülkelerdeki firmalar, çeşitli nedenlerle, borçlarını ödemek konusunda sıkıntıya düşerler. Bu nedenler arasında; hatalı yönetim, yanlış finansal uygulamalar, yetersiz mali sorumluluk ve yüksek kaldıraç oranı sayılabilir. Devalüasyonlar, kredi geri ödemelerini döviz üzerinden yapan firmaların durumunu daha da zorlaştırır ve tüm bunlar, ekonominin çökmesine neden olur. Bu mekanizma, Türkiye için de geçerlidir. 1998, 2000 ve 2001 krizlerinin ardından, hükümet, IMF ile yapılan son anlaşmalar ile birlikte,“ Bankacılık Sektörü Yeniden Yapılandırma Programı”ve "Finansal Yeniden Yapılandırma Programını yürürlüğe koymuştur. Bankacılık sektörü yeniden yapılandırması ile finansal yeniden yapılandırma birbiriyle sıkı ilişkilidir; biri olmadan diğeri de olamaz. Bu çalışmada, finansal yeniden yapılandırma teorik olarak incelendikten sonra, bu konudaki ülke deneyimleri ve reel sektördeki gelişmeler incelenmiştir. Son olarak, firmaların finansal yeniden yapılandırma programına katılmaları, finansal başarısızlık göstergesi olarak ele alınarak, diskriminant analizi yöntemi ile finansal açıdan başarısız firmaları finansal açıdan başarılı olan firmalardan ayıran fonksiyon tesbit edilmiş ve söz konusu denklem, finansal yeniden yapılandırma sonrası döneme uygulanarak, Finansal Yeniden Yapılandırma Programı'nın, söz konusu firmalar için fark yaratıp yaratmadığı konusunda sonuca varılmıştır. Bu çalışmada, esas olarak, finansal yeniden yapılandırma süreci ele. alınmakta olup, bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması, bu süreçteki rolü itibariyle incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINANCIAL RESTRUCTURING AND APPLICATION TO TURKISH FIRMS F. Zeynep KADIO?LU Corporate Finance, M.S.Thesis Changes, developments and crises in the macro-economic environment and the financial systems all over the world have forced the financial and the corporate sector to be restructured. Also, the economic programs driven by governments needed the financial and corporate sector to be restructured in the long term. Countries follow many different approaches to overcome their financial crises with different degrees of success. The mechanism that precipitate the crisis is almost the same all around the world. Capital outflows mean that the investors and the creditors suddenly stop their support on the corporate sector or call in the loans that they had been aggressively pushing on the corporate sector for years. Companies located in the region find themselves in a situation in which they are unable to repay their debt for a variety of reasons, including mismanagement, unsound financial practices, lack of accountability, and excessively high leverage. Local currency devaluations make it harder for local companies with debts denominated in foreign currencies to repay loans; the whole figure threatens to bankrupt the entire economy. This mechanism is valid for Turkey, too. After 1998, 2000 and 2001 financial crises, Turkish government has been driving the“Banking Sector Restructuring Program”and“Financial Restructuring Program”with the most recent agreements with IMF. Financial and banking sector restructuring are closely linked: one is not possible without the other. In this research, the concept of financial restructuring is theorically examined, after which studies of country experiences in financial restructuring and developments in the Turkish corporate sector are reviewed. Finally, participating in the“Financial Restructuring Program”has been assumed to be the indicator of financial failure for the Firms and by using The Discriminant Analysis Method, a function was searched and found which is used to differentiate financially successful firms from financially unsuccessful firms. Consecutively, the function is applied to the period that comes after“Financial Restructuring Program”and a conclusion has been made on whether“Financial Restructuring Program”created a difference for the studied Firms or not. This research, basically examine financial restructuring; banking sector restructuring is partially examined for its role in financial restructuring process.